Sağlık
Kolloid nedir? 30.11.-0001

Lise fen derslerinden hatırlayacağınız üzere çözeltiler ikiye ayrılır;

  • Homojen çözeltiler
  • Heterojen çözeltiler

Kolloid, Heterojen çözeltiler içinde yer alsa da, gerçek çözelti ile heterojen karışımlar arasında yer alan ara karışımların adıdır.

Heterojen çözeltiler kendi aralarında 2 ye ayrılır. 500 nm den büyük parçalar içeren çözeltilere süspansiyon, 2 ila 500 nm arasında olan çözeltilere de kolloid çözelti nedir.

 

Çözelti ve kolloid arasındaki fark nedir?

Çözelti, bir maddenin diğerini çözdüğü iki veya daha fazla maddenin homojen bir karışımıdır. Tuzlu su bir çözelti için verilebilecek örnekler arasındadır. Kolloidler, parçacıkların asılı kalabilecek kadar küçük olduğu homojen karışımlardır.

Konu hakkında daha geniş bilgi için KHAN ACADEMY e ait şu videoyu seyredebilirsiniz:

Tyndall Etkisi

Hazır kolloidleri incelemişken, Tyndall Etkisinden de bahsetmemiz gerekir.Tyndall efekti (Tyndall dağılımı veya Tyndall olayı olarak da bilinir), ışığın kolloid içindeki parçacıklardan ya da aerosollerdeki, süspansiyonlardaki ve emülsiyonlardaki küçük parçacıklardan saçılmasıdır. Adını 19. yüzyıl fizikçisi olan John Tyndall'dan alır.  Tyndall Etkisi, saf bir suya veya çözeltiye laser tuutuğumuzda laser ışınının izlediği yolu göremezken, bir kolloid içinde bunu görebiliyoruz.  

Tyndall etkisi, diğer türlü ışığı geçiren bir ortamda ışığı saçan parçacık-madde dağıtıldığında, parçacık tesir kesiti 40-900 nanometre civarı olduğunda (görünür ışığın altı veya yakını dalgaboyunda (400-750 nm) görülür.

Tyndall etkisi aerosollerde ve diğer kolloid maddelerde, parçacık boyut ve yoğunluğunu ölçmek için ticari anlamda kullanılır.

Konuyu daha da iyi anlamanız için aşağıdaki videyu izlemenizde büyük fayda var:

 

 

 

 

 

Benzer Yazılar