Sağlık
Mide Bulantısı Nedir? Nedenleri Nelerdir? Tedavi Ve Doğal Yöntemler Nelerdir? 18.09.2018

Mide bulantısı veya kısaca bulantı, midede kusma isteği ile birlikte oluşan rahatsızlık veren bir durum.
Bulantı bir hastalık değildir ve genellikle mide veya mide ile ilgisi olmayan bazı rahatsızlıkların semptomlarından birisidir. Bulantı vücudun başka bir yerindeki bir değişik duruma işaret eder. Normal harekete alışkanlığı ile o anki değişik harekete bağlı olarak seyahatlerde oluşması (taşıt tutması) buna örnektir.
Tedavi sırasında;bulantı kemoterapi sırasında büyük bir sorundur ve tedaviye bir bulantı ilacı eşlik eder.Genel anestezi sonrası da bulantı büyük bir sorundur. Ayrıca gebelikde bulantı eşlik eden bir olgudur.

Mide Bulantısı Nedenleri Nelerdir?

Hamilelik

Mide bulantısı hamilelikte sıklıkla görülen bir belirtidir ve normal olarak kabul edilmektedir. Sabah bulantısı olarak da tanımlanan mide bulantısı, hamileliğin erken dönemlerinde görülmektedir. Genellikle, 9. hafta ile başlamakta ve hamileliğin 12 ile 14. haftaya kadar devam edebilmektedir.
Her ne kadar adı sabah bulantısı olsa da, günün herhangi bir saatinde de ortaya çıkabilmektedir. Hamilelikte gelişen mide bulantısının artan östrojen seviyeleri, hormonal değişilikler veya B9 vitamini eksikliği nedeniyle oluştuğu düşünülmektedir. 

Sindirim Sistemi Bozuklukları

Halk arasında mide felci olarak da bilinen gastroparez, midenin düzgün bir şekilde çalışmaması durumudur. Düzgün bir şekilde boşaltılmayan mide, mide bulantısına neden olabilmektedir.
Hazımsızlık, gastroözofageal reflü hastalığı (GÖRH), peptik ülser hastalığı veya irritabl bağırsak sendromu (IBS) gibi bozukluklar da mide bulantısına yol açabilmektedir.

Bazı İlaçlar

Kodein, hidrokodon, morfin veya oksikodon gibi ağrı kesici olan bazı opioidler mide bulantısına neden olabilmektedir. Demir veya potasyum ürünleri, steroidal olmayan antiinflamatuar ilaçlar ve hatta aspirin gibi OTC ilaçları da mideyi tahriş edebilmektedir. Bu ilaçlar mide bulantısına yol açan diğer bir koşul olan bağırsak hareketlerini yavaşlatıp şişkinliğin ortaya çıkmasına da yol açabilmektedir. 

Migren

Kafatası içindeki basıncın artması ve beyin omurilik sıvısının etkilenmesi mide bulantısına yol açabilmektedir. Bu durumlara bir örnek ise migren olabilmektedir. Migren başın bir bölgesinde gelişen yoğun baş ağrısıdır. Oldukça şiddetli olan bu ağrı, mide bulantısı, kusma, ısığa ve sese karşı artan duyarlılığa neden olabilmektedir.

Gastroenterit

Halk arasında mide gribi olarak da bilinen gastroenterit bir bağırsak enfeksiyonudur. Mide bulantısı, kusma, ishal ve karın ağrısına yol açabilmektedir. Bebekler, yaşlı yetişkinler ve bağışıklık sistemi zayıflamış olan kişiler için daha ciddi bir hastalık olarak değerlendirilmektedir. 

Safra Kesesi İltihabı (Safra Taşları) ve Pankreas

Safra kesesinin ya da pankreasın iltihaplanması mide bulantısına yol açabilmektedir. Karın ağrısına da yol açan bu tip tıbbi sorunlar, diyabetli hastalarda komplikasyon riski taşımaktadır. Bununla birlikte, apandisitin belirtileri arasında da mide bulantısı bulunmaktadır.

Kemoterapi

Kemoterapi, kanserin tedavisi için uygulanan tedavi yöntemidir. Hasta için oldukça yorucu olabilen bu tedavi sürecinde mide bulantısı gibi pek çok belirti ortaya çıkabilmektedir. 

Seyahat Etmek

Seyahat etmek ya da diğer bir deyişle, bir araçla (araba, uçak ya da gemi gibi) hareket halinde olmak bazı insanlarda mide bulantısı ve kusmaya yol açabilmektedir. Kişi bu tür bir sıkıntıyı seyahat sırasında, müzik dinleyerek ya da görüş açısını bir noktada sabitleyerek kontrol altına alabilmektedir. 

Stres

Stres, korku ve endişe vücudun fonksiyonları üzerinde olumsuz bir etki yaratabilmektedir. Bu da, mide bulantısına yol açabilmektedir. Hatta karın şişkinliği, kabızlık ve irritabl bağırsak sendromu gibi çeşitli mide ve bağırsak sorunları meydana gelebilmektedir. Bunun nedeni, stres ve korkunun sindirim sisteminde bir dengesizliğe yol açan adneralinin salınmasına neden olmasıdır. 

Çok Fazla Yemek

Çok fazla yemek yeme mide bulantısına neden olabilmektedir. Bunun nedeni, aşırı olarak tüketilen gıdanın sindirim sisteminin düzgün bir şekilde çalışmasını önlemesidir. Bu durum genellikle, zayıf bir sindirim sistemine sahip olan kişilerde ya da sindirim sistemi fonksiyonlarını azaltan ameliyatları geçiren kişilerde görülmektedir.

