Sağlık
Kil Nedir? Faydaları Nelerdir? 16.03.2018

Kil Nedir?

Kil doğada bol miktarda bulunan bir malzemedir. Fakat saf kil bulmak oldukça zordur. Kilin içerisinde en çok kalker, silis, mika, demir oksit mineralleri bulunur. İllit, kaolinit, montmorillonit ve diğer killer diye 4 ana grup kil vardır. Genellikle 0,002 mm'den daha küçük taneli malzemeye kil adı verilmektedir. Kil sarımtırak, kırmızımtırak, esmer gibi renklerde bulunur. Bu özelliğini bileşiminde bulunan yanıcı maddeler verir. Kilin yapısı itibarıyla su çekme özelliği vardır. Bu nedenle kil daima nemlidir. Kili meydana getiren maddeler sulu alüminyum silikatlerdir. m Al2O3 , n SiO2 , p H2O genel kimyasal bileşim formülü ile ifade edilen kil, çok saf olduğu zaman hidrate Alümin Silikat (kaolinit) adını alır. Kaolinit'in kimyasal formülü, Al2O3 .2SiO2. 2H2O dur.

Kil sarımtırak, kırmızımtırak, esmer gibi renklerde bulunur. Bu özelliğini bileşiminde bulunan yanıcı maddeler verir. Kilin yapısı itibarıyla su çekme özelliği vardır ve plastisite,kohezyon,renk,rötre özellikleri'dir.

Plastisite Teorisi

Ezilmiş kile uygun miktarda su karıştırıldığı zaman işlenebilme ve şekillendirme özelliği kolaylaşır. Böylece kil kolayca şekil alır. Örneğin, un su ile karıştırıldığı zaman işlenebilir ve şekillendirilebilir. Buna karşılık kum, su ile karıştırıldığı zaman herhangi bir plastik özellik kazanamaz. Kilin plastisite özelliği kazanabilmesi için muhakkak surette su ile karıştırılması gereklidir. Su dışında hiçbir madde kile plastisite özelliği kazandırmaz. Bu konuda yapılmış deneylerde birçok sıvı (alkol, gaz, terebentin, amonyak, aseton vb.) kullanılmışsa da hiç birisi ile bu özellik elde edilmemiştir.

Kohezyon

Bu özellik kil hamuruna kuruduğu zaman kendisine verilmiş olan şekli muhafaza etme kabiliyeti sağlar. Örneğin kum bu özelliğe sahip olmadığı için su ile ıslandıktan sonra kurumaya terk edildiği zaman küçük bir darbe ile kendi kendine dağılır. Kilin kohezyona sahip olabilmesi için mutlaka su ile yoğurulması gereklidir. Su dışında kalan diğer sıvılarla kil kohezyon kazanmaz.

Renk

Killer metal oksitlerle karışık bir şekilde bulunduklarından doğal olarak renklenmiş durumdadırlar. Ayrıca organik maddeler de ihtiva eder. Kilin saf olması halinde rengi beyaz olur ve kaolen adını alır. Bunun ötesinde killerin renkleri sarı, pembe, kırmızımsı, mavimsi gri, yeşil ve siyahımsı olabilir. Kilin rengi içinde bulunan maddeler hakkında fikir vermektedir.

 



  • Kilde limonit bulunması halinde rengi esmerdir.


  • Kilde demir peroksit bulunması halinde rengi kırmızıdır.


  • Kilde manganez dioksit bulunması halinde rengi siyahtır.


  • Kilde organik maddeler bulunması halinde menekşe rengindedir.

 

Bununla beraber, kilin pişmeden evvelki rengi piştikten sonra da aynı renkte kalacağını göstermez. Çünkü oksitlerin yüksek ısı derecelerinde renkleri değişir.

