Sağlık
İshali Durdurmanın Yolları 08.05.2017

İshal, gastrointestinal rahatsızlıkların veya enfeksiyonun sık görülen bir türüdür. Anormal derecede sulanmış dışkı ve mide ağrısı şeklinde bağırsakların sık ve aşırı boşalmasına neden olur. Siz veya çocuğunuzdan biri yakın zamanda ishale yakalanırsa, muhtemelen bundan hızlı bir şekilde nasıl kurtulacağınızı bilmek istersiniz.

Belirtilerden rahatsızlıklardan herhangi birini yaşıyorsanız, akut diyare vakasından etkilenmiş olabilirsiniz. Akut ishal, geçici olarak hasta olduğunuzda bir veya iki hafta sürer. Ya da birkaç hafta daha uzun süre devam eden kronik ishal olabilir. İshaliniz varsa, 24 saat içinde üç kez veya daha fazla gevşek veya sulu dışkı olmalı.  Akut ishal geçici enfeksiyona veya virüse karşı vücudunuzun en iyi savunma mekanizmalarından biri olabilir. Her ne kadar rahatsız edici  olsa da, kısa süreli ishal semptomları, daha fazla sorun veya komplikasyona neden olma şansı bulamadan önce, GI kanalınızdan zararlı maddeleri hızla dışarı atmaya yardımcı olur.

Öte yandan, kronik ishal belirtileri biraz farklıdır. Diğer diyet ve yaşam tarzı faktörlerine bağlı olarak gelip gitme eğilimindedirler. Bu, bağışıklık sisteminizin durumunu ve ilgilendiğiniz stres seviyesini içerir.  Araştırmalar, gelişmekte olan ülkelere seyahat eden insanların yaklaşık yüzde 3'ünde kronik / kalıcı ishal oluştuğunu göstermektedir. Akut ishal genellikle ilaçsız veya ciddi müdahale olmadan tedavisi kolaydır. Bununla birlikte, kronik ishal daha problemlidir. Doğru şekilde ele alınmazsa dehidrasyona ve besleyici eksikliklere neden olabilir. İyi haber ise, her iki diyare tipini doğal olarak tedavi etmek için atabileceğiniz birkaç adım olmasıdır. Aşağıda,  ishale neden olan  diyare semptomlarının üstesinden gelmek için atabileceğiniz adımları öğreneceksiniz.

İshal Nedir?

İshal dehidrasyon, enfeksiyon veya sindirim sisteminden atılması gereken toksinler için doğal bir reaksiyondur. Örnekler, belirli bakteri türleri, parazitler, gıda alerjileri veya diğer mikropları içerir. Diyare ile ilişkili risklerden biri, zaten hasta olduğunuzda sizi daha da susuz ve hasta hale getirebilir. Bunun nedeni, vücudun sodyum gibi elektrolitler de dahil olmak üzere çok fazla su ve mineral kaybetmesini çok hızlı bir hale getirmesidir.

İshalin tipik belirtilere aşina değilseniz, en yaygın olanları ;



  • Günde 1-2 defadan fazla tuvalete gitme de dahil olmak üzere sık yapılan bağırsak hareketleri


  • Sulu dışkılar veya "gevşek" dışkılar


  • Karın ağrısı, kramplar ve bazen mide şişkinliği,


  • Bazen mide bulantısı ve kusma


  • Mide ağrıları ve bazen iştahsızlık, yeteri kadar yemek yeme problemi veya kilo verme


  • Tuvalete sık sık giderken her zamankinden daha fazla su kaybı nedeniyle artmış susuzluk


  • Bazen ishale neden olana (bir enfeksiyon veya hastalık gibi) bağlı olarak ateş semptomları,


  • Halsizlik, beyin sisi, mide bulantısı, baş dönmesi ve tansiyon değişiklikleri içerebilen dehidrasyon belirtileri

İshal belirtilerini başladıktan sonra nasıl durduracaklarını öğrenmenin anahtarı ve gelecekte geri dönmelerini önlemek, durumun altında yatan nedenlere bağlıdır. İshal dehidrasyon, hastalıklar veya gıda zehirlenmesi gibi çeşitli nedenlerle ortaya çıkabilir. Çocuklar, bebekler, yetişkinler ve yaşlılar çeşitli nedenlerle ishale neden olabilir. Bu, gıdaları sindirmede zorluk, sızdıran bağırsak sendromu, IBS ile bağlantılı duygusal stres veya yeterli miktarda su içmemeyi içerir.

İshal Risk Faktörleri:

Yetişkinlerde sıklıkla sulanan ishale neden olan ishal için nedenler ve risk faktörleri şunlardır ;



  • Bakteriyel enfeksiyon. Bu, kişiden kişiye geçebilir veya kirlenmiş yüzeylerden alınabilir.


  • Gıda alerjileri, örneğin laktoz intoleransı (sütte bulunan bir şeker türü). Uzmanlar, laktoz intoleransı hem çocuklarda hem de yetişkinlerde ishale neden olan en yaygın nedenlerden biri, özellikle kronik olduğuna inanıyor. Laktoz intoleransı ile ilgili zor olan şey, yetişkinlik yıllarına kadar başlamayabileceği veya hamilelik gibi hormonal değişikliklerden dolayı ortaya çıkmaması olabilir.


  • Parazitler, bakteriler vb. Içerebilecek bulaşmış suyu içmek


  • Gıda zehirlenmesi, bazı zararlı mikrop bulaşmış bir gıdayı tüketmekten dolayı.


