Sağlık
Boswellia (Akgünlük Bitkisi) nedir? 30.11.-0001

Boswellia, Burseraceae familyasına bağlı bir bitki cinsidir. Boswellia, ağaçlarından boswellik asit içeren bir sıvı elde edilir. Bu bitki türü, çeşitli doğal tıbbi ürünlerin yapımında kullanılmaktadır. Oldukça hoş bir kokuya sahip olan Akgünlük bitkisi, tıbbi kullanımının yanı sıra aromatik kullanımı da vardır.

Boswellia adı bitkiye, Edinburgh Kraliyet Doktorlar Koleji üyesi ünlü biyolog John Boswell’e ithafen verilmiştir. Serrata kelimesi ise bitkinin yapraklarını da tanımlayan testere dişli yaprak anlamına gelen serrate teriminden gelmektedir.

Boswellia bitkisi, Afrika ve Orta Doğu bölgelerinde yetişen bir bitkidir. Özellikle Etiyopya, Somalia, Yemen ve İndia gibi ülkelerde yetişmesi beklenir. Bu bitki, sıcak ve kurak iklimlere uyum sağlar ve çöl veya çıplak kayalık alanlarda da bulunabilir.


Boswellia nelere iyi gelir?

Boswellia, çeşitli ağrı ve iltihaplı hastalıkların semptomlarının hafifletmesine yardımcı olarak kullanılır.  Boswellia, artrit ve eklem ağrısı gibi iltihaplı hastalıkların semptomlarını hafifletmek için kullanılan bir bitkidir. Boswellik asit, bitkide bulunan bir maddedir ve anti-inflamatuar özelliklere sahiptir. Bu nedenle, artrit ve eklem ağrısı gibi iltihaplı hastalıklarda vücut tarafından salınan inflamatuar maddeleri bloke ederek ağrı ve şişmeyi azaltabilir.

Bunlar arasında:

  • Artrit ve eklem ağrısı
  • Mantar enfeksiyonları
  • Astım
  • Dermatolojik hastalıklar
  • Bağırsak hastalıkları
  • Kanserler

Boswellia'nın etkileri hakkında yapılan araştırmalar henüz yeterli değildir ve daha fazla araştırma gerekmektedir.

 

Boswellia kanser hastalığında etkili mi?

Bu konuda tartoışmalar halen devam etmekte araştırmalar yapılmaktadır ancak, Boswellik asitler kanser büyümesini engelleyebilecek çeşitli şekillerde etki eder. Boswellik asitlerin, bazı enzimlerin DNA’yı olumsuz yönde etkilemesini önlediği gösterilmiştir.Çalışmalar ayrıca Boswellia’nın ileri meme kanseri hücreleri ile savaşabileceğini ve malign lösemi ve beyin tümörü hücrelerinin yayılmasını sınırlayabildiğini bulmuştur. Başka bir çalışma, pankreas kanseri hücrelerinin istilasını baskılamasında boswellik asitlerin etkili olduğunu göstermiştir. Akgünlük ekstraktının kanser tedavisindeki etkisi üzerine yapılan çalışmalar devam etmekte ve boswellia’nın anti-kanser aktivitesi daha iyi anlaşılmaktadır. (1)

 

Benzer Yazılar