Sağlık
Duyusal İşleme Bozukluğu 03.07.2017

Duyusal İşleme Bozukluğu dünyadaki birçok insanı etkileyen talihsiz bir nörolojik durumdur, ancak bu bozukluk için bilişsel uygulama, tuz terapisi, homeopati, gibi çeşitli tedaviler artmakta olan melatonin seviyeleri ve beslenme değişiklikleri gibi belirtileri hafifletmeye yardımcı olan birçok evde yapılabilen ilaçlar bulunmaktadır .

Duyusal İşleme Bozukluğu

Birçok kişi duyu işleme bozukluğunu diğer otizm spektrum bozukluğu formlarıyla karıştırır, ancak aslında ikisi çok farklıdır. Duyusal İşleme Bozukluğu, kişinin bulunduğu çevredeki duyu bilgisini düzgün bir şekilde yorumlayıp deneyimlememesiyle karakterize edilir. Bu konu çoğunlukla tanı konulamamış olabilir ve yerine aşırı titiz, rahatsız edici, dikkati dağınık , memnun etmek zor ya da basitçe "zor" kabul edilir bireyler ortaya çıkar.  Hasta bu nörolojik bozukluğu öğrenmeli çünkü davranışları ciddi şekilde etkileyici durumlara yönelebilir ,bu daha yaşlılıkları boyunca sürecek bir problemdir. Bu, çeşitli dokulara, hareketlere, dokunsal becerilere ve hareketlere aşırı duyarlı olduğu veya dengeyi, yeme ve normal oyun etkinliklerini etkileyebileceği şeklinde kendini gösterebilir. Bu bozukluğun genetik ve nörolojik faktörlerden kaynaklandığı düşünülmekte ve birçoğu halen araştırılmaktadır.

Duyusal Süreç Bozukluğu Üç Ana Tipe Sahiptir



  • Duyusal modülasyon bozukluğu,


  • Duyusal bazlı motor bozukluklar 


  • Duyusal ayrımcılık bozuklukları

Birincisi, beynin duyusal bir girdinin süresini, frekansını veya yoğunluğunu yorumlayamaması, çocukları endişelendirmesi ve yeni hisler veya aktivitelerle uğraşmak veya bu yeni sansasyon veya aktiviteleri yaşamamak için isteksiz kılmasıyla tanımlanır. Esasen, bu hastalar  ya belirli uyaranlara karşı aşırı tepki verir veya yetersiz tepki verirler, bu da temel günlük görevleri gerçekleştirirken normal olarak etkileşime girmelerini veya işlev görmelerini zorlaştırır. Duyusal İşleme Bozukluğunun ikinci biçimi, duyu girdisinin dağınık hale getirilmesi veya beyin tarafından yanlış çevrilmesinden dolayı duruş ve motor becerileri ile güçlük çekmektedir. Nihai çeşitlilik, duyusal bilgi işlenmediğinde gerçekleşir. Bu nihai çeşitlilik sıklıkla, okuldaki kötü performans veya konuşulduğunda dikkat eksikliği ile kanıtlanır.

Bu bozuklukların tamamı genellikle meşru bir nörolojik mesele olarak görmezden gelinir ve yok sayılır, ancak zayıf duyusal bilgi işlemenin ciddi yan etkileri olabilir. Bir dizi resmi davranışsal ve bilişsel terapi önerilmiş ve dünya çapında uygulanmıştır. Ayrıca Duyusal İşleme Bozukluğu semptomlarını artırabilecek ev ilaçları bulunmaktadır.

Duyusal İşleme Bozukluğunun Tedavileri

Homeopati: Duyusal İşleme Bozukluğu için bazı homeopatik ilaçlar bulunmaktadır ve uygulamada kullanılmaya devam edilmektedir. Pek çok homeopatik ilaçta olduğu gibi, özellikle de nörolojik fonksiyonları sedasyon ve değiştirmeye yönelik güçlü maddelerle doğrudan eğitimli bir uygulayıcıyla öğrenmek  önemlidir. Bununla birlikte, anekdot kanıtları bazı homeopatik ilaçların kullanımını takiben çocuklarda davranışsal ve bilişsel düzelmeler  göstermiştir.

