Sağlık
Kan Bağışının Etkileyici Faydaları 18.09.2018

Kan Bağışının Etkileyici Faydaları

Kan bağışında sağlığın yararları arasında iyi sağlık ve azalan kanser ve hemokromatoz riski vardır. Karaciğer ve pankreasta hasar riskini azaltmaya yardımcı olur. Kan bağışı, kardiyovasküler sağlığı iyileştirmede ve obeziteyi azaltmada yardımcı olabilir.

Kan Bağışı

Her gün kan nakli gerçekleşir ve tüm dünyadaki birçok insanın hayatını kurtarır. Kan bağışı, tıbbi uzmanların huzurunda bir hastanede, bir klinikte veya bir kan bankasında yapılması önemlidir. Bağışçıların, kullananlar için transfüzyon sonrası herhangi bir sağlık sorunundan kaçınmak için iyi sağlık koşullarında olduklarından emin olmaları gerekir.

Kan bağışı, kanser, kanama bozuklukları, kanserle ilişkili kronik anemi, orak hücreli anemi ve diğer kalıtsal kan anormallikleri olan hastaların tedavisinde yardımcı olabilir.   İnsan kanının üretilemeyeceğini bilmek önemlidir, insanlar bunun tek kaynağıdır ve bu yüzden kan bağışında bulunmanın ve ona ihtiyaç duyanlara yardım etmenin önemli olduğudur. Gelecekteki ihtiyaçlarınız için kendi kanınızı saklamak da mümkündür.  Kanın iyi bir kan bankasında saklandığından emin olun. 

Kan toplanmasına başlamadan önce, kan basıncı ve bulaşıcı hastalıklar ile ilgili hastalıkların kontrol listesini içeren bir mini sağlık sınavı yapılmalıdır. AIDS ve hepatit gibi tıbbi rahatsızlıkları olanlar kan bağışı yapmamalıdır.  Aşı yapmadan ya da herhangi bir ameliyat geçirmiş ya da kanser, şeker hastalığı, soğuk algınlığı ve grip geçirmiş kişiler, kan vermeden önce sağlık uzmanlarına danışmalıdır. Hamile kadınlar kan almadan önce uzman tavsiyesi almalıdır.

Kan Bağışının Sağlık Açısından Faydaları

Kan bağışı sadece alıcının hayatını iyi kılmaz, aynı zamanda bağışçının sağlığını korumasına yardımcı olur. Avantajlar aşağıda belirtilmiştir.

Hemokromatozu Önler

Kan bağışı sağlık yararları hemokromatoz riskini azaltmaktadır. Hemokromatozis, vücudun demir emilimine bağlı olarak ortaya çıkan bir sağlık durumudur. Bu kalıtsal olabilir veya alkolizm, anemi veya diğer bozukluklara bağlı olabilir. Düzenli kan bağışı, aşırı demir yükünün azaltılmasına yardımcı olabilir.  Vericinin standart kan bağışı uygunluk kriterlerini karşıladığından emin olun.

Kanser Önleme Yararları

Kan bağışı, kanser riskini azaltmaya yardımcı olur.   Kan bağışında vücuttaki demir depoları sağlıklı seviyelerde tutulur. Vücuttaki demir seviyesinde bir azalma, düşük kanser riski ile bağlantılıdır.

Sağlıklı Kalp ve Karaciğer Sağlar

Kan bağışı, vücuttaki aşırı demir yükünün neden olduğu kalp ve karaciğer rahatsızlıklarının azaltılmasında faydalıdır. Demir açısından zengin beslenmenin alınması vücuttaki demir seviyelerini artırabilir ve sadece sınırlı oranlarda emilebileceğinden, fazla demir kalpte, karaciğerde ve pankreasta depolanır. Bu, siroz, karaciğer yetmezliği, pankreasta hasar ve düzensiz kalp ritimleri gibi kalp anormallikleri riskini artırır. Kan bağışı, demir düzeylerinin korunmasında yardımcı olur ve çeşitli sağlık rahatsızlıklarının riskini azaltır.

Kilo Kaybı

Düzenli kan bağışı, donörlerin ağırlığını azaltır.  Bu, obez olan ve daha yüksek kardiyovasküler hastalıklar ve diğer sağlık bozuklukları riski olan kişiler için yararlıdır. Ancak, kan bağışı çok sık olmamalı ve herhangi bir sağlık sorununu önlemek için kan vermeden önce doktorunuza danışabilirsiniz.

Kan Hücresi Üretimini Uyarır

Kan bağışladıktan sonra, vücut kan kaybını telafi etmeye çalışır. Bu yeni kan hücrelerinin üretimini uyarır ve iyi sağlığın korunmasında yardımcı olur.

Kan Bağışı Süreci

Kan bağışını önceden planlamak her zaman iyidir.  Herhangi bir sağlık sorunu veya endişesi varsa kan bağışında bulunmadan önce doktorunuza danışın. Bağıştan haftalar önce sağlıklı bir diyete sahip olmak her zaman iyidir. Bağış gününde, iyice su tükettiğinizden  emin olun, bu yüzden bol miktarda sıvı içmeye devam edin. Bağış sürecinde rahat kıyafetler giyilmelidir. Herhangi bir tedavi veya ilaç tedavisi gördüğünüz takdirde, kan bağışında bulunduğunuz kan bankasını / kliniği / hastaneyi bilgilendirmeniz tavsiye edilir.

Ne Sıklıkla Kan Bağışı Yapabilirsin?

Bir birey tam kan bağışları arasında 56 gün veya 8 hafta beklemek zorundadır. Bekleme süresi, bağışları arasında 112 gün veya 16 haftadır. Herhangi bir rahatsızlığınız varsa bağıştan kaçının ve bunu yapmadan önce doktorunuza danışın.

Ne kadar kan bağışlamalısınız ?

8 haftada bir ünite veya 350 ml kan bağışında bulunabilirsiniz. Amerikan Kızılhaç Örgütü gibi kurumlar, kan bağışının arttırılabileceği  ve bağış yapabileceği bağış kamplarını organize eder. Ayrıca herhangi bir hastanede kan bağışı yapabilirsiniz.

Kan Bağışında Kaç Yaşında Olmak Zorundasınız?

Donörün yaşı 18-60 yaş arasında olmalı ve kan bağışı yapabilmeleri için ağırlıkları 45 kg'dan fazla olmalıdır. Herhangi bir sağlıklı kişi 56 gün aradan sonra kan bağışında bulunabilir. Bu bekleme süresi, donörün vücudundaki kan seviyelerini yenilemeye yardımcı olur.

Kemik İliği Bağışı Nasıl Yapılır?

Kemik iliği bağışı ile ilgili ilk adım, ayrıntılarınızı kemik iliği kayıtları / web siteleriyle paylaşmaktır. Bir bağış gerektiğinde, doktorlar eşleşen doku türünü bulur ve sizinle iletişim kurar.

Benzer Yazılar