Sağlık
Hamilelikte Şişen Ayakların Nedenleri Nelerdir? 15.11.2017

Gebelikte Şişkin Ayaklar: Sebepleri ve Tedavileri

Gebeliğin birçok fiziksel belirtisi vardır, bunlardan biri olan gebelik sırasında şişen ayaklar bazı kadınlar için endişe verici olabilir. Hamilelik sırasında bu belirti fark ederseniz, neden olduğunu anlamak ve nasıl tedavi etmek önemlidir.
 

Gebelik Sırasında Şişmiş Ayaklar

Vücutta artmış sıvı seviyelerinden kaynaklanan gebelik sırasında şişmiş ayak doğal ve yaygındır. Özellikle de gebeliğin üçüncü üç aylık döneminde görülme olasılığı daha yüksektir. Vücudun farklı yerlerinde şişme genellikle ödem olarak adlandırılır ve ayaklarınızdaki ödem, bir çocuğu taşırken tamamen doğaldır. Bunun farklı sebepleri vardır, ancak öncelikle şişme meydana gelir, çünkü vücudunuz gebelik sırasında daha fazla su tutar. Ayrıca, pelvik bölgenizdeki bebeğin varlığı nedeniyle artan basınç bacaklarında kan dolaşımınızı yavaşlatabilir. Bu, artan sıvı seviyeleri ile karşı karşıya kalacak, şişmelerine yol açacak ayaklarınız ve ayak bileklerinde birikim oluşturacaktır.

Bununla birlikte, diğer faktörler, gebelik sırasında preeklampsi gibi şişmiş ayaklar riskini de artırabilir. Şişkinlik hamilelik sırasında herhangi bir zamanda ortaya çıkabilir, ancak bebek bu zamana kadar büyüdüğü için, gebeliğin üçüncü üç aylık döneminde bu tip şişme yaşamanız çok daha olasıdır. Ekstra ağırlık taşınması ve pelvik bölgedeki basınç açısından, şişme muhtemelen gebeliğin sonraki evrelerinde daha fazla olacaktır.
 

Gebelikte Şişmiş Ayaklar İçin Tedaviler

Bu tip ödemlerde germe, uygun ayakkabılar giyme, ayaklarınızı daha fazla uzatma ve ayak egzersizleri yapma gibi epey etkili etkinlikler bulunmaktadır.

Germe / Esneme

Günlük rutinin bir bölümünü gergin (esnek) hale getirirseniz, dolaşımı ayak ve bacakta yükseltebilir ve ayak bilekleri, topukları ve buzağıların sertleşmesini önleyebilirsiniz. Bu ağrı ve rahatsızlığı büyük ölçüde azaltabilir ve ayakta şişmeyi azaltacak daha iyi dolaşımda bulunabilir.

Ayakkabı Seçimi

Çoğu kişi ayaklarında ek ödemlere neden olabilecek yanlış ayakkabı giymekle birlikte eklem iltihabı riskini de arttırıyor. Yanlış ayakkabı seçimi yürüme biçiminizi dahi değiştirebilir, bu da kalçalarda ve dizlerde rahatsızlık veya ağrıya neden olabilir. Rahat ayakkabılar, şişmeleri kötüleştirecek iltihaplanmayı azaltabilen iç taban kullanımı da dahil olmak üzere gebelik süresince zorunluluktur.

Ayak Uzatma

Ayaklarınızı düzenli olarak uzatıp dinlendirirseniz ayaklarınızdaki şişme, birikim ve sıvı birikimini azaltmaya yardımcı olacaktır.

Bol Su İçin

Ayakta şişme ve ödem için en büyük nedenlerden biri de vücutta su eksikliğidir. Dehidrasyon (alınan sıvı miktarından daha çok sıvı kaybetmek) kan damarlarının daralmasına neden olur, bu da ayak ve bacaklarda şişmeyi daha da kötüleştirecektir. Öte yandan, su tutma oranını düşürmek için tuz alımını azaltın; çünkü fazla tuz kullanımı ödeminizi arttıracaktır.

Ayak Egzersizleri

Krampları azaltmak ve kan dolaşımı teşvik etmek için, şişmiş ayaklardan muzdarip hamile kadınlar için harika egzersizler vardır. Ayağı 20 kez yukarı ve aşağı doğru bükerek başlayın, ardından ayağınızı 8-10 kez bir daire şeklinde döndürülerek aynı şeyi tersine de yapın. En iyi sonuç için sabah ve akşam her iki ayağınızda da tekrarlayınız.
 

Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar 

Şişkinlik hamilelik sürecinde normaldir. Anca aşırı oluyorsa veya baş dönmesi, bulanık görme, baş ağrısı veya kusma eşlik ediyorsa, preeklampsiden muzdarip olabilirsiniz. Bu ciddi bir durum olabilir ve mümkün olan en kısa zamanda doktorunuzla görüşmeniz gerekmektedir. Preeklampsi, gebelik haftasından sonra tansiyonun yükselmesi durumunda, buna ödem ve idrarda protein kaçağının eşlik etmesi durumudur. Bu durumda; bebeğinizin ve sizin güvenliğinizi sağlamak için emek vermeniz gerektirebilir. Ayak bileği ve ayak şişmesi normaldir, ancak şişme ellerinizde veya yüzünüzde göründüğünde derhal bir doktora görünmeniz gerekmektedir.

Benzer Yazılar