Sağlık
Hepatit B, Belirtileri ve Tedavisi 18.03.2017

Hepatit Nedir?

Hepatit karaciğer iltihabı için genel bir terimdir. Normalde, karaciğer kanındaki atıkları parçalamaktadır. Ancak karaciğer iltihaplandığında, atık maddelerden kurtulmak için gerekli görevi yapamaz. Bu da , atık ürünlerin kan ve dokularında birikmesine neden olur.

Pek çok şey hepatite neden olabilir. Hepatitin en yaygın nedeni 5 hepatit virüsünden (A, B, C, D veya E) biridir. Karaciğere, zehirlenmeye, otoimmün bozukluklara, aşırı alkol kullanımına, karaciğerde yaralanmaya ve belirli ilaçları alarak kan dolaşımının olmaması da hepatite neden olabilir. Daha seyrek olarak, mononükleoz veya sitomegalovirüs gibi viral enfeksiyonlar hepatite neden olabilir.

İki ana çeşit hepatit vardır: akut hepatit (kısa ömürlü) ve kronik hepatit (en az 6 ay süren). Çoğu kişi birkaç gün veya birkaç hafta içinde akut enflamasyonu atlatır. Bazen de, iltihap gider gitmez atlatır. Enflamasyon 6 ay içinde gitmezse, kişi kronik hepatit geçirir.

Hepatit B Nedir ve Nasıl Bulaşır?

Hepatit B, hepatit B virüsünün neden olduğu ciddi bir karaciğer enfeksiyonudur. Virüs genellikle enfeksiyonu olan birinin kan  veya vücut sıvılarıyla temas yoluyla kişiden kişiye yayılır.

Hepatit B Belirtileri

Hepatit B semptomları hafif ya da şiddetli olabilir. Hafif bir hepatit vakanız varsa, sahip olduğunuzu bile fark etmeyebilirsiniz. Herhangi bir belirti oluşturmaz veya  mide gribine benzer belirtilere neden olabilir. Hepatit B belirtileri aşağıdakileri içerebilir:

- İştah kaybı

- Mide bulantısı

- Kusma

- Zayıflık ve yorgunluk

- Karaciğer ağrısı, özellikle karaciğerinizin çevresinde

- Koyu renkli idrar

- Sarılık (cildin sararması ve gözlerin beyazları)

- Eklem ağrısı

Hepatit B Sebepleri

Hepatit B Neden Olur ve Nasıl Yayılır?

Hepatit B, hepatit B virüsü ile enfeksiyon neden olur. Virüs bulaşmış bir eşle korunmasız cinsel temasınız varsa virüse bulaşabilirsiniz. İntravenöz (İV) ilaçları kullanan kişiler, virüsü taşıyanlarla iğneleri paylaştıklarında hepatit B ye bulaşabilirler. Sağlık görevlileri (hemşire, laboratuvar teknisyeni ve doktor gibi), yanlışlıkla enfeksiyon kapmış bir hastada kullanılan bir iğne ile temas ve kullanım ile  hepatit B’ye bulaşabilirler. Enfeksiyon aynı zamanda bir anneden doğum sırasında bebeğe geçebilir. Hepatit B'nin yaygın olduğu dünyanın çeşitli bölgelerine seyahat ederseniz hepatit B’ye bulaşmanız daha olasıdır.

Hepatit B, rahat temas yoluyla bulaşamaz. Örneğin, enfekte olmuş biriyle sarılan veya el sıkışarak hepatit B virüsü kapmazsınız.

Hepatit B Teşhisi

Hepatit B Nasıl Teşhis Edilir?

Kan testleri hepatit B'yi teşhis etmek için kullanılır. Kan testleri, karaciğerinizin düzgün çalışıp çalışmadığını doktorunuza söyleyebilir ve tedavi sırasında durumunuzu izlemek için de kullanılabilir.

Doktorunuz, ultrason muayenesinden veya röntgen ışınlarından geçerek karaciğere bakmak isteyebilir. Karaciğer biyopsisi de gerekebilir. Bir karaciğer biyopsisi ile karaciğerin küçük bir parçası çıkarılır ve mikroskop altında incelenir. Bir karaciğer biyopsisi, doktorunuzun hastalığınızı teşhis etmesine ve karaciğerinizin durumunu doğrudan görmesine yardımcı olabilir.

Hepatit B Tedavisi

Hepatit B Nasıl Tedavi Edilir?

Akut (kısa ömürlü) hepatit B varsa, vücudunuz enfeksiyonla tek başına savaşabilir, bu da tedaviye ihtiyacınız olmayabilir demektir. Vücudunuz sisteminizdeki hepatit B'yi temizlemek için çalışırken doktorunuz belirtilerinizi yönetmenize ve durumunuzu izlemenize yardımcı olacaktır.

Kronik (uzun süreli) hepatit B hastalığınız varsa, aile doktorunuz muhtemelen sizi kronik karaciğer sorunlarına sahip kişileri tedavi eden bir gastroenterolog veya diğer uzman doktora yönlendirir. Genellikle başarılı olan birçok tıbbi tedavi mevcuttur. Bunlara antiviral ilaçlarla tedavi dahildir.

Enfeksiyonun şiddetine ve tedaviye verilen cevaba bağlı olarak, tedavi  daha fazla zaman alabilir.

Komplikasyonlar

Kronik Hepatit B'nin Komplikasyonları Nelerdir?

Bazı insanlarda kronik hepatit karaciğer sirozuna neden olabilir. Karaciğer hücreleri ölünce siroz oluşur ve yerini yara dokusu ve yağ alır. Karaciğerin hasar gören alanları çalışmayı bırakır ve atıkların vücudunu temizleyemez. Siroz, karaciğer yetmezliğine hatta karaciğer kanserine yol açabilir.

Hepatit B'niz varsa hepatit D'ye (ayrıca delta virüsü) duyarlısınızdır. Hepatit D, halihazırda hepatit B olan insanlarda gelişebilir. Hepatit B veya karaciğer hastalığının belirtilerini daha da kötüleştirebilir. Hepatit D'li kişilerin bulaşmış kanlarıyla veya diğer vücut sıvılarıyla temas yoluyla yayılır.

Hepatit B'yi Önleme

Hepatit B Önlenebilir Mi?

Hepatit B'yi önlemenin en iyi yolu her zaman cinsel ilişkiyi korumak (prezervatif kullanın) ve intravenöz (IV) ilaçlar kullanıyorsanız iğneleri paylaşmamaktır.

Hepatit B'yi önlemek için bir aşı bulunmaktadır. Yaşamın ilk yılında yeni doğmuş bebeklere rutin olarak verilmektedir. Güvenli ve 6 aylık bir süre boyunca 3 aşı yapılması gerektiriyor. Bu aşı, sağlık çalışanları, tüm çocuklar, enfeksiyonun yaygın olduğu bölgelere seyahat edenler, uyuşturucu kullanıcıları ve birden fazla cinsel ilişki  ortaklığına sahip olanlar gibi bu hastalık için yüksek risk altındaki insanlara verilmelidir.

Doktorunuza Sorulacak Sorular

- Benim için en iyi tedavi nedir?

- Hepatit B için tedavi alabilir miyim?

- Almam gereken ilaçlar var mı?

- Arkadaşlarım ve ailemi hepatit B'den korumak için ne yapabilirim? Hepatit B geri gelebilir mi?

- Hepatit B aşısı almalı mıyım?

- Antiviral ilaçların yan etkileri nelerdir?

Benzer Yazılar