Sağlık
Klorofilin Şaşırtıcı Faydaları 18.09.2018

Klorofil

Klorofilin sağlık yararları arasında ; daha iyi kan üreten organlar, aneminin önlenmesi ve vücutta bol miktarda oksijen bulunur. Antioksidan özelliklerle yüklü olarak kanser, uykusuzluk, diş hastalıkları, sinüzit, pankreatit ve böbrek taşı gibi çeşitli tıbbi durumlara karşı yararlı etkiler gösterir. Normal kan pıhtılaşmasına, yara iyileşmesine, hormonal dengenin korunmasına, kokusunun giderilmesine, vücudun detoksifiye edilmesine ve sindirim sağlığının desteklenmesine yardımcı olur. Artrit ve fibromiyalji gibi oksidasyon ve inflamatuar durumlar üzerinde iyileştirici etkileri vardır. Anti-aging ve anti-mikrobik özelliklere sahiptir ve vücudun bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olur.

Klorofil Nedir?

Klorofil, güneşten gelen ışığın emilmesini kolaylaştıran bitkilerde bulunan yeşil bir pigmenttir.  Bu ışık enerjisini, yeşil bitkilerin kendi yiyeceklerini hazırladığı, fotosentez gibi çeşitli süreçler için kullanılan kullanılabilir bir formata dönüştürme yeteneğine sahiptir. Bitkiler hücreleri güneş ışığını depolar ve tüketimimiz için kullanılabilir hale getirir. Aslında, yeşil renk  bitkilerin pigmentasyonunun arkasındaki nedendir. Klorofil a ve klorofil b gibi doğal olarak meydana gelen farklı klorofil formları vardır. Bunlardan, bitkilerde en önemli ve yaygın olarak bulunan form klorofil a'dır.

Klorofil formları , klorofilin bir türevidir ve klorofilden türetilmiş sodyum ve bakır tuzlarının karışımından elde edilir.  Klorofil yağda çözünürken aynı zamanda  suda çözünen ve alternatif bir ilaç olarak da kullanılır.

Klorofil ile ilgili ilginç bir gerçek, moleküler yapısının, insan kanının kritik bir parçası olan hemoglobininkine benzer olmasıdır. Tek istisna onların klorofil için hemoglobin ve magnezyum için demir olan merkezi atomudur. Bu eşsiz kaliteye bağlı olarak, sıvı klorofil vücutta hemoglobinle aynı işlevi yerine getirir. Beslenme dünyası henüz gerçek potansiyeline hayranlık duysa da, hala bitkiler ve yaş için biyolojik dünya için en kritik unsurlar arasında olmaya devam etmektedir.

Klorofilin Besin Değeri

Çeşitli güçlü besinlerle dolu bitkilerde bulunan bir pigmenttir. A vitamini, C, E, K ve beta-karoten gibi iyi bir vitamin kaynağıdır. Antioksidanlar, magnezyum, demir, potasyum, kalsiyum ve esansiyel yağ asitleri gibi hayati mineraller açısından zengindir.

Klorofilin Sağlık Açısından Faydaları

Klorofilin sağlık yararları arasında kırmızı kan hücrelerini artırma, kanseri önleme, yaşlanma ve çok daha fazlasını içerir.

Kırmızı Kan Hücrelerini Artırır

Klorofil, kırmızı kan hücrelerini yenilemek için yardımcı olur. Moleküler ve hücresel seviyelerde çalışır ve vücudumuzu yeniden üretme yeteneğine sahiptir. Kanı temizlemede yardımcı olan ve daha fazla oksijen taşıma yeteneğini artıran canlı enzimler açısından zengindir. Bir kan yapıcıdır ve aynı zamanda vücuttaki kırmızı kan hücrelerinin bir açığının neden olduğu anemiye karşı da etkilidir.

