Sağlık
Kan Basıncı (Tansiyon) Değerleri Nelerdir? 09.08.2020

Kan Basıncı (Tansiyon) Sayıları Ne Anlama Geliyor?

Kan basıncı 2 sayı kullanılarak ölçülür: Büyük tansiyon (sistolik kan basıncı) ve Küçük tansiyon (diyastolik kan basıncı). Büyük tansiyon (sistolik kan basıncı), kalbiniz attığında ve kan pompalarken kan damarlarınızdaki basıncı ölçer. Küçük tansiyon (diyastolik kan basıncı) ise, kalbiniz dinlenirken atımlar arasındaki kan damarlarınızdaki basıncı ölçer.

Kan basınç değerlerinizdeki, 121 sistolik ve 82 diyastolik okuma 121'e 82 veya 121/82 olacaktır. Kan basınç değerlerine göre sınıflandırma aşağıdaki gibidir:

  • 180/110 üstü - Hipertansif Kriz (Acil Yardım Alınmalı)
  • 160/100 - 180/110 - Hipertansiyon (Yüksek Kan Basıncı ve Yüksek Risk)
  • 140/90 - 159/99 - Hipertansiyon (Yüksek Kan Basıncı)
  • 120/80 - 139/89 - Hipertansiyon Öncesi Dönem (Normal Üstü Kan Basıncı)
  • 91/61 - 119/79 - Normal Kan Basıncı
  • 80/50 - 90/60 - Hipotansiyon (Düşük Kan Basıncı)
  • 80 / 50'nin altında - Şiddetli Hipotansiyon (Çok Düşük Kan Basıncı)

 

180/110 üstü - Hipertansif Kriz (Acil Yardım Alınmalı)

180 sistolik basıncın üzerindeki veya 110 diyastolik basıncın üzerindeki değerler, hipertansif bir krize işaret eder. Bu aralıktaki kan basıncı ölçümleri sizi kalp krizi, felç ve diğer yaşamı tehdit eden sorunlar için en yüksek riske sokar.

Aşırı yüksek tansiyon, baş ağrısı, mide bulantısı, görme değişiklikleri, zihinsel karışıklık, göğüs ağrısı ve nefes darlığına neden olabilir. Bu semptomlardan herhangi biri ile birlikte 185 / 110'un üzerinde bir kan basıncınız varsa, hipertansif bir acil durum olarak kabul edilir. Bu tip hastalar acil yardım talep etmelidir.

Doktorlar ayrıca herhangi bir semptomunuz olmadığında ancak kan basıncınız yüksek kaldığında size hipertansif aciliyet teşhisi koyabilirler. İster hipertansif bir acil durum ister hipertansif aciliyet olsun, kan basıncınızı mümkün olan en kısa sürede düşürmek önemlidir.

 

160/100 - 180/110 - Hipertansiyon (Yüksek Kan Basıncı ve Yüksek Risk)

160/110 ve 180/110 arasındaki okumalar 2.evre hipertansiyonu gösterir. Hipertansiyon, sistolik kan basıncının 140 veya daha fazla olması ve / veya diyastolik kan basıncının 90 veya üzerinde olması olarak tanımlanır. Diğer bir deyişle, arterlerinizdeki kan basıncının gücü normalden yüksektir.

Zaten hipertansiyon teşhisi kondu mu? Eğer öyleyse, bu aralıktaki bir tansiyon, tansiyon ilaçlarınızı ayarlamanız gerektiğini gösterir.

Bu aralıktaki kan basıncı ölçümleri sizi kalp krizi ve felç gibi yaşamı tehdit eden sorunlar için daha yüksek risk altına sokar. İlaç ve yaşam tarzı değişikliklerinin bir kombinasyonu yoluyla kan basıncınızı düşürmek sağlığınız için önemlidir.

 

140/90 - 159/99 - Hipertansiyon (Yüksek Kan Basıncı)

140/90 ve 159/99 arasındaki değerler 1.evre hipertansiyonu gösterir, bu da arterlerinizdeki kan basıncının normalden daha yüksek olduğu anlamına gelir. Hipertansiyon, 140'a eşit veya daha büyük bir sistolik kan basıncı ve / veya 90'a eşit veya daha yüksek bir diyastolik kan basıncı olarak tanımlanır.