Gıda Zehirlenmesi

Gıda zehirlenmesi, bozulmuş yiyecekler ya da üzerinde bakteri, virüs veya parazitlerin olduğu yiyecek ve içeceklerin tüketilmesi sonucu oluşmaktadır. En sık görülen suçlular arasında Kuamplobakter, Salmonella, Shigella, E. coli, Listeria bulunmaktadır. Mide bulantısına yol açan gıda zehirlenmesinin diğer belirtileri ise ateş, karın ağrısı, ishal, huzursuzluk ve kusma olabilmektedir. 

Çok Fazla Alkol İçmek

Çok fazla alkol içmek, sabah uyandığında kişiye akşamdan kalma yaşatabilmektedir. Akşamdan kalma söz konusu ise, mide bulantısı ve baş ağrısı çok sık görülen belirtiler olmaktadır. Bazen, alkol tüketiminden hemen sonra da mide bulantısı hissedilebilmektedir.

Gıda Alerjisi veya Gıda İntoleransı

Gıda alerjisi veya gıda intoleransına sahip olan kişilerin mide bulantısı yaşama ihtimali çok olasıdır. Bazen sadece o gıdayı tüketmek değil, diyette meydana gelen değişiklikler de bu insanalarda mide bulantısına yol açabilmektedir. 

Asit Reflüsü

Son yıllarda pek çok insanın muzdarip olduğu asit reflüsü, midedeki asit içeriğinin yukarı doğru yani yemek borusuna doğru çıkması sonucu oluşmaktadır. Tahriş edici olan bu madde yanmaya neden olduğu gibi kişide mide bulantısı ve kusmaya da yol açabilmektedir. 

Kronik Mide Bulantısı Nedenleri

Kronik mide bulantısı bulunan kişi, mide bulantısını çok sıklıkla hissetmektedir. Belirli yiyeceklerin kokusu veya belli hareketler, açlık veya stres yaşanması midesi bulantısını harekete geçirmektedir. Kronik mide bulantısı bulunan bazı insanlar uyurken bile mide bulantısı yaşayabilmektedir. 

Mide Bulantısından Kurtulmanın Doğal Yolları 

Ballı Kakule: Mide bulantısına ve yanmasına evde iyi gelen doğal yöntemler arasında bir diğer önemli bitkisel kür ise, 2 adet kakulenin kızartılarak toz haline getirilmesi ve yaklaşık olarak 1 çay kaşığı kadar doğal bal ile karıştırılması ile oluşturulan kür tarifidir. Özellikle mide bulantısı beraberinde gelen kusma ve ekşime hissine karşı çok etkili bir kürdür.
Ballı Su: 1 Su bardağı kadar suyun içerisine yaklaşık olarak 2 yemek kaşığı kadar bal ilave ederek çok iyi şekilde karıştırın ve içebildiğiniz kadar için. Mide bulantınızı anında veya kısa süre içerisinde giderecektir. Doğal  balın sağlık açısından bir çok faydaları vardır. Artı olarak halsizliğe faydalıdır. Ağrı ve mide bulantısı nasıl geçer sorusunun diğer cevabı bu karışımda gizlidir.
Zencefil Çayı: Kaynamakta olan suyun içerisine zencefil kökü veya yaprakları eklenerek hazırlanan çayın demlenme süresi yaklaşık olarak 10 dakikadır. Mide bulantısına iyi gelen bitki çayları arasında en önemlisi olan zencefil çayı düzenli tüketiminde her türlü mide bulantısına hemen iyi gelmektedir. Ayrıca ağrı ve ekşimeye de faydalıdır.
Bitki Suyu Karışımı: Ihlamur suyu, zencefil ve tatlandırmak için doğal bal ilave edilerek hazırlanan bitkisel kür mide bulantısına iyi gelmektedir. Ihlamur suyu ve zencefil suyundan birer yemek kaşığı ekleyerek çay bardağında hazırlayacağınız bitki kürüne damak zevkinize göre dilediğiniz oranda bal ilave edebilirsiniz. Bunun dışında sadece ıhlamur suyu da etkili bir tedavi yöntemdir.
Soğan Suyu: Soğanın suyunu çıkartın ve 1 yemek kaşığı kadar tüketin. 10 dakika içerisinde mide bulantısını bastıracaktır.

Tedavisi Nasıl Yapılır?

Gebelik süresince yaşanan mide bulantılarında tedavi için, üç büyük öğün yenmesi yerine günde birkaç kere küçük öğünler yenilmesi, vücudun susuz kalmaması ve dinlenme önerilir. Bulantılara yardımcı olmak amacıyla, kahverengi pirinç şurubu bulunan ticari pastiller kullanılabilir. Bunların yanı sıra zencefilli gazoz, zencefilli şeker gibi zencefil içeren ürünler kullanarak zencefil takviyesi yapabilirsiniz.  Kusma nedeniyle vücudun susuz kalması, çok olası ciddi durumlardandır ve bu çerçevede ciddi durumlarda reçeteli ilaçlar verilebilir.
Reflü rahatsızlığının tedavisi için öğünlerin küçük küçük alınması, antasidlerin alınması, baharatlı, asitli veya aşırı yağlı gıdaları tüketmekten kaçınmak, yatmadan evvel yemek yememek ve bazen de reçeteli ilaçlar almak gereklidir.
Tedavide stres durumu kronik bir sorun haline gelmişse ya da bir kimyasal dengesizlikten kaynaklanıyor ise, rahatlama ve bazen anti-anksiyete ilaçlarının kullanılabilir. Stres ile ilgili olan mide sorunları acilen tedavi edilmelidir. Sorunun devam etmesi mide ülserinin oluşmasına yol açabilir.
 

Benzer Yazılar