Sağlık
Leptin Nedir?  Leptin İçeren Besinler Nelerdir?  07.02.2018

Leptin Nedir ? 

Leptin "tokluk hormonu" diye de adlandırılan, peptidler sınıfından, tokluk duygusu yaratarak organizma içindeki yağ stoklarını ve iştâhı düzenleyen bir hormondur. Leptin; vücudun en büyük Endokrin organı olan yağ(adipöz) dokusundan salgılanır.

Bu hormon beynin hipotalamus bölgesinde etkilidir ve vücudumuzdaki yağ depoları hakkında beynimize bilgi verir. Eğer açlık durumu yoksa ve vücutta yeterli yağ mevcutsa leptin sayesinde beynimiz iştahı azaltır ve vücut yağ depoları (kilo) olduğu gibi korunur. Eğer vücut yağ depolarında bir azalma varsa kandaki leptin miktarı azalır ve beynimiz bunu iştah artışı olarak algılar. Vücut yağ kütlesindeki değişim dolayısıyla, leptin uzun dönem kilo kontrolünde etkilidir.

Buna ek olarak, mide içinde salgılanan az miktarda leptin hormonunun, tüketilen öğün miktarında ve hissedilen toklukta etkili olduğu bulunmuştur.  Yemek yenmesi sonrasında, pankreastan insülin salgılanır ve kandaki insülin miktarı yükselir. Kanda arta insülin, midedeki leptin salınımını tetiklemektedir. Bu da leptinin kısa süreli gıda alımında yani günlük beslenmemizdeki rolünü gösterir.

Yapılan çalışmalar sonucunda kilo kaybetmenin kandaki leptin miktarını azaltıcı etkisi olduğu bulunmuştur.  Yani siz kilo verdikçe, kanınızda tokluk hissinizden sorumlu leptin hormonunun miktarı azalıyor ve bu da sizi daha çok yemeye teşfik ediyor. Bilinçsiz yapılan diyetlerin hormonlar üzerindeki negatif etkisi, haftalar geçtikçe küçümsenemeyecek boyutlara ulaşacağı için, sırf leptin hormonu yüzünden bir gün diyetinizi gözü dönmüş bir şekilde yemeğe saldırarak bitirmek zorunda kalabilirsiniz.

Tekrarlayacak olursak, leptin hormonu kilo kontrolünde oldukça etkilidir. Leptin hormonunun kanda normal seviyelerde bulunması tokluk hissini sağlar. Leptin hormonunun kandaki miktarı normalden aşağı düştüğünde ise bireyde tokluk yeterli miktarda hissedilemez.

Söylenenlerin aksine leptinin birincil olarak “yağ yakıcı” etkisi yoktur.   Sürekli yemek yemek, kişilerde zaman içinde kanda dolaşan leptin hormonu miktarının artmasına neden olur, kişinin beynindeki hipotalamus bölgesi bu durumu, yani kandaki leptin miktarındaki artışı zaman içinde normal olarak algılamaya başladığında kişide “leptin direnci” oluşur.  Yani hipotalamus leptine karşı duyarlılığını kaybeder ve kişi tam olarak tokluğu hissedemez.

Günümüzde öğün sayısının azaltılmasıyla birlikte leptin sayesinde yağ yakılacağı yönündeki tavsiyelerin temeli, bünyenin leptin duyarlılığını arttırmak ve sonrasında kişide oluşacak tokluk hissiyle birlikte daha az yemek yenmesi sonucu yağ yakımı ve kilo veriminin sağlanmasıdır.

Leptin hormonunu etkileyen bir diğer faktör de egzersizdir. Egzersiz yapıldıkça salgılanan leptin hormonu miktarı azalır , bu da egzersiz yapanlardaki iştah artışını açıklar.

Leptin Hormonunda Sorun Olduğunu Nasıl Anlarım ? 

Az ya da çok salgılanması durumunda ciddi problemler açığa çıkabilir. Eğer aşağıda sıralanmış olan hastalıklara sahipseniz leptin hormonunuzda da sorun olabilir.



  • İnsülin direnci sorunu


  • Safra kesesinde bulunan taşlar


  • Diyabet hastalığı


  • Ciltte lekelerin oluşmaya başlaması


  • Testosteron hormon eksikliği


  • Karaciğerin yağlanması nedeniyle oluşan hastalıklar


  • Kalp hastalığı

Bu tip sorunla karşılaşan kişiler kilolarından kurtulmak için yapacakları diyetin yanında leptin hormonunu çalıştıran doğal gıdaları tüketerek yağ yakımını sağlıklı bir şekilde hızlandırabilir. Piyasada leptin hormonu hapı ve ilacı şeklinde satınlar ürünlerin sizin üzerinizde ne kadar verimli olabileceğine leptin hormonu seviyenizin ölçüldüğü testlerden sonra karar verilir. Bu tip ilaçların ve bitkilerin hepsi olumlu sonuç vermeyebilir.

Leptin Hormonu İçeren Besinler

Leptin hormonunu artırmak için doğal yöntemleri kullanarak tedavi sürecini hızlandırmak sizin elinizdedir. Düzenli sporla birlikte sık sık su tüketimi metabolizmanızı hızlandırır. Aşağıda sıraladığımız besinleri tüketmeniz halinde de leptin hormonu artar.

Portakal, Greyfurt ve Limon: Bu üçlü C vitamini bakımında zengindirler. C vitamini içeren yiyecekler vücuda alınan yağın öncelikle daha kolay çözünmesini sağlar ardından vücuttan atılmasına neden olur.

Keten Tohumu: omega yağ asitleri içeren keten tohumu, yağların vücutta depo edilmesini engeller ve yağ yakım hızı yükselir. Omega yağ asitleri aynı zamanda balıklarda da bulunur.

Yumurta: keten tohumunun gösterdiği özelliklere sahiptir. Yağ yakım hızını artırıp vücutta kolay yağ çözülmesini sağlar. Bu olayı gerçekleştiren etken yumurtada bulunan B12’dir.

Soya Fasulyesi: Yapısı itibariyle çok düşük kaloriye sahiptir. Aynı zamanda protein değeri yüksek olan besinlerden bir tanesidir.

Somon: Omega 3 içermektedir. Somon ve omega 3 içeren diğer balık çeşitleri vücutta yer alan leptin hormonunun arttırmasına neden olur.

Ceviz: Somon balığı gibi omega 3 içeren yiyeceklerden birisidir. Yağ oluşumundan şikayetçi olan kişiler yemek öncesi sonrası ve ya arasında bir kaç tane ceviz tüketerek uzun vadede yağ oluşumunu azaltarak sağlıklı bir bünyeye kavuşabilir.

Sarımsak: Günlük olarak tüketilmesi tavsiye edilir. Antioksidan içermesi insülin salınımını tetikleyen faktör oluşturur ve düzene sokar.

Bal: Nitrik oksit varlığı nedeniyle yağ yakımına yardımcı olur. Bal, doğal bir tatlı olduğundan dolayı tatlı ihtiyacınızı sağlıksız besinlerle gidermek yerine günlük az miktarda bal kullanmak daha akıllıca olacaktır.
 Ispanak: Bu besini tüketmeniz halinde leptin hormonu seviyesi vücut tarafından arttırılır.
 

Benzer Yazılar