Sağlık
Hepatit A ve Korunma Yolları 25.08.2017

Hepatit A‘dan Korunmanın 6 Yolu

Neyse ki, hepatit A'yı önlemenin ve tedavi etmenin birkaç doğal yolu vardır. Bu seçenekler, diyet seçeneklerinden stres yönetimine, hastalıktan  kaçınmaya yardımcı stratejilere kadar değişir.

1. Sağlıklı, Dengeli Bir Diyet Yiyin

Hepatit terimi karaciğerin iltihaplanması anlamına gelir. Hepatit A semptomlarının tedavisine yardımcı olmak için atılması gereken en önemli adımlardan biri, temiz, dengeli ve anti-inflamatuar bir diyet tüketmektir.  Anti-inflamatuar gıdalar yemek, bağışıklık sisteminizi düzenlemeye ve vücudunuzun çabucak iyileşmesine yardımcı olabilir. Bu gıdalar antioksidanlar, vitaminler, mineraller ve vücudunuzun iyileşmesi için hayati önem taşıyan sağlıklı yağlar açısından da zengindir.   

İşte günlük olarak tüketmeniz gereken gıdaların dökümü, özellikle vücudunuz hepatit A gibi bir enfeksiyondan kurtulduğunda:



  • Ispanak ve yeşil yapraklı sebzeler


  • Taze sebzeler, brokoli, lahana, kereviz ve pancar gibi


  • Kök sebzeler, tatlı patatesler ve havuç gibi


  • Taze meyve, özellikle yaban mersini, ananas ve narenciye


  • Organik et ve vahşi balık


  • Fıstık ve tohumlar, özellikle ceviz, chia tohumları, kenevir tohumları ve keten tohumları


  • Anti-inflamatuar baharatlar, örneğin zerdeçal, zencefil


  • Sağlıklı yağlar, özellikle avokado, hindistancevizi yağı ve zeytin yağı


  • Besleyici yoğun kemik suyu


  • Probiyotik açısından zengin yoğurt ve kefir


  • Kuinoa, kahverengi pirinç, yulaf ve darı gibi glutensiz taneler

Hepatit A semptomlarıyla mücadele ederken ve iyileştikten sonra bile şekerli gıdalardan, işlenmiş ve paketlenmiş gıdalardan ve rafine karbonhidrat içeren gıdalardan uzak durun. Bu seçenekler yalnızca iltihaplanmaya neden olur ve bağışıklık sisteminizi zayıflatabilir.

2. Sulu Kalın

Hepatit A semptomlarını tedavi etmek için, gün boyu bol miktarda su ve diğer nemlendirici sıvılar içerek sulanmaya devam etmeniz gerekir. Diyare ve kusma yaşıyorsanız, bu özellikle önemlidir, bu da sıvıları çabucak kaybettiğiniz anlamına gelir.

Ne kadar su içmeniz gerekir ?  kilonuza, idrar çıkışınıza ve iklime bağlı olarak değişir. Ancak, genel bir kural olarak, günde yaklaşık 60-80 ons su almak tüketmek gerekir.  Hepatit A belirtileri ile uğraştığınız için sıvı kaybediyorsanız, 20 onsluk bir şişe su taşımalı ve her gün dört şişe içmeyi hedeflemelisiniz. Nemlendirici meyve ve sebze yemek de yardımcı olacaktır. Bu gıdalar arasında karpuz, kivi, çilek, ıspanak ve salatalık bulunur.

3. Bol Dinlenin ve Stresinizi  Azaltın

Vücudunuzun hepatit A virüsü ile savaşmasına izin vermek için bol miktarda dinlenmeye özen göstermelisiniz  her gece yaklaşık sekiz saat uyuyarak  stres seviyelerini düşürürsünüz. Gerçekleşen  araştırmalar, uykunun bağışıklık fonksiyonları üzerinde güçlü bir etkisi olduğunu gösteriyor. Zayıf ve yorgun hissediyorsanız, kendinizi zorlamayın. Virüsten kurtuldukça vücudunuzun dinlenmesine izin verin.

Uyumada sorununuz  mu var? Bebeğinizin rahat bir duruma gelmesine yardımcı olan bir amino asit olan triptofan içeren gıdaları yeme gibi bazı doğal uyku aparatlarını deneyin. Restfulness ve gevşeme teşvik etmek için lavanta esansiyel yağı kullanabilirsiniz. 5-10 damla lavanta yağını yatmadan önce  ayaklarınıza ve bileklerinize 2-3 damla uygulayın.

Lavanta yağı, stres azaltma konusunda size yardımcı olabilir.   

4. Nane Yağını Deneyin.

Nane yağı, enerji seviyenizi yükseltmek ve hepatit A'nın en yaygın semptomlarından biri olan mide bulantısından kurtulmak için kullanılabilir. Nane yağı, gebelik sırasında postoperatif bulantı ve mide bulantısını azaltmak için sıklıkla kullanılır. Hepatit A gibi bakteriyel veya viral enfeksiyonlardan dolayı kendilerini hasta hisseden insanlar da kullanabilirler. Nane, gastrik astar ve kolon üzerinde antiemetik ve antispazmodik etkilere sahiptir ve yan etkileri olmaksızın mide bulantısı ve kusmayı azaltır.   

