Sağlık
Epsom Tuzu Nedir? Faydaları Nelerdir? 16.02.2018

Epsom Tuzu 

Epsom Tuzu, (İngiliz tuzu) doğal yollar ile oluşan magnezyum sülfat bileşimi bir mineraldir. Epsom tuzu İngiltere de doğal kaynaklarda kendiliğinden oluşur. Epsom tuzu teknik açıdan tuz sayılmamaktadır. Epsom tuzu güzellik ve sağlık alanlarında çok önemli bir tutan tuz dur. Epsom tuzu faydalarından yararlanmanın en iyi yolu banyo yapmaktır. Bu tuzun cilt üzerinde emildiği ve olumlu yönde çok fazla faydası olduğu bilimsel çalışmalar sonucunda kanıtlanmıştır. İnsan vücuduna magnezyum sülfatın 325 enzimin düzenlenmesi ve çalışmasını sağlarken içeriğindeki sülfatın besinlerin emilmesini ayrıca vücutta biriken zehirli toksinlerin dışarıya atılması sağladığı bilinmektedir. Epsom tuzunun kas ağrılarında, cilt bakımında, sinir sisteminde, vücutta biriken zehirli toksinleri atmak, stresi yok etmek gibi bir çok problemleri epsom tuzu ile yapılan banyo sonucunda ortadan kaldırdığı bilinmektedir. Uzmanlar araştırmalar sonucunda haftada en az üç gün epsom tuzu ile banyo yapılmasının kişinin kendisini daha enerjik ve daha iyi hissetmesi bakımından faydalı olacağını söylerler. Epsom tuzu suya konulunca erime özelliği olan ve alkolde erimeyen bir bileşiktir. Şeffaf toz görünümü ile normal tuza benzemektedir. Epsom tuzu acı ve nahoş tatlıdır.


Alışveriş Merkezlerinde  bulabileceğiniz Epsom Tuzu, aktarlar ve eczanelerden temin edebileceğiniz bir üründür. Zamanınız yok ise internet üzerinden de teminini sağlayan çeşitli siteler mevcuttur. Fiyat olarak ise kilogram cinsinden 40 ile 60 TL arası bir ücrete tabidir (Rakam markalara göre değişebilmektedir).

Epsom Tuzunun Faydaları Nelerdir?

Stresi Alır 

Epsom Tuzu, gergin ve stresli olduğunuz zamanlarda sizi büyük oranda rahatlatacak, gevşetici etki sağlayan önemli bir bileşendir. İçerisindeki zengin magnezyum sayesinde sinir stresten hiç bir eser kalmaz iken vücudunuzdaki adrenalin seviyesini artırarak da zindelik sağlamaktadır.

Beyin ile alakalı olan anksiyete, sinirlilik, uykusuzluk ve anormal kalp ritimleri gibi olumsuz semptomların giderilmesinde büyük etken de sağlayan Epsom Tuzu, kullanan herkese üstün ferahlama ve rahatlama hissi sağlar.
Bunun için yapmanız gereken; Sıcak banyo suyunuzun içine 1 fincan Epsom tuzu ekleyin ve 20 dakika civarı küvetinizin içinde kendinizi rahatlatarak iyi bir uyku için gevşeyin. Olumlu bir sonuç almanız için 3 kez bu uygulamayı yapmanız yeterli olacaktır.

Hücre Yenilemesini Hızlandırır

Epsom Tuzu vücudunuzdaki toksik maddelerin dışarı atılmasında ve hücre yenilemenizi hızlandırma da önemli bir etkiye sahiptir. İçerisinde barındırdığı magnezyum işte tam bu noktada hücre detoksifiyesi için önemli bir göreve sahiptir.
Rahatlatıcı bir detoks banyosu ile bu arınmayı sağlayabileceğiniz gibi keyifli bir gün de geçirmeniz olağan olacaktır. Bunun için de yapmanız gereken; yine içi ılık su dolu bir küvete 1-2 bardak kadar epsom tuzu ekleyerek 10-15 dakika olacak şekilde haftada 2-3 kez bu işlemi tekrarlamanız olacaktır.