Kanseri Önler

Klorofil, kolon kanserine karşı etkilidir ve apoptosisin indüksiyonunu uyarır.   Havada, pişmiş etlerde ve tahıllarda bulunan çok çeşitli karsinojenlere karşı koruma sağlar. Çalışmalar, vücutta aflatoksin olarak da bilinen zararlı toksinlerin gastrointestinal emilimini kısıtlamaya yardımcı olduğunu açıkça ortaya koymuştur.  Klorofil ve türevi klorofilin, bu prokarsinojenlerin metabolizmasını inhibe ederek DNA'yı bozabilir ve ayrıca karaciğer kanserine ve hepatite yol açabilir. Bu konuda yapılan diğer çalışmalar, klorofilin antimutagenik özelliklerine bağlı kemo-önleyici etkilerini savunmuştur.  Başka bir araştırma, besinsel klorofilin, bir fitokimyasal bileşik olarak tümörijenezin azaltılmasındaki etkinliğini göstermiştir. 

Antioksidan Özellikleri

Önemli miktarda temel vitamin ile birlikte güçlü antioksidan kapasitesine sahiptir.   Bu etkili radikal toplayıcılar, zararlı molekülleri etkisiz hale getirmeye yardımcı olur ve serbest radikallerin sorumlu olduğu oksidatif stresin bir sonucu olarak ortaya çıkan çeşitli hastalıkların ve hasarların gelişimine karşı korurlar.

Artirit Tedavisi

Klorofilin anti-enflamatuar özellikleri artrit için faydalıdır. Çalışmalar klorofil ve türevlerinin bakteriyel kaynaklı inflamasyonun büyümesine müdahale ettiğini göstermiştir. Klorofilin bu koruyucu doğası, fibromiyalji ve artrit gibi ağrılı tıbbi durumların tedavisi için fito-histaminlerin hazırlanmasında güçlü bir bileşen olmasını sağlar.

Vücudu Temizler

Vücudun detoksifikasyonuna yardımcı olan arındırıcı niteliklere sahiptir. Vücuttaki klorofil nedeniyle bol miktarda oksijen ve sağlıklı kan akışı, zararlı kirlilikten ve toksinlerden kurtulmasını teşvik eder. Mutajenler ile kompleksler oluşturur ve zehirli kimyasalları ve civa gibi vücuttaki ağır metalleri bağlama ve temizleme özelliğine sahiptir. Bu, karaciğerin detoksifiye edilmesine ve canlanmasına yardımcı olur. Ayrıca radyasyonların zararlı etkilerini azaltmada etkilidir ve vücuttan pestisitleri ve ilaç kalıntılarını ortadan kaldırmaya yardımcı olur.

Gecikmeler Yaşlanma

Klorofil, yaşlanmanın etkileriyle mücadelede ve antioksidanların zenginliğine ve magnezyum varlığına bağlı sağlıklı dokuların korunmasında desteklere yardımcı olur. Yaşlanma karşıtı enzimleri uyarır ve sağlıklı ve genç bir cildi teşvik eder. Buna ek olarak, içinde bulunan K vitamini, böbreküstü bezlerini temizler ve canlandırır ve vücuttaki adrenal fonksiyonları iyileştirir.

Sindirim Sağlığını Geliştirir

Klorofil, bağırsak florasını koruyarak ve bağırsak hareketlerini uyararak sağlıklı sindirimi destekler. Bağırsak sistemine doğal bir ilaç olarak etki eder ve yaralanmış bağırsak dokularının yenilenmesinde yardımcı olur. Yeşil sebzelerde yetersiz olan ve büyük ölçüde kırmızı et içeren diyetler, kolon bozukluklarında artmış risk oluşturmaktadır. Araştırma gereği, diyet heme tarafından indüklenen sitotoksisiteyi inhibe ederek ve kolonositlerin proliferasyonunu önleyerek kolon temizliğini kolaylaştırır.  Kabızlıkta etkilidir ve gazın neden olduğu rahatsızlığı hafifletir.