Hepatit A semptomlarını hafifletmek için nane yağını kullanmak için, boynunuzun arkasına ve ayaklarınızın tabanına 1-2 damla ovuşturmanız yeterlidir. Ayrıca, banyo suyunu serinlemek veya ılık olarak 5-10 damla nane ilave edebilirsiniz.

5. Zencefil Çayı İçin

Bağışıklık sisteminizi güçlendirmek, lenfatik sistemi temizlemek ve vücudun toksinlerden ve atıklardan kurtulmasına yardımcı olmak için zencefil kullanabilirsiniz. Hem zencefil kökü hem de zencefil uçucu yağı , antienflamatuvar ve immüno-beslenme tepkileri nedeniyle geniş bir sağlık sorunları aralığına sahip olabilir.

Hepatit A'nın iki ortak semptomu mide bulantısını ve karnını yatıştırmak için zencefili kullanın. Bazı zencefil sağlığı faydaları, vücudunuzun iyileşmesi gereken besin maddelerini emmesine yardımcı olan düzenli sindirim ve metabolizma yeteneğini içerir. Ve ağrıyı hafifletebilir, iltihaplanmayı azaltabilir ve enfeksiyonları tedavi edebilir.              

Zencefil kullanmanın en kolay yollarından biri, günde 2-3 kez zencefil çayı içmektir. Zencefil torbaları satın alabilir, 3-4 damla zencefil esans yağı ılık suya ekleyebilir veya 10 dakika zencefil kökü kaynatarak kendi zencefil çayınızı yapabilirsiniz.

6. Virüse Yakalamaktan ve Yaymaktan Kaçının

Hepatit A kontaminasyonunun başlıca sebeplerinden biri hijyen ve sağlık bakımının kötü olmasıdır. Temel hijyenik koşullara ayak uydurmak, hepatit A'nın yayılmasını azaltabilir. Özellikle banyo kullandıktan sonra bebek bezi değiştirdikten sonra veya yemek hazırlamadan ve yiyeceklerden önce mutlaka sabun ve su ile ellerinizi yıkayın.       

Hepatit A virüsünden  kaçınmak için, özellikle sağlık sorununun   olduğu bölgelerde, az pişmiş veya çiğ kabuklu deniz ürününden uzak durun. Hepatit A salgınlarının bulunduğu bir bölgeye seyahat ediyorsanız, musluk suyu ve suyun içilmesi yasaktır. Bunun yerine şişelenmiş su kullanın.

Önlemler

Hepatit A'ya sahipseniz, kullanmamanız  gereken ilaçlar, ilave ilaçlar ve tezgah üstü ilaçlar hakkında sağlık uzmanınızla görüşün. Bu haplardan veya ürünlerden bazıları karaciğer hasarına neden olabilir. Bu ise , vücudunuz hepatit A ile savaştığı zaman kesinlikle kaçınmak isteyeceğiniz  bir şeydir. Alkol kullanmamak, karaciğerinize zarar verebilecek ve iyileşme sürecini zorlaştıracak çok önemli bir faktördür.



  • Hepatit A virüsü, gıda kaynaklı enfeksiyon ve hastalıkların başlıca nedenlerinden biridir.


  • Hepatit bir semptom hafif ila şiddetli arasında değişir. Bazı enfekte insanlar, özellikle altı yaşın altındaki çocuklarda belirgin bir belirti yaşamamaktadır. Belirtileri yaşayanlar için ateş, yorgunluk, eklem ağrısı, diyare, kusma, mide bulantısı ve sarılık olabilir.


  • Hepatit A, enfekte olmayan bir kişinin, enfeksiyon kapmış kişinin dışkısıyla kontamine gıda veya su içtiği zaman yayılır. Ayrıca cinsel temas , yiyecek ve su ile yayılabilir.                   


  • Virüsün yayılmasını önlemek için, tuvaleti kullandıktan sonra elinizi  sabun ve su ile yıkamak da dahil olmak üzere, temel kişisel hijyeni uygulamak önemlidir.                                     


  • Çiğ veya az pişmiş kabukluları yemeyin.


  • Hepatit A aşısı, virüsle mücadele riski taşıyan çocuklar veya yetişkinler için ya da toplum çapında bir hepatit A salgınını kontrol altına almanın bir yolu olarak konvansiyonel tedavi seçeneği olarak mevcuttur.                                       

Hepatit A semptomlarını gidermek için bol miktarda besleyici zengin yiyecekler yediğinizden, bol dinlenmenizden, sulu kalmaya ve stres azaltmaya özen gösterin. Belirtileri hafifletmeye yardımcı olmak ve rahatlamayı teşvik etmek için nane ya da lavanta gibi uçucu yağları kullanabilirsiniz. Bağışıklık sisteminizi artırmak için ayrıca zencefil çayı içebilirsiniz.                                 

Benzer Yazılar