Sağlık
Hipotansiyon Nedir? Alınabilecek Önlemler Nelerdir? 18.09.2018

Hipotansiyon Nedir? 

Düşük tansiyon ya da hipotansiyon, düşük kan basıncı demektir; sistolik kan basıncının (büyük tansiyon) 90 mmHg'dan az olmasıdır.
Normal kan basıncının alt limitleri bireyden bireye değişmekle birlikte, sistolik 90, diastolik  (küçük tansiyon) 60 mmHg kabul edilmektedir. Düşük tansiyonun nedeni parasempatik sinir faaliyetinin artması ya da başka rahatsızlıklardır ve genelde halsizlik sendromu göstermektedir. Vücuttaki sodyum ve iyonların dengesizliği ve yetersizliğinde de baş göstermektedir. Tansiyon düşüklüğünde sık görülen şikayetler baş dönmeleri, kulak çınlaması ve bayılmadır.

Günümüzde en önemli sağlık sorunlarından birisi tansiyondur. Eğer vücudumuzu belirli kurallar çerçevesinde çalışan bir makineye benzetirsek, düzenli çalışma sağlıklı bir yaşamı da beraberinde getirir. Fakat bazı durumlarda yaşanan aksaklıklar da sağlık sorunlarının oluşmasına neden olur. Tansiyon, normal değerlerde olabileceği gibi yükse veya düşük değerlerde de olabilir. Düşük tansiyon, baş dönmesi ve sersemlik gibi durumlara neden olur.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



 
 


Büyük tansiyon
 


Küçük Tansiyon
 


Düşük tansiyon
 


<90
 


<60
 


En İdeal tansiyon
 


120
 


80
 


Sağlıklı bir tansiyon
 


<140
 


<90
 


Yüksek Tansiyon
 


140 - 160
 


90 - 100
 


Çok yüksek tansiyon
 


>160
 


>100
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Yukarıdaki Değerler Neyi İfade Etmektedir?

 



  • Eğer büyük tansiyonunuz 140 ve üzerindeyse  küçük tansiyonunuz ne olursa olsun tansiyonunuz çıkmış yüksek olabilir


  • Eğer küçük tansiyonunuz 90 ve üzerindeyse Büyük tansiyonunuz ne olursa olsun tansiyonunuz çıkmış yüksek olabilir


  • Eğer Büyük tansiyonunuz 90 ve altındaysa küçük tansiyonunuz ne olursa olsun  tansiyonunuz düşmüş düşük olabilir


  • Eğer küçük tansiyonunuz 60 ve altındaysa Büyük tansiyonunuz ne olursa olsun  tansiyonunuz düşmüş düşük olabilir

 

Hipotansiyon Nedenleri Nelerdir?

Terli ya da Nemli Bir Cilt

Yeterli kan dolaşımı olmadığı zaman vücudun sıcaklığı düşer, bu nedenle, cilt soğuk ve pembe bir hal alır.  Aşırı terleme sırasında ise vücuttaki elektrolitler çıkar ve bu da kan basıncını etkiler. Sonuç olarak da, kan basıncında düşme meydana gelir.
Şok kaynaklı aşırı hipotansiyonunuz varsa, cildiniz mavi renge dönebilir. Aşırı terleme sonrasında kaybedilen suyu ve elektrolitleri tekrar telafi ettiğinizden emin olun. 

Bulanık Görme

Hipotansiyon yaşanması durumunda, gözlerde zayıf bir dolaşım olduğu anlamına gelmektedir. Aynı zamanda, yeterli oksijen ve besin içermez. Retinanın düzgün çalışabilmesi için sürekli bir kan ve oksijen ihtiyacı olduğundan, bu eksiklik bulanık görmeye neden olmaktadır.

Yorgunluk

Zayıf dolaşım hem beynin hem de diğer hayati organların oksijen eksikliği yaşamasına neden olmaktadır, sonuç olarak da, yorgunluk ve genel zayıflık yaşanmaktadır. Aslında, kronik yorgunluk sendromu olan hastalar (altta yatan bir durum olmadan aşırı yorgunluk yaşaması) genellikle nöral aracılı hipotansiyona maruz kalmaktadır. 

Bulantı

Bulantı, postprandiyal hipotansiyon atakları sırasında veya düşük kan basıncına bağlı olarak oluşan zayıf kan dolaşımının sindiriminizi engellediği durumlarda sıklıkla ortaya çıkabilmektedir.