  • Dehidrasyon (su içmek veya kusma / hastalıklardan veya diğer nedenlerden dolayı çok fazla su kaybetmemek).


  • Zayıf sindirim ve irritabl bağırsak sendromu (IBS), inflamatuar bağırsak hastalığı (IBD) veya Crohn hastalığı gibi otoimmün hastalıklar gibi ilgili durumlar.


  • Çok fazla olgunlaşmamış ya da aşırı meyve yemek.


  • Düzgün sindirmesi zor olan çok fazla yağlı yiyecek yemek.


  • Fazla kafein veya alkol tüketimi, bu da dehidrasyon ve hazımsızlığa yol açabilir.


  • Duygusal stres ve kaygı.

Bazı ilaçların, özellikle de antasitlerin alınmasının yan etkileri nedeniyle; Uzmanlar, antasitlerin uyuşturucuya bağlı diyarenin en yaygın sebebi olduğunu düşünüyorlar, çünkü çok sulanabilir olan magnezyum içerirler.

Asit reflü semptomlarını kontrol altına almak için bu ilaçları kullanırsanız, altta yatan neden olan hazımsızlık nedenlerini araştırmak en iyisidir. Veya ilaçları almalısın, magnezyum içermeyen ve dozunu düşüren ilaçları deneyin.

Diğer takviyeleri ve antibiyotikler, kuinidin, laktüloz ve kolşisin içeren ilaçlar da ishale neden olabilir. Ek formda çok fazla C vitamini ve magnezyum almak aynı şeyi yapabilir.

Çocuklarda ve Bebeklerde İshalin Sebebi Nedir?



  • Rotavirüs(Genellikle kış mevsiminde gelişen ve akut ishalin başlıca sorumlusu), 2 yaş ve altındaki çocuklarda ishale neden olan en yaygın nedendir.


  • Süt alerjisi (laktoz intoleransı) veya yerfıstığı, yumurta vb. Gibi diğer ortak suçluları da içeren gıda alerjileri.


  • Formülün tepkileri, ya da annenin sindirimi zor bir şeyi tüketmesi durumunda emzirme döneminde görülür.


  • Yeterli sıvıyı tüketmemek veya fazla tüketmek (meyve suyu gibi).


  • Kirli yüzeylere, oyuncaklara ya da diğer insanlara dokunmadan ve daha sonra ellerini ağızınıza koymak gibi bakteriyel enfeksiyon bulaşmaları . Günlük bakım merkezlerinde bulunan bebeklerin, diyare oluşturan bağırsak enfeksiyonlarına kapılabilmesi ,bakteri kontraktür etme riski daha yüksek bulunmuştur.


  • Sağlıklı bakterilerin öldürülmesine bağlı olarak bağırsak / sindirim sisteminde değişikliğe neden olabilecek antibiyotiklerin kullanılması.


  • Bebeğin,   yetişkinlerden daha yumuşak bağırsak hareketi yapmasının normal olduğunu unutmayın. Aynı zamanda farklı renklerde olabilir ve bağırsak hareketleri günde bir defadan fazla (özellikle bebeklerde) meydana gelebilir, ancak bu genellikle endişe kaynağı değildir. Bebeğinizin ishali birkaç günden uzun süre devam ederse, özellikle de su kaybı belirtileri görürseniz, doktorunuzla konuşun: az ıslak bezler, ağlamada göz kuruması, kızarık gözler veya uyuşukluk.

İshal Tedavileri

Özellikle neden olup bittiğinden emin değilseniz ve  tarif edilen tedavilerden daha iyi sonuç alamadıklarınız varsa, genellikle bir ila iki hafta boyunca ishal belirtileri göstermediyseniz, genellikle bir diyabet belirtisi görmek gerekli değildir. Profesyonel bir görüş elde etmeye karar verirseniz, doktorunuz muhtemelen diyare için aşağıdaki tedavilerin bazılarını önerecektir:

Anti-ishal İlaçlar: Bu ilaçlar diyare semptomlarını çabucak kapatmaya yardımcı olabilir, ancak bu her zaman iyi bir şey değildir. Ishal, vücudunuzun GI yoluna giren toksinleri veya mikropları atmak için doğal mekanizmalarından biri olduğundan, bu "temizleme" işlemine izin vermemek, zararlı bakterilerin vücudunuzun içinde daha uzun süre kalacağı anlamına gelebilir. Bu nedenle birçok doktor, komplikasyon riski taşımadığınız ve doğal olarak dehidrasyonla mücadele etmeye çalışmadığınız sürece, ilaç almadan akut diyare vakalarını "beklemenizi" öneriyor.

Bir Eliminasyon Diyetinden Sonra: Eğer kronik diyare belirtilerinden muzdaripseniz,  Doktorunuz büyük olasılıkla bir eliminasyon diyetiyle sindirmek için hangi gıdaların sorunlu olduğunu tespit etmenizi önerir. Bu, belirtilerin daha iyi hale gelip gelmeyeceğini belirlemek için belli bir süre süt ürünleri gibi belirli gıdalardan kaçınmanız gerekir.  Şüpheli gıdayı diyetinize tekrar ekledikten sonra, belirtilerin geri gelip gelmediğini takip edebilir ve yiyeceklerin  olmasını isteyip istemediğiniz konusunda bir yargılama yapabilirsiniz.

Sulu kalma ve daha iyi hissettirene kadar hafif, yumuşak yiyecekleri tüketin.

Benzer Yazılar