Bilişsel Uygulama: Nörolojik rahatsızlıklara zaman zaman teşhis koymak zor olabilir, ancak çocuğunuzda Duyu İşleme Bozulması teşhis edildiyse, bilişsel işlevleri iyileştirmek ve çocuğunuzun daha iyi olmasını sağlayan sinir yollarını oluşturmak için günlük pratik oturumlarına girmeniz önemlidir. Dünyada faaliyet gösteren kurumlar mevcuttur. Görsel ipuçları ve uygulama materyalleri yaratmadan, sosyal etkileşimlerin ve oyun oynamanın gerçek dünyadaki uygulamalarına kadar, yeni davranış biçimlerini destekleme ve cesaretlendirmeyi ve durumlarını anlama konusunda , olumlu sonuçlar görmek mümkündür.

Tuz Terapisi: Tuz banyolarının belirli hiperaktif durumlar ve diğer nörolojik rahatsızlıklar için oldukça etkili olabileceğine dair çok sayıda doğal kanıt vardır. Epsom banyoları ucuzdur ve yüzlerce yıldır dünyada güvenilir olarak kullanılmaktadır.  Epsom tuzunu, tropikal olarak cilde, krem ​​formunda veya basit ayak banyoları ile de uygulayabilirsiniz. Duyusal İşleme Bozukluğunu sinirleri yatıştırarak, dinlendirici uykuyu teşvik ederek ve kaygı düzeylerini düşürerek, bu durumdan muzdarip hastalar  tarafından kullanılabileceği düşünülmektedir.

Diyet Değişiklikleri:  Bazı gıdalar nörolojik fonksiyonları ve süreçleri olumsuz etkileyebilir, bu nedenle Duyu Gereç Bozukluğundan muzdarip olduğunda kişinin diyetine dikkat etmek önemlidir. Bazı insanlar, özellikle gastrointestinal konular açısından, tüm tahılların diyetten uzaklaştırılmasının yararlı olduğunu görmüşlerdir.  Bu aynı zamanda Paleo Diyeti olarak da bilinir, ancak bunu hastaya uygulamadan önce, bunun olası bir seçenek olabileceğini görmek için bir doktorla konuşun.

Skullcap: Duyusal İşleme Bozukluğu tedavisinde kullanılan en popüler bitkilerden biridir. Beyin bağlantılarını iyileştiren ve bilişsel işlevleri artıracak güçlü nervin özelliklere sahip bir  bitkidir. Bu, nörolojik rahatsızlıkların başlamasını önleyebilir, bu da özellikle duyu-odaklı motor bozuklukların tedavisinde yararlı olmaktadır.

Ginseng: Ginseng, her doğal tedavi  listesini yapmak için iyi bir ektir. Sski Çin çaresi olarak da bilinir. Ginseng, pozitif olarak bilinci artırır, konsantrasyon düzeylerini arttırır ve nörotransmitterlerin uygun fonksiyonlarını uyarır. Ginsengin bu yan etkilerinin tümü, Duyusal İşleme Bozukluğu için bir çare aracı olarak değerli bir varlık haline getirebilir.

Melatonin Artışı: Bazı araştırmalar, düşük seviyedeki melatonin ile Duyu İşleme Bozukluğuyla bağlantı kurmuştur, bu da vücudun yeterince gelişmediği anlamına gelmektedir. Bu bağlantı halen araştırılsa da, bir dizi anekdot kanıtı melatonin eksikliğinin SPD'ye eşlik eden uykusuzluk, zihinsel tükenme ve fiziksel yorgunluğa neden olduğunu savunuyor. Küçük çocuklar için, yeterli uyku almamak, bilişsel yetenek ve nörolojik işlev üzerinde ciddi etkilere neden olabilir. Başka bir deyişle, SPD'yi önlemek veya yönetmek için ananas, muz, portakal  veya domates gibi melatonin bakımından zengin yiyecekleri çocuğunuzun yemeklerine  ekleyin.

Benzer Yazılar