Kasları Rahatlatır

Epsom’un rahatlatıcı etkisinin bir diğer kanıtı da kaslar üzerindeki kramp ve kasılmaları gidermesi ve spor sonrası boğaz kaslarını rahatlatmasıdır. Çünkü magnezyum bu tür kramp ve kasılmalar üzerinde en büyük rahatlatıcı etkiye sahip mineraldir.

Vücuttaki bu gerilme ve krampların giderilmesi için yapmanız gereken; Belirli miktar epsom tuzu ve sıcak suyu iyice karıştırarak macun şekline getirmektir. Gevşetici etki sağlamak için ise bu macunu 15-20 dakika boyunca rahatsızlık duyduğunuz alan üzerine yaymak ve masaj yapar biçimde uygulamaktır.
Önerilen bir başka gevşetici yöntem ise en az 20 dakika olacak şekilde 1 fincan kadar epsom tuzu eklediğiniz ılık su dolu küvete uzanmak ve dinlenmektir.
Bu iki işlem düzenli aralıklar ile yapıldığı takdirde kas krampları ve kasılmalarınız hissedilir biçimde azalacaktır.

Vücuttaki Şişlikleri Geçirir

Epsom tuzunun bir diğer önemli etkisi de ağrı, şişlik ve iltihap gibi insan bedeninde huzursuzluk yaratıcı çeşitli olumsuzlukların azaltılmasında kullanılmasıdır. Vücudun pH dengesinin de ‘normal’ olmasında önemli görevi bulunan Epsom Tuzu, vücutta meydana gelen sertlik, enflamasyon ve ağrıyı da azalmaktadır. Ayrıca kemiklerdeki mineralleri tutmasında da önemli bir görevi bulunan Epsom Tuzu, sinir işlevselliğini düzenleyerek sinir ağrılarını yatıştırmada birebirdir.

Bunun için ise yapmanız gereken; Sıcak su dolu bir kap veya küvet içerisine 2 yemek kaşığı kadar epsom tuzu ekleyerek 20-30 dakika boyunca vücudunuzun ağrıyan kısmını bu tuzlu su karışımında bekletmeniz olacaktır. Haftada 3 kez uygulanması yeterlidir bu işlemin.

Saçları Güçlendirir

Epsom tuzunun saçlar için de oldukça faydalı olduğu yine bir diğer önemli ve kanıtlanmış durumdur. Saç derisinin daha sağlıklı ve güçlü tutulması için saçta bulunan yağ katmanının azaltılması ve giderilmesinde etkilidir. Ve zamanla veya sağlıksız şampuanlar sonucu incelen, dökülen veya kepeklenen saçlarda da güçlendirici etki sağlayarak hasarlı saçların da yeniden oluşmasında etkilidir.
Bunun için yapmanız gereken; Saç kreminize eşit miktarda epsom tuzu ekleyerek ortaya çıkan yeni karışımı hafif nemli saçınıza uygulamak ve 15-20 dakika boyunca dinlendirmektir. Soğuk su ile iyice yıkayıp duruladıktan sonra haftada bir uygulayacağınız bu işlem sayesinde saç sorunlarınızın büyük ölçüde ortadan kalktığını göreceksiniz.
Bu işlemi ‘eğer yağlı saçlara sahipseniz’ şampuanınıza ekleyeceğiniz epsom tuzu ile de yine haftada 2 kez uygulayarak devam ettirebilirsiniz.