Anjina

Anjina, düşük kan basıncı olduğunda hissedilen göğüste ağrı, ağırlık, sızdırmazlık veya sıkma için kullanılan tıbbi bir terimdir. Genellikle koroner kalp hastalıklarının bir belirtisidir ve koroner arterler bloke edildiğinde veya daraltıldığında ortaya çıkmaktadır. Ancak, hipotansiyon nedeniyle yaşanabilmektedir

Alınabilecek Önlemler

Kafein ve Alkol Alımını Sınırlayın: Böylece, dehidratasyon yani sıvı kaybı yaşama riskini azaltmaya yardımcı olabilirsiniz. Vücutta yaşanan sıvı kaybı hipotansiyonu tetiklemektedir. 

Küçük Ama Sık Öğünler Yiyin: Böylece, yemek sonrası hipotansiyon (yedikten sonra düşük kan basıncının) yaşama riski önlenebilmektedir. Yemek yedikten sonra biraz uzanmak veya bir süre dinlenmek de hipotansiyona yardımcı olabilmektedir. 

Sıvı Kaybının Önlenmesi

Dehidratasyon yani sıvı kaybı hipotansiyona neden olabilmektedir. Bu durum, sıvı ve tuz alımını arttırarak kolayca tedavi edilebilmektedir. Yeterli miktarda sıvı tüketmek, kan hacminizi artırarak kan basıncınızı normale döndürmeye yardımcı olmaktadır.
Hipotansiyon problemi yaşıyorsanız, diyetinizde daha fazla tuz almanızın yararı olabilir. Doktorunuz ne kadar tuz almanız ve normal gıdalarınıza ne kadar tuz ekleyip eklememeniz gerektiğini veya tuz tabletleri alıp almayacağınızı söyleyebilir. Doktorunuzdan onay olmadan önce diyetinize ilave tuz eklemeyin. 

Ayağa Yavaş Kalkın: Özellikle sabahları ilk yaptığınız hareket yataktan yavaş yavaş kalkmak olmalıdır. Kalp atış hızınızı ve vücudunuzdaki kan akışını artırmak için önce diğer fiziksel hareketleri denemek de yararlı olabilir. Örneğin, kalkmadan önce yatakta gerinmek ya da oturduğunuz yerden kalkmadan önce bacaklarınızı biraz hareket ettirmek ani kan basıncı düşmesini önlemeye yardımcı olabilmektedir. 

Uzun Süre Ayakta Durmaktan Kaçının: Uzun süre ayakta durmaktan kaçınmanız, nöral aracılı hipotansiyonu (kalp ve beyin arasındaki iletişimin yanlış olması nedeniyle oluşan düşük kan basıncını) önlemeye yardımcı olabilmektedir.

Özel Çoraplar Giyin: Bu çoraplara özel sıkıştırmalı çoraplar da denmektedir. Bunlar bacakları sıkıca saran elastik çoraplar veya taytlardır. Ayaklarınızda, bacaklarınızda ve karnınızdaki dolaşımı ve tansiyonunuzu artırmanıza yardımcı olabilecek ekstra basınç sağlamaktadırlar. Bununla birlikte, herkese uygun olmayan destek çoraplarını kullanmadan önce doktorunuza danışmalısınız.

Hipotansiyon için Doğal Tedaviler

Düşük tansiyonu birçok şekilde tedavi edebilirsiniz. Doktora gitmeden önce bu yöntemleri uygularsanız bir süreliğine de olsa size yararlı olur ve vücudunuzun rahatlamasını sağlar. 

Siyah Çay

Düşük tansiyonu düzenlemeye yarayan diğer bir içecek de siyah çaydır. Ülkemizde kahvaltıların ve akşam atıştırmalarının olmazsa olmazı sayılan siyah çayın da tüketimi önemlidir. İçeriğinde bulunan kafein sayesinde tansiyon düşüklüğünü engeller ve normal seviyeye çıkarır.

Fesleğen

Fesleğen, sadece düşük tansiyon değil diğer birçok hastalığın tedavisinde de kullanılmaktadır. Düşük tansiyona da iyi gelen fesleğenin içinde bulunan potasyum, magnezyum ve C vitaminleri, tansiyon değerlerini normale çekmeye yarar.

Biberiye

Kan dolaşımına iyi gelen biberiye, bu sayede merkezi sinir sistemini de etkiler ve düşük tansiyonun düzeltilmesinde kullanılır. Düşük tansiyon sonucunda oluşan sindirim sorunu ve baş ağrısına da iyi geldiği gözlemlenmiştir. 1 litre kaynamış suyun içine bir miktar biberiye ekleyerek biberiye çayı yapabilir ve bunu tüketebilirsiniz. Ayrıca yemeklerinizde de biberiyeyi rahatlıkla kullanabilirsiniz.

Tuz

Herkesin bildiği gibi tuz, düşük tansiyonun en kolay ilacıdır ve tansiyon değerlerini düzenlemede oldukça etkili bir yöntemdir. Sodyum kaynaklı olan tuzun tüketimi, tansiyon değerlerinin kısa sürede normale gelmesini sağlar. Fakat her bireyde aynı etkiyi vermeyebilir. Özellikle yaşlılarda bu yöntemi kullanmadan önce doktordan bilgi alınması gerekmektedir.