Uykusuzluğu Önler

Klorofil sinirler üzerinde sakinleştirici bir etkiye sahiptir ve uykusuzluk, sinirsel sinirlilik ve genel vücut yorgunluğunun belirtilerini azaltmada yardımcıdır.

Anti-Mikrobiyal Özellikler

Etkin antimikrobiyal özelliklere sahiptir. Son çalışmalar, kandida albicans adı verilen tıbbi bir durumla mücadelede alkalin klorofil bazlı çözeltinin iyileştirici etkisini göstermiştir; bu, aşırı büyümenin insan vücudunda az miktarda bulunan kandida adı verilen bir çeşit mayadan kaynaklandığı bir enfeksiyondur.

Bağışıklığı Artırır

Hücre duvarlarının ve alkalin doğasına atıfta bulunan vücudun genel bağışıklık sisteminin güçlendirilmesine yardımcı olur. Hastalıkların gelişimini destekleyen anaerobik bakteriler, sunduğu alkali ortamda hayatta kalamazlar. Bununla birlikte, vücudun hastalıklarla savaşma, enerji seviyelerini artırma ve iyileşme sürecini hızlandırma yeteneğini teşvik eden bir oksijenatördür.

Kötü Nefesle Savaşır

Klorofil, koku giderme özellikleri için değerlenir.  Kötü nefesle savaşmak için etkili bir ilaçtır ve ağız gargaralarında kullanılır. Kötü sindirim sağlığı, ağız kokusunun en önemli nedenlerinden biridir. Ağız ve boğazdaki pisliği ortadan kaldırarak ikili bir etki yapar ve aynı zamanda kolon ve kan akışını temizleyerek sindirim sağlığını uyarır. Klorofilin koku giderici etkisi de kokuşmuş yaralarda etkilidir. Kolostomi ve fekal ve idrar kokusunu azaltmak için trimetilaminüri gibi metabolik bozukluklardan muzdarip hastalara oral yoldan verilir. 

Hızlandırılmış İyileşme

Çalışmalar, açık yaraların ve yanıkların tedavisinde klorofil çözeltilerinin topikal kullanımının etkili olduğunu belirtmiştir.  Lokal inflamasyonun azaltılmasına yardımcı olur, vücut dokularını güçlendirir, mikropları öldürmeye yardımcı olur ve hücrelerin enfeksiyonlara karşı direncini artırır. Çevreyi dezenfekte ederek bakterilerin üremesini engeller ve  bakteriyel büyümeye karşı düşmanca hareket eder ve iyileşmeyi hızlandırır.  Klorofil terapisi ayrıca bacağın kronik varisöz ülserlerinin tedavisinde oldukça etkilidir.

Asit-Alkali Oranını korur

Klorofil açısından zengin gıdaların tüketimi vücuttaki asit-alkali oranının dengelenmesine yardımcı olur. İçinde bulunan magnezyum, oldukça alkali bir mineraldir.  Vücutta uygun bir alkalinite ve oksijen düzeyini koruyarak, patojenlerin büyümesi için gelişen bir ortamın gelişmesini engeller. İçinde bulunan magnezyum da kardiyovasküler sağlığın korunmasında ve böbreğin, kasların, karaciğerin ve beynin işleyişinde hayati bir rol oynar.

Kemikleri Güçlendirir

Güçlü kemiklerin oluşumuna ve korunmasına yardımcı olur. Klorofil molekülünün, yani magnezyumun merkezi atomu, kalsiyum ve D vitamini gibi diğer gerekli besinlerle birlikte kemik sağlığında önemli bir rol oynar. Ayrıca kas tonlama, büzülme ve gevşemeye de katkıda bulunur.

Anemi Davranır

Kanın normal pıhtılaşması için hayati önem taşıyan K vitamini içerir. Bu, burun kanaması tedavisi için naturopatide kullanılır ve anemik koşullar ve ağır adet kanaması muzdarip kadınlar için reçete edilir.

