Sağlık
Bor Minerali Nedir? Borun Faydaları Nelerdir? 03.05.2017

Bor, vücudun normal büyümesi ve sağlığı için gerekli olan hayati bir iz mineralidir. Artrit ve osteoporoz gibi birçok tehlikeli durum doğal olarak bor tarafından yönetilir ve menopoz semptomlarını azaltmaya da yardımcı olur. İnsan vücudunun kalsiyum ve magnezyumu emme doğal kabiliyetini geliştirdiğine inanılıyor.

Borun Önemli Kaynakları

Meyveler elma, portakal, kırmızı üzüm, armut, erik, kiviler, sultanlar, tarihler ve bazı sebzeler, avokado, soya fasulyesi gibi zengin borun kaynaklarıdır. Nohut, fasulye, fındık, kuşüzümü fıstığı, fıstık ezmesi, kırmızı fasulye, domates, mercimek, zeytin, soğan, patates şarabı ve bira da Bor'un kayda değer kaynaklarıdır. Eksikliğe uğrayacak bir sebep bulunmayan pek çok kaynak vardır.

Bor Mineralinin Eksikliğinin Semptomları

Borun eksiklik belirtilerinin tümü tam olarak anlaşılmasa da, bor eksikliğinin kalsiyum ve magnezyumun anormal metabolizmasına neden olabileceği bilinmektedir. Diğer belirtilerin bazıları hipertiroidizm, cinsel hormon dengesizliği, osteoporoz, artrit ve sinirsel arızayı içerir.

Bu, büyük ölçüde gözden kaçan bir eksikliktir. Bununla birlikte, sağlıklı ve hastalıksız bir yaşam sağlamak için günlük diyette borun yer alması çok önemlidir. Avantajlarından bazıları ise şunlardır:

Borun Sağlık Açısından Faydaları

Artriti Önler:  Bor, artrit için başarılı bir tedavi seçeneğidir ve olguların % 95'inden fazlasında, kıkırdak ve kemiğe etkili bir şekilde artan kalsiyum entegrasyonu ile fark edilirlik kazandırılmıştır. Yaşlar arttıkça, kemiklerin zayıflaması ve gözenekli hale gelmesi ve borun kalsiyum düzeylerinin en üst düzeye çıkarılmasını ve etkili bir şekilde kullanılmasını sağlayarak bu bozulmaya neden olabilir.

Romatoid Artrit'in Şiddetini Azaltır: Bor, romatoid artritle tipik olarak ilişkili olan allerjik ve inflamatuar koşulları büyük ölçüde azaltır.

Vücut Geliştirme için Kullanılır: Bor, erkeklerdeki testosteron düzeylerini artırabilir; Bu kalite giderek erkek vücut geliştiricileri ve sporcular tarafından kullanılmaktadır. Bazı kilo kaldırıcıları, testosteron seviyelerini arttırmak için bor takviyeleri kullanmayı tercih etse de, mekanizmayı daha başarılı kılmaya yardımcı olan herhangi bir somut kanıt veya açıklama bulunmamaktadır.

Kemik Sağlığında Yardımcı Olur:  Borun kemik yapı kapasiteleri genellikle kalsiyum lehine dikkate alınmaz. Bununla birlikte, aslında kemiklerin güçlendirilmesi için kalsiyum ile birlikte çalışır. Osteoporoz ve artrit risklerini en aza indirgemede çok önemli bir rol oynamaktadır. Ayrıca, kalsiyum, magnezyum ve bakır gibi kemik gelişimine katılan minerallerin metabolizmasına da yardımcı olur. Ayrıca östrojen ve testosteron da dahil olmak üzere vücudun tüm kemiklerinin sağlık durumu ile ilgili çeşitli hormonları etkiler.

Östrojen Üretimi: Bor, menopozdaki kadınlarda östrojen üretimini artırabilir ve tedaviden birkaç gün sonra cinsel isteklerini geri getirebilir. Vücuttaki doğal seks hormonlarının seviyesini arttırır, böylece hormon replasmanı tedavisine veya diğer farmasötik solüsyonlara duyulan ihtiyacı azaltır.

Embriyonik Gelişim: Boru ile ilgili fazla bilgi bulunmamasına rağmen, üreme ve fetusun gelişimi için gerekli görülmektedir ve araştırma devam etmektedir.

Menopozdan Sonra Osteoporozu Önler: Bor, menopoza giren kadınlar genellikle çoğu eğrilten hormonal dengesizliklere maruz kaldıklarından, menopozla ilişkili sıcak basması ve gece terlemesi gibi semptomları hafifletebilirler ve mineral seviyelerinin uygun seviyelerde kalmasını sağlar. Vücudun en önemli sistemlerindendir.

Kanser Tedavisi: Bor nötron yakalama ajanları kanser tedavisinde ve güçlü enzim inhibitörlerinin geliştirilmesinde kullanılır. Bor bileşikleri aynı zamanda biyolojik olarak önemli sakaritleri kolaylıkla tanımlayan antikor taklidi olarak kullanılır.

Düzgün Hücre Membranı İşlevi: Hücresel ve organel membran fonksiyonlarının muhafaza edilmesinde ve hormon reseptörlerinin stabilize edilmesinde, vücut süreçlerinin sorunsuz ilerlemesinde önemli bir rol oynar.

Kan Pıhtılaşmasını Önler: Borun vücuttaki pıhtılaşma faktörlerini etkileyebileceğine inanılmaktadır. Bununla birlikte, kalp rahatsızlığına karşı mücadelede büyük bir müttefik  olan bu bulgunun kimliğini doğrulamak için daha fazla çalışma yapılmalıdır.

Konjestif Kalp Yetmezliği: Bor konjestif kalp yetmezliği koşullarının neden olduğu zorlukları önemli ölçüde hafifletebilir.

Plazma Lipid Seviyelerini Düşürür: Bor, lipid birikimini azaltmaya yardımcı olur ve çeşitli yollarla kolesterolün alınmasını sağlar, böylece ateroskleroz ve kan pıhtıları gibi durumların gelişme olasılığını azaltır ve vücutta atış ve kalp krizlerine karşı korunur.

Boroninografi Mantar Enfeksiyonlarını Azaltıyor: Bor, vücudu Candida Albicans ve diğer kötü mantar enfeksiyonları gibi bir dizi paraziter saldırıdan korur.

Beyin Fonksiyonu ve Bilişsel Performans: Çalışmalar, borun beyin fonksiyonunu, göz-koordinasyonunu, kısa süreli hafızayı ve konsantrasyon güçlerini geliştirebildiğini göstermiştir.

Enzim İnhibitörleri: Bor, bazı zararlı enzimlerin oluşumunu veya etki göstermesini engelleyebilir, aynı zamanda diğer faydalı enzimatik reaksiyonlar için bir eş faktör olarak hizmet edebilir.

Bor aşırı doz toksisitesinin belirtileri bulantı, kusma, halsizlik ve dermatiti içerebilir. Bazı durumlarda iskelet anormallikleri de yaşanır. Normalde idrar yoluyla kolaylıkla emilir ve atılır. Bununla birlikte, böbrek problemi olan insanlarda kalp, böbrekler, beyin ve dokularda bor birikebilir, bu nedenle özellikle yüksek konsantrasyonlu takviyeleri kullanıyorsanız ne kadar aldığınızın farkında olun.

Benzer Yazılar