Hipertansiyon, kalp krizi ve felç gibi yaşamı tehdit eden problemler riskinizi artırır. Bu aralıktaki kan basıncı, özellikle bu organları etkileyen kronik tıbbi sorunları olanlarda kalbe ve böbreklere de zarar verebilir.

Zaten hipertansiyon teşhisi kondu mu? Eğer öyleyse, bu aralıktaki bir kan basıncı, tansiyon ilaçlarınızı ayarlama ihtiyacını gösterebilir.

Yüksek kan basıncı, hipertansiyon teşhisi konmadan en az 3 ayrı gün önce doğrulanmalıdır.

 

120/80 - 139/89 - Hipertansiyon Öncesi Dönem (Normal Üstü Kan Basıncı)

120/80 ve 139/89 arasındaki değerler Hipertansiyon Öncesi veya Yüksek Normal kan basıncını gösterir. İyi haber, hipertansiyonun olmaması. Bununla birlikte, kan basıncınız çoğu yetişkin için önerilenden daha yüksektir.

Araştırmalar, hipertansiyonu olan kişilerin, düşük tansiyonu olanlara kıyasla kalp krizi veya felç geçirme olasılığının daha yüksek olduğunu göstermektedir.

Hipertansiyon öncesi kişilerde sıklıkla hipertansiyon gelişir, bu nedenle kan basıncınızı düzenli olarak kontrol ettirmek önemlidir.

Zaten tansiyon ilacı kullanıyor musunuz? Öyleyse, özellikle sistolik (üst sayı) kan basıncınız 120 ile 130 arasındaysa, bu kan basıncı düzeyi yeterli kabul edilebilir.

Bununla birlikte, birçok doktor, hastanın düşük kan basıncından fayda görecek başka tıbbi rahatsızlıkları olmadıkça, hipertansiyonu tedavi etmek için ilaç reçete etmez. Bunun yerine, diyet ve egzersiz dahil yaşam tarzı değişiklikleri önerilir.

 

91/61 - 119/79 - Normal Kan Basıncı

90 / 60'ın üzerindeki ve 120 / 80'in altındaki değerler arterlerinizdeki kan basıncının Normal olduğunu gösterir.

 

80/50 - 90/60 - Hipotansiyon (Düşük Kan Basıncı)

90/60 veya altındaki değerler genellikle düşük tansiyonu veya Hipotansiyon denen durumu gösterir. Bunun anlamı, arterlerinizdeki kan basıncının normal kabul edilenden daha düşük olmasıdır.

Bununla birlikte, baş dönmesi, bayılma, mide bulantısı veya yorgunluk yaşamadığınız sürece genellikle düşük tansiyon konusunda endişelenmenize gerek yoktur. Bu semptomları yaşamadığınız sürece hipotansiyon teşhisi bile konmayabilir.

Bazı ilaçların yan etkisi olarak tansiyonunuz düşebilir. Zaten tansiyon ilaçları alıyor musunuz? Eğer öyleyse, çok iyi çalışıyor olabilir ve ayarlanması gerekir.

 

80 / 50'nin altında - Şiddetli Hipotansiyon (Çok Düşük Kan Basıncı)

80 / 60'ın altındaki değerler çok düşük kan basıncını veya Şiddetli Hipotansiyonu gösterir. Kan basıncınız çok düşük olabilir ama kendinizi iyi hissedebilirsiniz. Kişiye göre değişir.

Bununla birlikte, çok düşük tansiyon da altta yatan bir nedene sahip olabilir ve ciddi bir kalp problemine veya enfeksiyona işaret edebilir. Bazı durumlarda şiddetli hipotansiyon şoka, kafa karışıklığına, nemli cilde ve hızlı sığ nefes almaya neden olabilir.

Çok düşük tansiyon ayrıca bir endokrin probleminden, hamilelikten ve dehidrasyondan da kaynaklanabilir. Bazı ilaçlar ve beslenme yetersizlikleri de kan basıncınızı düşürebilir.


 

Benzer Yazılar