Büzüşme (Rötre)

Kil su ile yoğrulup şekillendikten sonra kurumaya terk edilirse şekillendirme sırasında verilmiş olan ölçüleri küçülür. Diğer bir deyişle kil hamurunun kuruma sırasında hacmi küçülür. Bu olaya kilin rötre yapması denir. Rötre, kilin kuruması sırasında olduğu gibi pişmesi sırasında da devam eder. Kilin kurumasından meydana gelen rötre, kilin plastisite özelliğine bağlıdır.
Her ne kadar akıcı kil, pişmiş toprak malzeme üretiminde kullanılmasa da, porselen, fayans ve vitrifiye seramik üretiminde döküm yolu ile şekillendirilerek kullanılır. Rötre, plastisiteden sonra en önemli özelliktir. Rutubetli bir kil hamuru kurumaya terk edildiği zaman hacmi küçülür. Belli bir zaman süresi sonucunda kil hamuru katılaşır ve mutlak kuruma haline kadar su kaybı ve hacim küçülmesi devam eder. Bu şekilde kurutulmuş kil hamuru gittikçe yükselen ısıda pişirildiği takdirde, kurutmada olduğu gibi yine hacmini küçültür. Kilin gerek kuruma ve gerekse pişme sırasında yapılmış olduğu rötre, toplam rötredir.

Ayrıca Kille temizlenen saçlar, saç dökülmelerine karşı korunmuş olur. Kil, ölü derinin vücuttan uzaklaştırılmasını sağlar

Kilin Faydaları Nelerdir? 

Egzama, Deri ve Sedef Hastalıklarının Tedavisi

Kilin faydaları arasında bulunan egzema, deri ve sedef hastalıkları; Su ile karıştırılarak yara cıkan yere sürülen kil kuruyana kadar beklenir ve su ile durulanır. Bu hastalıklar ciltte kızarıklık, leke, tahriş alerji hatta ve hatta cilt zehirlenmelerine yol acabilir ancak uygulanan bu yöntemin devamlılığı ile bu hastalıklardan kolaylıkla kurtulabilirsiniz. Ayrıca bebekler için özel üretilmesine rağmen tüm sabun şampuan çeşitlerinde az miktarda olsa kimyasal bulunmaktadır. Uzmanlar tarafından size önerilen az miktarda kil ile bebeğinizi güvenle yıkayabileceğiniz yönündedir.

Cilt Bakımı

Bunu fark etmemiş olsanız bile, geçmişte bir noktada  kil kullandığınız muhtemeldir. Çamur banyosu esas olarak tam vücut için şifalı kil tedavisidir, ancak daha güçlü etkilere sahip olabilir. Egzama, sedef hastalığı veya sık aralıklı kırılmalar gibi bir tür cilt rahatsızlığından muzdaripseniz, şifa kilini bir macun oluşturmak için suyla karıştırdığınızda, etkilenen bölgeye yerleştirilebilir. Kili çıkardığınızda, bu bileşikleri de çıkarırsınız, bu da kırılmalara, iltihaplara ve cildin sağlıksızlığına neden olabilir.

Vücudun Oksijenasyonu

Araştırmalar, şifalı kilin, özellikle bentonit çeşitliliğinin, hücrelerin aşırı hidrasyonunu sağladığına ve hücrelerinizde aşırı miktarda hidrojenin eklenmesine olanak sağladığını göstermiştir. Bu, ek enerji ve daha iyi işleyen organ sistemleri ile sonuçlanabilir.

Sindirim Sistemi Üzerindeki Etkileri;

Mide yanmaları, ishal, reflü, kabızlık gibi bir çok mide ve sindirim rahatsızlıklarına çözüm sunan kil içinde bulunan yüksek yoğunluklu alkaloitler sayesinde vücuttaki asit varlığını dengede tutar bu sayede midedeki ağrılarıda önemli ölçüde azaltır. Bakteri ve virüsleri engelliyen kil kabızlık probleminede çözüm vermektedir bu nedenle en çok hamile kadınlar tarafından tercih edilen kil bu sorunu ortadan kaldırarak anneleri önemli ölçüde rahatlatmaktadır. Altını çizmek istediğimiz asıl nokta ise bağırsakta oluşabilecek enfeksiyonların oluşumunu azaltarak bağırsakları sağlıklı kılarak emilimine devam eden bağırsaklardan bu enfeksiyonların kana karışma riskini de azaltmaktadır. Bunların yanı sıra bağırsaklarda bulunan ve sağlığa etkili sindirimi destekleyen yararlı bakteri grubundan olan probiyotiklerin mağruz kaldıkları ağır metal toksitleri bu bakterilerin azalmasına sebep olmaktadır. Ancak kilin faydaları sayesinde vücuttan kolaylıkla atılan bu metaryaller probiyotikler için daha sağlıklı bir ortam sağlar.