Cildinizi  Canlandırır

Epsom tuzunun bir diğer önemli faydası da sağlıklı ve pürüzsüz bir cilt oluşumunda kilit nokta oluşturmasıdır. Haftada bir ya da iki kez cildinizi yenileyici bir uygulama ile ölü deri ve hücrelerinizden kolayca kurtulabilir, kapalı gözeneklerinizi açarak zararlı ve tıkanmış yağlanmaları temizleyebilirsiniz.
Bunun için ise tek yapmanız gereken; Eğer ölü cilt hücrelerinizi temizlemeyi düşünüyosanız, cildinizi nemli halde bir avuç epsom tuzu ile ovalayarak su ile durulamaktır.
Bir diğer uygulama yöntemi ise 1 çorba kaşığı kadar zeytinyağı ile bir avuç epsom tuzunu karıştırıp sonrasında ise cildiniz ıslakken bu karışımı ovalayarak iyice yedirmek ve sonrasında durulamak.

Güneş Yanıklarına İyi Gelir

Epsom tuzu yaz aylarında da kullanabileceğiniz yine oldukça önemli ve bir o kadar da etkili koruyucu maddedir. Özellikle bronz ciltler üzerinde meydana gelen güneş yanıklarını gidermede etkilidir. İçerisindeki bileşenler sayesinde kaşıntı ve ağrı gibi güneş yanığı şikayetlerini giderirken cilt tonunuzun da korunmasında yardımcıdır.
Bunun için ise yapmanız gereken; Güneşten yanmış olan ellerinizi ve bacaklarınızı tedavi etmek için 1 fincan kadar suya 2 yemek kaşığı epsom tuzunu eklemek ve oluşan bu karışımı sprey şişesinde saklayarak rahatsızlık çektiğiniz bölge üzerine püskürtmektir. 10 dakika kadar bu rahatsızlık duyduğunuz alana sıktığınız spreyi bekletirseniz etkisini daha sonrasında göreceksiniz. Haftada bir kaç kez yapmanız yeterli olacaktır.

Ayaklarınızı Rahatlatır

Epsom tuzu yine ayak mantarı, ayak kokusu, ayak ağrısı ve diğer pediatrik problemlerinizin tedavisinde başvurabileceğiniz önemli bir şifa kaynağıdır. Ayrıca doğal peeling özelliği ile de ayaklarınız üzerindeki nasırlı ve sert bölgelerinde yumuşaması ve rahatlamasında önemli bir etki edecektir.
Eğer ayak kokusundan kurtulmak istiyor ve ayak mantarı gibi sorunlarınızı çözüme kavuşturmak istiyorsanız, içi ılık su dolu bir kaba ekleyeceğiniz yarım fincan kadar epsom tuzunu günde 1 kez olacak şekilde 10 dakikalık pansumanlar halinde uygulamanız olacaktır.

Kalp Ritmini Düzenler

Epsom tuzunun kalp üzerinde de büyük etkisi gözlemlenmiştir. İçerisindeki magnezyum ile kalp ritminizi ve arterlerinizi korumak artık sizin elinizde. Sağlıklı kan pıhtılaşması, atardamar duvarlarında plak birikiminin azaltımı en önemli fayda noktasıdır Epson tuzunun kalp üzerindeki. Ayrıca epsom tuzu kan dolaşımını da artırarak felç riskinizi minimum seviyeye indirmektedir.

Sindirimi Geliştirir

Epsom tuzunun son ve önemli bir diğer faydası da beden ve sindirim sistemi üzerinde meydana gelen zararlı toksinlenmeleri vücuttan atarak arındırıcı bir madde olmasıdır. Ayrıca epsom tuzu, sindirimi ve hazmı kolaylaştırır iken kabızlık giderici bir özelliğe de sahiptir.
Bunlar için ise yapmanız gereken tek şey; 1 fincan ılık suya 1 ya da 2 çay kaşığı kadar epsom tuzu ekleyerek eritmek ve günde bir kez olacak şekilde aç karnına içmektir. Epsom tuzu dahilen tüketildiğinde gastrointestinal irritasyon, ishal, bulantı ve kusma gibi bir takım yan etkilere neden olabileceğinden dikkatli kullanmakta fayda var.
 

Benzer Yazılar