Böbrek Taşlarını Önler

Böbrek taşlarının oluşumunu önlemeye yardımcı olur. İçinde bulunan K vitamini, idrarda temel bileşikler oluşturur ve kalsiyum oksalat kristallerinin büyümesini azaltmaya yardımcı olur.

Sinüzit Tedavisi

Çeşitli solunum yolu enfeksiyonlarının ve soğuk, rinit ve sinüzit gibi diğer rahatsızlıkların tedavisinde etkilidir.

Hormonları Dengeliyor

Hem erkek hem de kadınlarda cinsel hormonal dengeyi korumak için yararlıdır. Klorofilde bulunan E vitamini, kadınlarda erkeklerde testosteron üretimini ve östrojeni uyarmaya yardımcı olur.

Pankreatit Davranır

Klorofil, kronik pankreatit tedavisinde sağlık profesyonelleri tarafından intravenöz olarak uygulanır.  Bu bağlamda yapılan araştırmaya göre, herhangi bir yan etki yaratmadan, ateşi hafifletmeye ve pankreatitin neden olduğu karın ağrısını ve rahatsızlığı hafifletmeye yardımcı olur. 

Ağız Sağlığını Geliştirir

Porerhea gibi diş problemlerinin tedavisinde yardımcı olur. Oral enfeksiyonların semptomlarının tedavi edilmesi ve iltihaplı ve kanamalı diş etlerinin yatıştırılması için kullanılır.

Mutfak Kullanımı

Düzenli tüketimi ile birlikte, klorofil ve onun türev klorofilini de bir gıda katkı maddesi olarak görev yapar ve çeşitli yiyecek ve içeceklere yeşil renk sağlamak için kullanılır. E141 tescilli bir E numarası vardır ve doğal yeşil 3 olarak bilinir. 

Klorofil Kaynakları

Hemen hemen tüm yeşil bitkiler klorofil açısından zengin olduğundan ve klorofilin yanı sıra klorofil ve klorofil içeren gıdalarımızın bir kısmı olan birçok sebzenin günlük diyetimizde klorofil içermesi çok zor değildir.  Roka, buğday çimi, pırasa, yeşil fasülye gibi sebzelerin tüketilmesi ve maydanoz, lahana, bahçe teriyeri, İsviçre şarabı ve ıspanak gibi koyu yeşil yapraklı sebzeler doğal olarak vücuda sağlar. Diğer kaynaklar arasında filiz, chlorella ve spirulina gibi mavi-yeşil algler bulunur. Gıdaların aşırı pişirilmesi klorofil ve magnezyum içeriğini yok etme eğilimindedir, çiğ veya buğulanmış sebzeler yemek azami fayda elde etmek için en iyi yöntemlerdir.

Dikkat Edilmesi Gerekenler

Klinik kullanımlarına  rağmen, doğal dozdaki normal klorofilin toksik etkileri bilinmemektedir. Bununla birlikte, direk olarak alındığında  dil, idrar veya dışkıda bazı renk bozulmalarına neden olabilir. Bununla birlikte, topikal uygulamada hafif yanma veya kaşıntı hissine neden olabilir.

Nadir durumlarda, aşırı doz diyare, karın krampları ve gevşek bağırsak hareketlerine yol açabilir.  Bu gibi durumlarda tıbbi müdahaleye başvurulması tavsiye edilir.

Hamile veya emziren kadınlar, güvenlik kanıtı olmaması nedeniyle ticari olarak temin edilebilen klorofil veya klorofilin takviyeleri kullanmaktan kaçınmalıdır.

Gizli kan için guaiac kart testi uygulanan hastalar, yanlış pozitif sonuçla sonuçlanabileceğinden, oral klorofilin kullanımından kaçınmalıdırlar.

Benzer Yazılar