Sağlık
Hepatit A, Belirtileri ve Tedavisi 20.03.2017

Hepatit Nedir?

Hepatit karaciğer iltihabı için genel bir terimdir. Normalde, karaciğer kanındaki atıkları parçalamaktadır. Ancak karaciğer iltihaplandığında, atık maddelerden kurtulmak için gerekli görevi yapamaz. Bu, atık ürünlerin kan ve dokularında birikmesine neden olur.

Pek çok şey hepatite neden olabilir. Hepatitin en yaygın nedeni 5 hepatit virüsünden (A, B, C, D veya E) biridir. Karaciğere kan zayıflaması, zehir, otoimmün bozukluklar, aşırı alkol kullanımı, karaciğerde bir yaralanma ve bazı ilaçlar da hepatite neden olabilir. Daha seyrek olarak, mononükleoz veya sitomegalovirüs gibi viral enfeksiyonlar hepatite neden olabilir.

İki ana çeşit hepatit vardır: akut hepatit (kısa ömürlü) ve kronik hepatit (en az 6 ay süren). Çoğu kişi birkaç gün veya birkaç hafta içinde akut enflamasyonu atlatır. Bazen de, iltihap gider gitmez atlatır. Enflamasyon 6 ay içinde gitmezse, kişi kronik hepatit geçirir.

Hepatit A Nedir?

Hepatit A, hepatit A virüsünün neden olduğu karaciğer inflamasyonudur. Hepatit A çok bulaşıcıdır, yani virüsü birisinden kolaylıkla başka kişiye aktarabilirsiniz  veya başka birine verebilirsiniz.

Hepatit A, diğer hepatit tiplerinden farklıdır. Genellikle hepatit B veya C kadar ciddi değildir ve genellikle kronik hepatit veya siroza dönüşmez.

Hepatit A Belirtileri

Hepatit A virüsü genellikle belirtiler ortaya çıkmadan 2-6 hafta önce sisteminizdedir. Bazı insanlarda hiçbirbelirti göstermez. Belirtiler ortaya çıkarsa, aniden görünebilir ve aşağıdakileri içerebilir:

- Mide bulantısı

- Kusma

- Sarılık (cildin sararması ve gözlerin beyazları)

- Düşük dereceli ateş (ateş 38 dereceye kadar)

- Yorgunluk

- Karnınızdaki ağrı, özellikle de sağ tarafınızda

- Koyu renkli idrar

- İştah kaybı

- Kas ağrısı

- Kaşıntı

Büyük çocuklarda ve yetişkinlerde görülen semptomların şiddetli olma ihtimali yüksekken, küçük çocuklarda hafif derecede hepatit A görülme olasılığı yüksektir.

Bulaşıcı durumu ne kadar sürer ?

Enfekte olduktan ve belirtiler görülmeden kısa süre önce en yüksek düzeyde bulaşıcı olursunuz. Aksi halde sağlıklı olan yetişkinler, hastalık başlamadan 2 hafta sonra artık bulaşıcı değildir. Zayıf bağışıklık sistemine sahip çocuklar ve insanlar 6 aya kadar bulaşıcı olabilir.

Hepatit A Sebepleri

Hepatit A'nın sebebi nedir ve hepatit nasıl yayılır?

Hepatit A'ya hepatit A virüsü enfeksiyonu neden olur. Virüslere, bilinçsizce enfekte olabilirsiniz. Bu, kişiden kişiye temas yoluyla veya kontamine yiyecek veya su  içmek yoluyla olabilir.

Bir kişi herhangi bir semptom göstermese bile hepatit A'ya sahip olabilir ve yayılabilir. Aslında, semptomlar görülmeden hemen önce hepatit A en bulaşıcıdır. Hepatit A'yı başka bir kişiden almanız olasılığı yüksektir:

- Virüsü olan bir kişi tuvalete gittikten sonra elini doğru bir şekilde yıkamıyorsa bulaşıcıdır.

- Enfekte bir çocuğun bezini değiştirdikten sonra anne-babanın ellerini düzgün şekilde yıkamaması bulaşıcılık sebebidir.

- Bir bakıcı, virüs bulaşmış bir kişinin dışkısını temizlendikten sonra ellerini doğru bir şekilde yıkamazsa bulaşıcıdır.

Virüsü olan biriyle cinsel ilişki yaşarsanız size bulaşması muhtemeldir.

- Ayrıca kirlenmiş yiyecekleri yiyerek veya kirlenmiş su içerek virüs bulaştırabilirsiniz. Kontamine olmuş gıda ve içme suları gelişmekte olan ülkelerde daha sık görülür.

- Hepatit A'nın yaygın olduğu bölgelere seyahat ederken çiğ meyve ve sebzeler, kabuklu deniz hayvanları, buz ve işlenmemiş suyu içmeyin.

Hepatit A Teşhisi

Doktorum hepatit A'yı nasıl anlayabilir?

Hepatit A belirtilerinden herhangi birine sahip olduğunuzu doktorunuz testler sayesinde anlayabilir. Hastalığınız olup olmadığını görmek için kan testi yapabilir.

Hepatit A Tedavisi

Hepatit A nasıl tedavi edilir?

Hepatit A tedavisi  için özel bir ilaç yoktur. Virüsünüz varsa, vücudunuz eninde sonunda enfeksiyontan kurtulacaktır. Kendinizi daha iyi hissetmeye başlamadan önce birkaç ay hasta hissedeceksiniz.

Karaciğerinizin iyileşmesine yardımcı olmak için bol miktarda dinlenmeniz, dengeli bir diyetle yemek yemeniz ve alkol ve asetaminofen kullanmamalısınız. Herhangi bir reçeteli ilaç, tezgahta verilen ilaçlar , vitamin veya takviyeleri almadan önce doktorunuzla konuşun. Alkol, asetaminofen ve bazı diğer ilaçlar, vitaminler ve takviyeler karaciğerinize daha fazla zarar verebilir.

Kurutulursanız, şiddetli ağrılarınız varsa, aniden kafanız karışık hale gelirse veya kanama problemleri gelişirse kısa bir süre hastanede kalmanız gerekebilir.

Hepatit A Önleme

Hepatit A ‘den nasıl korunabilirim ?

Hepatit A aşısı hakkında doktorunuza danışın.yapılacak aşı, 1 yaşından büyük herkes için güvenlidir ve 20 yıla kadar koruma sağlayabilir.

Tencereyi kullandıktan sonra, banyo yaptıktan sonra ve bebek bezi değiştirdikten sonra ellerinizi sabun ve ılık suyla yıkayın. Yemekten önce meyve ve sebzeleri iyice yıkayın ve çiğ veya az pişmiş et ve balıklardan kaçının

Doktorunuza Sorulacak sorular

Tedaviye ihtiyacım var mı?

Diyetimi değiştirmem gerekir mi?

Almam gereken ilaçlar var mı?

Alkol içebilir miyim ?

Ailemi hepatit A'dan nasıl koruyabilirim?

Diğer hepatit türlerine yakalanma riskim var mı?

Doktorumu ne zaman aramalıyım?

Kalıcı karaciğer hasarım olabilir mi ?

Benzer Yazılar