Ménière hastalığı, iç kulak sıvılarının mikrobiyotik oluşumlar ile aşırı miktarda artması veya aşırı miktarda azalması durumunda hastaya denge kaybı ve işitme güçlüğü yaşattıran bir hastalıktır.
Sendromun belirtileri ilk kez Fransız doktor Prosper Ménière tarafından 1861 yılında açıklanmıştır ve ismi de buradan gelmektedir. Hastalık ekseriyetle önce bir kulağı etkiler ve vakaların yüzde yirmi beş ile yüzde ellisinde ilerde ikinci kulaga ilerlemez. Sendromun başlangıcında labirent denilen iç kulak bölümünde sıvı artışı görülmektedir; bu sıvı fazlası labirent zarında basınç yaparak zarı bozar. Neticede denge ve işitme duyuları bozulabilir. Hastalığın nedeni henüz tam bilinmemektedir.
Meniere sendromu, dönem dönem ataklarla ortaya çıkar. Bu dönemler arasında herhangi bir belirti görülmez; hastalık dönemlerinin arası birkaç saat, birkaç ay ve genellikle birkaç yıl olabilir. Hastalığın ortaya çıktığı dönemler de birkaç saat, ya da en fazla birkac gün sürebilir.
Hastalık belirtileri hafif ya da ciddi olabilir. Genellikle değişen düzeylerde baş dönmesi (çoğu kez hafiftir), kulak çınlaması ve özellikle düşük frekanslarda işitme azalması görülebilir. Hastalık dönemlerindeki şikayetler giderek ağırlaşır ama donem bittikten sonra hemen geçer. Günlük hayatı etkiler. Uzun yolculuk bu hastalık için uygun değildir.
Bu belirtilerin herhangi birinin ortaya çıkması durumunda, hasta gecikmeden doktora başvurulmalı ve çeşitli ses frekanslarında işitme testine tabi tutulmalıdır. İşitme testlerinin yetersiz kaldığı durumlarda teşhis koymak için başka testler de gerekebilir. Örneğin elektronistagmografi testlerinde kulağa sıcak ve soğuk su verilir. Bu işlem yapıldığında hastanın gözlerinde çeşitli hareketler olur ve bu hareketler doktor tarafından değerlendirilir. Bu test farklı sıcaklıklardaki sularla tekrarlanır; her kulağın verdiği yanıt kaydedilir ve diğer kulakla ve normal yanıtlarla karşılaştırılarak iç kulağın denge işlevinin normal olup olmadığı belirlenir.
Meniere Hastalığı için doğal tedavi yöntemlerinin bir kısmı düşük sodyumlu bir diyet, eşit miktarda protein ve karbonhidrat ile glikoz seviyelerini korumak, bol su içmek, iltihaplı yiyeceklerden kaçınmak, şeker yerine geçmelerini önlemek ve MSG gibi yüksek derecede işlenmiş gıdalardan kaçınmak, kafein ve nikotinden kaçınmak, Stresi mümkün olduğunca azaltmak ve alerjenlerden kaçınmakla mümkündür.
Meniere Hastalığı için Doğal Yöntemler
Düşük Sodyumlu Diyet
Bu, doktorların en yaygın tavsiyesidir, çünkü vücuttaki tuz dengesi, bir Meniere saldırısının başlangıcında önemli bir etken olan inflamasyonun önemli bir parçasıdır. Vücuttaki sıvı tutma artışı, tuz alımını azaltarak ortadan kaldırılabilir.
Karbonhidrat ve Protein Dengesi
Karbonhidratlar, glikoz nedeniyle kan dolaşımınızdaki insülin miktarını arttıran basit şekerler halinde parçalanır. Proteinin vücutta önemli bir etkisi, vücuttaki insülin miktarını düzenleyen glukagonun serbest bırakılmasıdır. Kan basıncı ve insülin seviyenizi kontrol altında tutmak, Meniere hastalığını yönetmede önemli bir faktördür.
Bolca Su İçin
Meniere hastalığında iç kulakta çok fazla sıvı olmasına rağmen, neden sistemde bir virüs, bakteri veya patojen olabilir? Bol miktarda sıvı almak , aşırı tuzları idrar yoluyla çıkartarak ve toksinleri de temizleyerek vücudunuzdaki su dengesini korumanıza yardımcı olur. Bu mantıklı gibi görünmüyor, ama yardımcı olduğu kanıtlanmıştır.
Inflamatuar Gıdalardan Kaçının
Sindirim sistemi üzerinde vergilendirme yapan veya alerjenik maddeleri taklit eden gıdalar dahil olmak üzere vücutta iltihap veya tahrişe yol açabilecek gıdalardan kaçınılmalıdır. Bu tür bir iltihaplanma, bir Meniere’nin saldırısının başlangıcını kırabilir, bu nedenle hafif yiyecekler muhtemelen sizin için daha iyi bir seçimdir!
Şeker İkameleri ve MSG'den Kaçının
Her iki şeker yerine (aspartam gibi) ve MSG (bir tuz ikamesi) Meniere hastalığının semptomlarıyla yakından ilişkilidir. Aşırı derecede işlenmiş gıda pazarında bu maddelerden kaçınmak zordur, ancak bazı çabalarla, beklenmedik bir baş dönmesi veya işitme kaybı saldırısı riskini azaltabilirsiniz!
Kafein ve Nikotinden Kaçının
Bunlar semptomları yoğunlaştırabilen uyarıcı maddelerdir. Örneğin, kafein ve nikotin işitme kaybı süresini uzatabilir, vertigo şiddetini artırabilir, hem de kulakların ses duyumunu daha da yükseltebilir. Mümkünse tamamen kaçınılmalıdır.
Stres Yönetimi
Stres ve anksiyetenin, özellikle stres hormonlarının salınmasının, Meniere'nin semptomlarının ortaya çıkışını tetiklediği bulunmuştur. Bu nedenle, kronik stres için profesyonel tedavi sizin için bir seçenek olabilir ya da yoga ya da meditasyon gibi rahatlatıcı tekniklerle uğraşabilirsiniz. Ayrıca, stres yönetimi ile ilgili literatür okumak da Meniere'nin semptomları için kaçınılmaz olan bu tetikleyiciden kaçınmanın iyi bir yolu olabilir.
Dikkat Edilmesi Gerekenler;
Birçok insan Meniere’nin semptomlarından muzdarip, ancak hastalığın kendisinde olup olmadığını anlamak zordur. Kendi kendine teşhis etmek asla doğru bir eylem değildir. Böyle belirtilerden şikayet etmeye başlarsanız, çok daha ciddi bir durumun belirtisi olabileceği için mümkün olan en kısa sürede bir doktora görün.