Su

Vücudu dengede tutmanın en kolay yollarından birisi de su tüketimidir. Kişi düzenli olarak su tükettiği zaman düşük tansiyon sorununu da halledebilir. Bunun için bir günde en az 8 bardak su tüketilmelidir.

Kahve

Düşük tansiyon değerlerini yükselten diğer bir doğal yöntem de kahvedir. Düşük tansiyon sorununa sahipseniz, kahvaltılardan sonra bir fincan kahve tüketerek tansiyonunuzun yükselmesini sağlayabilirsiniz. Kahve gibi çikolatanın da tansiyonu düzenleyici özelliği vardır. Fakat kahve ve çikolatanın aşırı tüketilmesi önerilmemektedir.

Havuç Suyu

Havuç en sağlıklı besinlerden birisidir. Güne başlamadan önce içecek olduğunuz bir bardak ballı havuç suyu, düşük tansiyonunuzun normal seviyede kalmasını sağlayacaktır. Ballı havuç suyunu aç karnına içmeniz daha iyidir. Sabah ve akşam olmak üzere, günde iki kere tüketebilirsiniz.

Pancar Suyu

Pancar suyu hem düşük tansiyonda hem de yüksek tansiyonda kullanılan bir yöntemdir. Düşük tansiyon sırasında kullanıldığında tansiyon değerlerini yükseltir. Kısacası pancar suyu tansiyonu dengelemeye yarar. Devamlı olarak tüketirseniz tansiyonunuz da normale döner. Günde bir bardak pancar suyu ile daha sağlıklı bir tansiyon elde edersiniz.

Süt ve Badem

Süt, en sağlıklı besin kaynaklarından birisidir. Süt ve badem karışımı da tansiyon değerlerini düzenlemeye yarar. Bir bardak suyun içine biraz badem atın ve sabah kadar bekletin. Sonra bademleri ezerek süte karıştırın ve için. Bu karışım tansiyon değerlerinizin normal düzeye gelmesini sağlayacaktır.

Üzüm

Uzmanlar tarafından söylenene göre, sadece düşük tansiyon için değil sağlıklı bir yaşam için kuru üzüm tüketimi önemlidir. Günde belirli miktarda abartmadan kuru üzüm tüketebilirsiniz.

Meyan Kökü

Meyan kökünün özelliği tansiyonu yükseltmesidir, bu yüzden de yüksek tansiyonu olan kişilere özellikle yasaklanmıştır. Kortizol hormonu olarak da bilinen stres hormonu düşük olduğu zaman meydana gelen düşük tansiyonda tüketilmesi önerilmektedir. Meyan kökü ile yapılmış çay tüketerek düşük tansiyonunuzu yükseltebilirsiniz.

Meyan çayını yapmak için gerekli olan malzemeler şu şekildedir:

 



  • 1 bardak sıcak su.


  • 1 kaşık meyan otu. Kurutulmuş ya da toz şeklinde olabilir.


  • İlk olarak meyan otunu bir tencereye koyduktan sonra üzerine sıcak suyu ekleyin. 5 dakikalık bir demlenmeye bırakın, ardından da süzerek tüketiniz.

 

Sığırkuyruğu Otu

Düşük tansiyona iyi gelen diğer bir bitki de sığırkuyruğu otudur. İçeriğinde bulunan bazı bileşikler sayesinde tansiyonu düzenlemeye yarar. Ayrıca sığırkuyruğu otu, antioksidandır ve yorgunluğa karşı da iyi gelir. İlk olarak bir tencerenin içine sığırkuyruğu otlarını yerleştirin ve üzerine de kaynar suyu dökün. 15 dakika boyunca bu karşımı dinlendirin ve soğuktan sonra da çay olarak tüketebilirsiniz.

Zencefil

Zencefil de düşük tansiyonun düşmanlarından olan bir bitkidir. Güçlü bir antioksidan içerdiğinden yararlıdır. İçeriğindekiler sayesinde dolaşımı uyarır ve basıncın normal düzeye gelmesini sağlar. Zencefil çayı için de, rendelenmiş zencefilleri kaynar suda biraz bekletin ve süzdükten sonra tüketin.

Ginseng Çayı

Özellikle Çinliler tarafından oldukça fazla tüketilen Ginseng çayı,  birçok hastalığa iyi gelmektedir. Fiziksel strese ve zihinsel yorgunluğa iyi gelir. Ginseng, zencefil gibi yüksek kan basıncını düşürür ve düşük kan basıncını da normal seviyelere çıkarır.

Benzer Yazılar