Sağlık
Bel ağrısı nasıl geçer? 29.11.2019

Günlük hayatı etkileyen sıkıntılı tablolardan biri bel ağrısı. Kimi zaman basit bir ağır kaldırmadan sebep olabileceği gibi kimi zaman da ciddi sağlık sorunlarının habercisi olabiliyor. Bel ağrısı rahatsızlıklarının çoğu, ağır nesneleri kaldırırken ani hareketler ya da kas burkulmaları gibi yaralanmalar sonucunda olur. Beraberinde omurilik kanseri, yırtılmış disk, fıtık, siyatik, böbrek enfeksiyonları, omurga enfeksiyonları gibi ciddi sağlık sorunlarını da işaret ediyor olabilir. Genellikle 30 ila 50 yaş arasında sıkça rastlanıyor bel ağrısı. Hareketsiz bir iş hayatı ya tam tersine fazla hareketli iş günleri, iş yükü, stres vs gibi nedenlerle bir vesile burup yerleşiyor işte hayatımıza.

Bel ağrısına ne iyi gelir?

Bu bahsettiğimiz sıradan bir ağrı değil. Oturup kalkmanızdan uyumanıza, günlük sosyal hayatınızdan iş yaşantınıza kadar zincirleme etkileri olan bir sağlık durumu. Aslında basit bir bel ağrısı gibi görünen durum, günlük hayatınızın akışını bir anda etkileyebilir. Peki bel ağrısına ne iyi gelir, bunlardan bahsedelim biraz.

Egzersiz

Bel ağrısının sizi yoklamak üzere olduğunu hissettiğiniz an ayağa kalkıp hareket edebilirsiniz. Evet bu zor olabilir ancak kısa bir yürüyüş, basit yoga hareketleri ya da çok hafif, sizi zorlamayacak sportif faaliyet bel ağrınıza olumlu etki edebilir.

Sıcak ve soğuk tatbiki

Bel ağrıları için bilinen ve uygulanan en eski yöntemlerden biridir. Bel ağrısından kurtulmanın yollarından biri belin zorlanmasına bağlı gelişen bel ağrısı durumunda bölgeye buz tatbiki uygulamak. Yaralanmadan ya da olası sakatlamadan hemen sonra bir havluya buz torbasını sarabilir ve ağrıyan alana uygulayabilirsiniz böylelikle akut iltihaplanmaya ilk müdahaleyi yapmış olursunuz. Yoğun bel ağrılarında da kullanabilirsiniz ancak buradaki önemli nokta  buzu belinize direk temas ettirmemek. Aksi halde cildiniz hasar görebilir. İlk 48 saat soğuk, sonrasında sıcak tatbiki yapabilirsiniz. Sıcaklık ayarına dikkat etmek kaydıyla tabi.

Germe hareketleri

Beliniz ağrıyorken bir de üzerine germe hareketleri yapmak zor gelebilir ancak biraz dayanırsanız sadece bel değil sırt ağrılarınızı bile hafifletir. Peki germe hareketi nasıl yapılır? Ayak parmaklarına dokunmak için öne doğru eğilebilirsiniz böylelikle arka kısımdaki kasları germiş olursunuz bu da bel kaslarındaki gerginliği azaltmaya yardımcı olur. Bir diğer germe hareketi ise şu olabilir. Diz çökme pozisyonunda oturun. Başınzıı öne doğru uzatın ve yere koyun. Kollarınızı başınızın önüne doğru uzatın. Bu pozisyon ile bel ağrılarınızda hafiflik hissedebilirsiniz.

Uzun süren bel ağrısına dikkat edin!

Bunlar ani hareketlere ya da birtakım yaralanmalara bağlı olan bel ağrılarının yine anlık çözümleri için etkili yöntemler. Ancak bu bel ağrıları aşağıdaki durumları içeriyorsa doktora ulaşma konusunda hızlı hareket etmenizde yarar var.

  • Ağrı süresinin uzaması ve şiddetin artarak devam etmesi
  • Bel ağrısı ile birlikte bacaklarda uyuşma, kaslarda güçsüzlük, idrar kaçırmaya varan durumlar
  • Ağrının özellikle geceleri çok şiddetlenmesi
  • Ateş olması, hızlı kilo kaybı ve bel bölgesinde hassasiyet bulunması.
  • Yukarıdaki gibi durumlarda doktorunuza danışmayı ihmal etmeyin. Ciddi hastalıkların göstergesi olabilir.

Önemli not: Yukarıda verdiğimiz önerileri uygulamadan önce mutlaka doktorunuza danışınız. Basit gibi görünen bel ağrıları, ciddi sorunları işaret ediyor olabilir. Vakit geçmeden doktorunuza danışmanızda fayda var!

Benzer Yazılar