Anemi

Kan değerlerinde demir eksikliği anemisi görünenler veya bedensel yetersizliği olanlar (halsizlik) doktoruna danışma koşulu ile kil tüketerek kısa zamanda mineral eksikliklerini düzenleyip demir açıklarını kapatabilirler. Çünkü kil, insan hayatında önem taşıyan güçlü mineral zenginlikleriyle tanınırlar.

Güçlü Mineral Profil

Jeofajinin dünya çapında bu kadar yaygın bir şekilde uygulanmasının en önemli nedenlerinden biri, bu killerin birçoğu insan sağlığı için gerekli olan yüzlerce farklı bileşiği içeren çok güçlü mineral profillere sahip olmasıdır. Eğer çok az demir içeren anemik hastalar gibi besinsel olarak eksiklerseniz, düzenlenmiş miktarlarda iyileştirici kili tüketmek, mineral içeriğinizi hızlı bir şekilde arttırır, tıpkı normal mineral takviyesi gibi.

Probiyotiklerde Artış

Pek çok insan bakterileri olumsuz bir şey olarak düşünse de, bağırsaklarımızda probiyotik olarak adlandırılan bazı yararlı bakteriler vardır. Sağlıklı ve verimli sindirimi desteklerler, ancak bağırsakta ağır metal toksisitesi bu probiyotikleri ortadan kaldırabilir. Bentonit kili, bu ağır metal toksinlerinin atılmasına yardımcı olabilir ve bu tür faydalı bakterilerin bağırsak sağlığını iyileştirmek için sağlıklı bir ortam sağlar.

Ağız Sağlığı

Küçük konsantre miktarlarda bakteri enfeksiyonlarını önlemek ve dişeti ve dişleri bu tehlikeli koşullardan korumak için diş etlerine ve dişlere doğrudan bentonit kili ve diğer iyileştirici killer kullanabilirsiniz. Yine, sözlü tüketimden önce, her zaman eğitimli bir tıp uzmanına danışın ve şifa kilini kullanma seçeneklerini konuşun. 

Artırılmış Bağışıklık Sistemi

Diş etleriniz ve dişlerinizin bağışıklık korunmasını artırmanın yanı sıra, daha fazla şifalı kil tüketmek, tüm vücudunuzu bu tür patojen istilalarından ve zararlı yabancı ajanlardan koruyabilir. Şifalı kil, bağırsak duvarını koruyabilir, böylece kan akışının zararlı maddeleri emmesini ve tehlikeli bileşikleri lokalize ederek vücuttan kolayca çıkarılabilmesini sağlayabilir.

Genel bir uygulama olarak jeofaj kabul edilmemelidir, ancak iyileştirilmiş kilin düzenlenmiş kullanımı vücudunuz için çok faydalı olabilir. 

Saçları kirden Arındırır: Kil fazlaca absorbe etme özelliği gösterdiği için saçlarınıza kuruluk ya da nemi kaybolmuş hissi vermeden derinlemesine temizlenmesini sağlar. Eğer kıvırcık saç tipine sahipseniz ya da saçlarınız karma saç tipiyse, kil saçlarınızı daha yumuşak ve ipeksi yapabilmeniz için en güzel malzemelerden biridir.

Saçların Daha Berrak Olması İçin: kilin saçlar için önemli bir diğer faydası da saçlara yapışan ve cilt üzerini kaplayan kiri etkili ve derinlemesine şekilde temizlemesidir. Saçlarınızı hem temizler hem de doğal şekilde ipeksi ve parlak görünmesini sağlar.

Saçların Nemlendirilmesini Ve Onarımını Sağlar: saçlarınızın kuruluk sebebiyle elektriklenmesinden ve dolaşıp karışmasından sıkıldıysanız kil tam size göre! Mevsim geçişlerindeki iklimsel değişimler saçları da etkiler ve saçlarınız kimi zaman olduğundan daha fazla nemini kaybetmiş olur. Böyle zamanlarda ekstra onarım isteyen saçlara en iyi çözümlerden birisi kilin besleyici ve nemlendirici özellikleri ile bakım yapmak olacaktır.
 

Benzer Yazılar