Sağlık
Kulak ağrısı nasıl geçer? 05.12.2019

Ağrı neredeyse canımız oraya toplanır. Bu bazen sıradan bir kâğıt kesiği acısı da olabilir, daha şiddetli ağrılarda. Ağrının ve acının basit, kolay gibi kavramları yoktur; vücudumuza herhangi bir yere ağrı isabet ettiyse geçene kadar canımız orada atar, bu nettir. Baş ağrısı, migren ağrısı, diş ağrısı derken ağrıların en beterlerinden biri de kulak ağrısıdır. Ne zaman geleceği belli olmaz, neyin tetiklediği tartışılır. Ancak bilinen o ki kulak ağrısı günlük hayata fena sekte vurur. Gelin önce nedenlerine bir göz atalım sonra çözümüne odaklanalım.

Kulak ağrısı neden olur?

En bilinen başlıca nedeni enfeksiyonlardır. Kulağın farklı bölümlerinde oluşan enfeksiyonlara bağlı olur genelde. Mesela iç kulak enfeksiyonu. İç kulak enfeksiyonu yalnızca kulak ağrısı ile bulgu vermez; beraberinde mide bulantısı, baş dönmesi ya da istifra etme gözlemlenebilir. Dış kulak enfeksiyonlarında ise kulak yolunda şişkinlik, kızarıklık ya da kaşıntı olabilir. Orta kulak enfeksiyonu var bir de. Orta kulak enfeksiyonunda ise ateş görülebilir ya da kulakta tarifi çok edilemeyen bir doluluk hissi oluşabilir. Eğer kulak ağrısı çocuklarda oluyorsa bunun nedenlerinden biri orta kulak iltihabı olabilir. Soğuk algınlığından ya da gripten sonra genelde kulak enfeksiyonu da çocuklarda sık görülen hastalıklardandır. Kulak ağrısının enfeksiyon bazlı nedenleri bunlar olabilir. Yanı sıra bazı enfeksiyon harici nedenler de görülebilir ki bunlardan biri kulak kirleridir. Kulak ağrısının sebeplerini şu şekilde sıralayabiliriz:

Kulakta kir birikmesi: Kulak kiri, vücudumuzun kendi salgıladığı doğal bir oluşumdur. Bu salgı eğer çok salınıyorsa ya da kulak temizliği yanlış yöntemler ile gerçekleşiyorsa bu durumda kulakta kir birikebilir. Bu kir sertleşir ve kulak yolunu tıkar. Bu da kulak ağrısına sağlam bir davetiye nitelinde olabilir. Genelde gliserin damlatılması önerilir. Kulak yolu gliserin ile temizlenebilir. Kulak temizliğinde kullanılan kulak çubukları pratik olsa da kirlerin daha geriye atılmasına da neden olabilir. Bu nedenle kulağınızı temizlerken çubuğu direkt olarak kulağınızın içine sokmayın; yüzeysel olarak dairesel hareketlerle kulağınızı temizlerseniz daha sağlıklı olacaktır.

Uçaklardaki basınç değişimi: Uçakların ani yükselişleri, alçalışları, türbülanslar ve daha pek çoğu… Özetle uçaktaki basınç değişimi kulağınızda ağrıya neden olabilir. İndikten sonra kulak tıkanıklığı da görülebilir. Bu normalde kısa süre sonra normale döner. Uçakta kulağınızın basınçtan etkilenmemesi için kulak tıpalarından yararlanabilir ya da sakız çiğneyebilirsiniz. Bu arada gripken ya da nezleyken uçağa binmemenizde yarar var, zaten tıkalı olan burnunuz kulağınıza da olumsuz etki edecektir ve normalden daha fazla ağrınız olacaktır.

