Sağlık
Gebelikte Tetanos Aşılamaları Riskleri ve Yan Etkileri Nelerdir? 30.10.2017

 

 

Gebelikte Tetanos Aşılamaları Riskleri ve Yan Etkileri

Tetanos'ı hamilelik döneminde almak çok tartışılan konulardan biridir , çünkü vücudun kimyasını belirgin şekilde değiştirebilen ve hatta bebeğinize aktarabilen güçlü bir aşıdır. Bununla birlikte, hem anne hem de çocuk için birtakım önemli fayda sağlayabileceğinden gebelik sırasında almak için yaygın olarak önerilen iki aşıdan biridir. Bu aşı güçlendiricisini almadan önce, atışın amacını, olası riskleri ve karşılaşabileceğiniz spesifik yan etkileri anlamak en iyisidir.

Gebelikte Tetanos Aşılaması

Tetanos, aşı ile verildiğinde önleyebileceği üç sağlık durumu olan Tetanos, Difteri ve Boğmaca'yı ifade eder. Bu aşı anne için güçlendirilmiş bir atış sayılır ve hamilelik sırasında bilinçli olarak önerilir, çünkü bazı antikorlar doğmamış çocuğa geçebilir. Bir çocuğun hayatının ilk iki ayında bağışıklık sistemi bazı viral ve bakteriyel enfeksiyonlara karşı özellikle hassastır. Hamilelik süresince bu aşıyı yaptırırsanız , çocuğunuzun bu açıklık boşluğunu doldurabilir ve bu durum özellikle boğmaca gibi hastalıkların gelişmesini engeller.

Boğmaca olarak da bilinir, boğmaca, yenidoğan bebekleri için yüksek risk oluşturmaktadır ve genellikle ilk yaşlarındaki çocuklarda ölümcül olabilir. Birçok yetişkin bu hastalığa karşı aşılanmış olsa da, bağışıklık zamanla azalabilir ve her yıl bu koşullarda yüz binlerce vaka vardır. Doğmamış çocuğunuzun aşılandığından emin olarak - bebeğinizle yakın temasta bulunacak tüm aile üyelerinize ek olarak , çocuğunuzu potansiyel olarak ölümcül olan enfeksiyonlardan koruyabilirsiniz. Kabaca 10 bebek yalnızca ABD'de her yıl boğmacadan ölüyor ve yüzlerce hasta hastaneye kaldırılıyor.

Uzmanlar, bu aşının hamileliğinizin üçüncü trimesterinde uygulanması gerektiğini kabul ederler, çünkü cenin gelişimi çoğunlukla gerçekleşmiş olur  ve bebek ağırlıklı olarak kilo alır. Aşının neden olduğu olumsuz yan etkiler üçüncü trimesterde daha da azdır.  Ancak hamileliğin geri kalanında da oldukça düşüktür.

Daha büyük ailelerdeki kadınlar, genellikle birden çok güçlendiricinin ek riskleri konusunda endişe duyuyorlar ancak yılda ortalama bir kez güçlendirici aşı  yapmanın olumsuz sonuçlar doğurduğuna dair bir kanıt bulunmamaktadır. Tetanos aşısında canlı bakteri yoktur, bu nedenle aşılama sonucu boğmaca ile bulaştırmak mümkün değildir.

Gebelikte Tetanos Riskleri

Çoğu uzman ve doktor, gebelik sırasında Tetanos'u almak hem anne hem de çocuk için mükemmel bir güvenirliği olduğu konusunda hemfikirdir ve bilinen bir risk bulunmamaktadır. Aslında, Tetanos'a benzer aşılar, çok düşük oranda olumsuz yan etki veya ciddi riskler ile uygulanmıştır.

Yukarıda belirtildiği gibi, çok daha ciddi risk, çocuğunuzu kendi Tetanos aşısını almadan önce ilk iki ayda bu enfeksiyona maruz bırakır. Bu aşı, 2 ay ile 6 yaş arasındaki çocuklar için uygulanır. Bu aşı doğumdan sonra almanız, aslında gebelik sırasında antikorların çocuğa geçmesinden çok, ciddi yan etkilerinizin olma riskini artırır.

 

Gebelikte Tetanos Yan Etkileri

Tetanos'un gebelik sırasında ortaya çıkardığı yan etkiler, diğer insanların fetusa karşı bu aşının güvenliğini talep etmesine rağmen, anneyi etkiliyor. En yaygın görülen yan etkiler arasında baş ağrısı, vücut ağrıları, yorgunluk ve ağrı, alevlenmenin bulunduğu yerde kızarıklık veya şişlik yer alır.   

 
Yetişkinlerin vücutları, yan etkilerin çok daha şiddetli olabileceği küçük çocuklardan daha fazla aşıyı idare edebilmektedir. Çocuğunuzun ikinci ayından sonra tetanos aşısı yaptırmayı beklerseniz, yalnızca bebeği boğmaca riskine maruz bırakmazsanız, aynı zamanda kusma, büyük çaplı şişme ve kızarıklık gibi rahatsız edici yan etkileri geliştirme riskini  artıracak olursunuz, uykusuzluk, acılar ve ateş da cabası olacaktır. 


Son yıllarda tetanos aşısı ile ilgili  tartışmaların yaşanmasının nedeni,  aşı karşıtı küresel alandaki harekettir. Bu, aşılarla ilgili yargılama yetkisine sahip bilim insanlarının büyük çoğunluğu tarafından desteklenmeyen tehlikeli bir harekettir. Dünyadaki çeşitli ülkelerdeki boğmaca övgüsü son zamanlarda bu sorumsuz yeni felsefeden veya aşılardan kaynaklanan otizmin zayıf temelli bir inançtan kaynaklanmasındandır. 
Bebek kaşıntısı ve küçük çocuklara karşı aşılanan birçok hastalık sıklıkla hayatı tehdit edicidir, bu nedenle bebeğinizin sağlığı için en iyi yol, üçüncü trimesterinizde sadece bir tetanos aşısı yaptırmaktır.

Benzer Yazılar