Sağlık
Gözde arpacık nasıl geçer? 12.11.2019

Çoğumuzun en az hayatında bir kez deneyimlediği (!) sağlık sorunlarından biri; arpacık. Önceden geldiğini bazen hissettir, bazen de bir sabah uyanmışsınız gözünüzde kocaman bir ağırlık, sinsi sinsi şişen bir göz ve beraberinde bir sızlama… Arpacığı geçirmenin yollarından önce neden oluştuğunu inceleyelim biraz.

Arpacık neden oluşur?

Bunun pek çok nedeni olabilir. Genel anlamda ele alacak olursak şu nedenleri sıralayabiliriz.

Yağ bezelerindeki tıkanma arpacığın davetiyelerindendir. Göz kapaklarında meydana gelen yağ bezeleri tıkanırsa arpacık oluşabilir. Kandaki yağ oranı fazla olan kişilerde daha fazla meydana gelebilir arpacık.

Bağışıklık sistemindeki zayıflık, arpacık oluşumuna neden olabilir. Özellikle kış aylarında bağışıklık sistemimiz mevsime bağlı olarak düşebilir. Bunun neticesinde de vücudumuz bakterilere karşı dirençli olmayabilir. Bu durumlarda arpacık oluşumu gözlemlenebilir.

Makyajı zaman zaman silmeye üşenebilirsiniz. Özellikle yorgun argın eve geldiğinizde gözünüzün sizden önce uykuya geçtiği günlerde makyaj silmek işkenceye dönüşebilir. Bunun neticesinde uyku ağır basabilir ve makyaj ile uyuyabilirsiniz. Ancak ne yazık ki bu durum da arpacık için yeterli, geçerli ve makul bir nedendir. Biriken kir, havalanmayan gözenekler arpacık oluşumuna neden olabilir. Yanı sıra “hijyen gözüken” ancak gözle görülmeyen bakterileri hesaba katmadığımız anlarda başkalarının makyaj malzemelerini kullanmak da başta arpacık olmak üzere, pek çok hastalığın bulaşmasına neden olabilir.

Zaten bir şeyde de karşımıza çıkmasa eksikliğini hissedeceğiz! Hayatımızın vazgeçilmez eklentisi stres. Stres, yoğun çalışma, uykusuzluk gibi etkenler de arpacık oluşumuna alkış tutuyor diyebiliriz.

Vücut direncinizin düştüğü her an, arpacığın hareket geçtiği andır. Bu nedenle özellikle kış mevsiminde bol meyve sebze tüketmeyi adet haline getirin. Evet, hepimiz bu doğal vitaminlerin önemini yıllardır okuyoruz ancak ne kadar önemli olduğunu hastalanınca değil öncesinde keşfetmek çok daha önemli.

Gözde arpacık nasıl geçer?

Önce doktorunuza bir görünün. Size derse ki ciddi bir sorun yok o halde doktorunuzun da görüşünü alarak aşağıdaki yöntemleri uygulayabilir ve uçuğunuzu kısa sürede geçirebilirsiniz.

İlk evre çok önemli

Evet, ilk evrenin önemi mühim. Bazı arpacıklar kendini önceden belli eder; ben geliyorum der. Bu belirtilerin başında kaşınma gelir. Bunu hissettiğiniz an sıcak su yöntemini yapabilirsiniz. Nedir bu yöntem? Bir bezi sıcak suya batırın. Kaynar olmamasına dikkat edin ki yanmayın. Gözünüze sıcak suya batırılmış bez ile kompres yapın, böylelikle arpacık çıkmadan engellemiş olursunuz.

Sarımsak yiyin!

Sarımsak biliyorsunuz doğal antibiyotik olarak geçiyor ve hastalıkların tedavisinde en az ilaçlar kadar etkili. Sarımsak yiyerek de arpacık oluşumunu önleyebilirsiniz. Sadece arpacık için değil pek çok sağlık sorunu için de fayda sağlayacaktır elbette.

Papatya çayı

Bu aslında bilinen yöntemlerden. İyice demlediğiniz papatya çayını tonik gibi yüzünüze uygulayabilir ve arpacıktan kısa sürede kurtulabilirsiniz. Papatya içindeki öğelerle yalnızca sizi değil gözünüzü de rahatlatır yani…

Patates

Patates aynı zamanda baş ağrısına da iyi geliyor. Ağrıyan bölgeye patates sarmak, baş ağrısı için iyi gelebilir. Aynı yöntem gözde çıkan arpacık için de geçerli. Patatesin içinde bulunan nişasta ve çeşitli mineraller, arpacığın kısa sürede yok olmasını sağlar. Patatesi ikiye bölün ve belirli aralıklarla gözünüze uygulayın.

Poşet çay yöntemi

Papatya çayınız yoksa normal çay ile de gözünüze kompres yapabilirsiniz. Demlenmiş ve ılınmış poşet çayı gözünüzde bekleterek arpacığı iyileştirebilirsiniz.

Arpacık varken bunlara dikkat!

Arpacık oluştu bir kere, bir süre de sizinle belli. Peki bu durumda ne yapmalı, ne yapmamalı? Arpacığın hoş olmayan bir görüntüsü var, biliyoruz. Ancak bir süre makyaj yapmamanız gerekir. Arpacığı kapatmak için uygulayacağınız fondöten ya da kapatıcılar, iltihabın yayılmasına neden olacaktır. Şunu unutmamak gerekir ki arpacık bir sivilce değildir! Sivilceleri sıkmak başlı başına bir sorunken arpacığı sıkmaya yeltenmeyin bile. Enfeksiyonun yayılmasına neden olabileceği gibi aynı zamanda sağlığınızı da olumsuz etkileyecektir.

Benzer Yazılar