Sağlık
Menenjit nedir? Menenjit belirtileri nelerdir? 17.03.2020

Her yaşta görülebilen ancak özellikle 2 yaşın altındaki çocuklarda endişe verici tablolara yol açabilen bir hastalık menenjit. Küçük yaşta geçirilen menenjitin olumsuz etkileri yaş ilerledikçe bile görülebiliyor. Çocuk hastalıkları için çok ciddi bir paya sahip olan menenjit ile ilgili birkaç soru cevap derledik.

Menenjit ne demek?

Menenjit nedir kısaca tanımlayalım. Menenjit, beyin ve omuriliği saran zarların enfeksiyonunu neticesinde ortaya çıkan bir hastalık türüne verilen isimdir. Menenjit aynı zamanda beyin iltihabı olarak da seyredebilir. Çocuklarda ateş ile birlikte görülür ve en sık rastlanan sinir sistemi hastalıklarından biri olarak karşımıza çıkar.

                                     

Menenjit neden olur?

Menenjite neden olan sebep mikroorganizmalardır. Vücuda giren her türlü mikrop menenjite neden olabilir. Menenjit, hastanın yaşı ve bağışıklık düzeyi ile bağlantılıdır. Mikroplar kan yoluyla beyin zarına kadar ulaşabilir. Bazı kafatası ameliyatları ya da delici travmalardan sonra da mikrop enfeksiyona neden olabilir.

Menenjit bulaşıcı mıdır?

Menenjit genelde ilkbahar ve kış aylarında salgın olarak görülür ve bulaşıcı hastalıklardan biridir. Özellikle bağışıklığı düşük olan kişilerde daha sık görülür. İnsandan insana solunum yolu ile geçebilir. Öksürük ve hapşırma ile etrafa dağılan sıvı partikülleri yoluyla bulaşır. Kalabalık ortamlarda bulaşma ve taşıyıcılık oranı da artıyor elbette.

Menenjit belirtileri nelerdir?

Menenjit şüphesi genelde yüksek ateş, baş ağrısı, bulantı, kusma, iştahsızlık, huzursuzluk, sinirlilik, ışığa karşı hassasiyet, bel ya da boyun ağrısı, halsizlik ve uyku hali gibi belirtiler verebilir. Bazen koma durumu da söz konusu olabilir. Bazı menenjit çeşitlerinde deride kırmızı ve moru andıran döküntüler de görülebilir.

 Menenjit tedavisi nasıldır?

Erken tanı hayat kurtarır diyor uzmanlar her zaman. Menenjit hastalığı geçirenler için erken tanı çok önemlidir. Menenjit hastalığında erken tanı hastanın kötüleşmesini önlediği gibi hastalığın yol açtığı olumsuzlukların da önüne geçebilir. Kesin tanı konması için beyin omurilik sıvısının mikrobiyolojik ve biyokimyasal olarak incelenmesi gereklidir. Zamanında ve yeterli tedavi edilmeyen hastalarda ölüm oranı da ne yazık ki artıyor. Zamanında teşhis edilmez ise felç ya da organ kaybı gibi komplikasyonlara da yol açabilir. Menenjit teşhisi konduktan sonra tedavi kişiye özel olarak, doktorun planlayacağı şekilde gerçekleşir. Verilen ilaçlar, uygulanan dozlar hastanın öyküsüne göre belirlenir ve tedavi süreci başlar.

Önemli not: Her hastalığın seyri, kişinin sağlık öyküsüne göre değişkenlik gösterebilir. Bazı hastalarda belirtiler ya da hastalığın seyri farklı olabilir. Tanı, teşhis ve tedavi süreçleri için en doğru bilgiyi mutlaka doktorunuzdan alın.

Benzer Yazılar