Kulak yolunda yabancı madde: Eğer çocuklar için konuşacak olursak kulaklarına her şeyi sokma potansiyelleri var. Burun delikleri de buna dair. Kendilerini yeni keşfettikleri bu dönemde bu tarz durumlarla karşılaşmanız olası. Ancak iş büyüklere gelince bazen çok garip şeyler de sizi bulabiliyor. Yazlık yerde kulağınıza bir şey kaçması da ağrıya neden olabilir. Kulağına minik bir kelebek giren vakalar bile görülmüştür. Bu durumda vakit kaybetmeden doktorunuza girmenizde yarar ver elbette.

Sinüse bağlı ağrılar: Boğaz enfeksiyonlarında olduğu gibi sinüs enfeksiyonlarında da kulak ağrısı görülebilir.

Kulak ağrısına ne iyi gelir?

Kulak ağrısı tedavisi yapılmadan önce kaynağında yatan neden iyice araştırılır. Doktorunuzun yapacağı tetkiklerin arından uygun tedavi yöntemi belirlenir. Mesela uçak seyahatinden kaynaklanıyorsa antibiyotik gibi ağır ilaçların kullanımına gerek olmaz, ağrı kesiciler imdadınıza yetişecektir. Kulak ağrıları eğer enfeksiyon nedeniyle ise bu durumda kulak burun boğaz doktorunuz size antibiyotik yazabilir; bu enfeksiyonun çeşidine göre değişecektir. Basit ya da şiddetli kulak ağrısı gözetmeksizin hemen ilgili hekiminize başvurmanızda yarar var ki zaten onlar sizi en doğru yöne yönlendirecektir. Peki evde yapılan basit tedaviler yok mudur, vardır elbette. Ancak her yazımızda bıkmadan, usanmadan dile getirdiğimiz ve getirmeye devam edeceğimiz üzere önce doktorunuza danışın, hekiminiz bir sakınca görmüyorsa uygulamasını yaparsınız. Sağlık bu, şakası olmaz!

Kulak ağrısı nasıl geçer?

Eczanelerden alacağınız ağrı kesici ilaçlarla ağrının şiddetini azaltabilirsiniz. Çocuğunuza kullanmayacaksanız tabi, konu çocuk olunca her şey değişiyor çünkü. Kulak ağrısına ilaçsız bir çözüm bulmak istiyorsanız aşağıdakiler göz atabilirsiniz.

Sarımsak: Sarımsağın doğal antibiyotik olduğunu duymayan kalmadı. Kulak enfeksiyonlarında da önerilebiliyor. Sarımsağı susam yağında pişirdikten sonra yağı soğumaya bırakın. Sonrasında çok az miktar belki bir damla kadar, kulağınıza damlatabilirsiniz. Kulak ağrısına iyi geldiği söylenir.

Soğan: Kulak ağrısına iyi gelen doğal yöntemlerden biri diğeri de soğan. Soğan da tıpkı sarımsak gibi kulak enfeksiyonlarında kullanılıyor. Soğanın suyunu çıkardıktan sonra bir damla kadar kulağınıza damlatabilirsiniz.

Isı uygulamak: Kulaklarınızda ağrı başladığı zaman, ısı uygulamanın iyi geldiği söyleniyor. Kulağınıza sıcaklık uygularsanız kulak ağrınız hafifleyebilir. Peki kulak ağrısı için kulağa ısı uygulamak etkili bir yöntem midir? Isı ve kulak ağrısı arasında kuvvetli bir bağ olduğu söylenir. Yapmanız gereken şey ağrıyan kulağınıza 15 dakika ısı ve çok hafif masaj uygulamak. Isının çok yüksek olmamasına dikkat edin. Havluyu sıcak bir suya batırıp, suyunu iyice sıkıp ağrıyan kulağınıza yerleştirebilirsiniz örneğin. Bu işlem, kulak ağrınızın hafiflemesine neden olabilir.

Önemli not: Soğan ve sarımsak faydalı olduğu kadar alerjik reaksiyonlara ya da istenmeyen durumlara da yol açabilir. Bu nedenle mutlaka doktor gözetiminde, hekim onayı ile uygulamanız önerilir.

Benzer Yazılar