Sağlık
Mide yanması nasıl geçer? 12.11.2019

Muhteşem bir yemek yediniz… Yediğiniz tatlar damağınızda şölen oluştur; kalben, ruhun Nirvana’dasınız. Aradan bir süre geçti bir gurultu, bir sıkıntı, midede bir hareketlenme… Hoş geldin mide yanması! Bu mide yanması zaten hevesimizi gerçek anlamda kursağımızda bırakmaya birebir. İstediğimiz kadar ilaç içelim, önlem alalım; kaynağını bilmediğimiz yağlar, kızartmalar, onlar, bunlar bize yanma olarak geri dönüyor. Hatta bu öyle bir yanma ki insanı uykusundan bile uyandırıyor.

Mide yanması nedir?

Yemek yedikten sonra mide ve midenin üst tarafında yer alan yemek borusunda bir yanma belirir. Yemekten sonraysa tamam ama yok çok sık oluyorsa o zaman sindirim sisteminizde bir sorun olduğuna işaret edebilir. Mide yanmasını az sonra sıralayacağımız yöntemlerle evde geçirebileceğiniz gibi daha ağır ve sık yaşanan durumlarda tedavi görmeniz gerekebilir. Biz bugün size tedavi olunacak kadar şiddetli olan mide yanmasından değil, tamamen “insanın başına ne geliyorsa gırtlaktan” tabir ettiğimiz o elim durumdan kaynaklanan yanmalardan bahsedeceğiz. Kuru kuru bahsetmekle kalmayıp pratik öneriler de vereceğiz elbette. Öncesinde mide yanmasını engelleyelim, sonra baktık yine de yanıyor o zaman çözüm önerelim.

Mide yanması nasıl engellenir?

Her şeyin baş düşmanı alkol ve sigara karşımıza burada da çıkıyor. Sigara ve alkolün midede bıraktığı marazları bilmeyen yok. Uzak durun demesi kolay, bunu da biliyoruz. Ancak düzenli ağrı çekmektense en azından azaltmaya gayret etseniz sizce de fena olmaz mı?

Az ama sık sık yemek yiyor musunuz? Bir oturuşta fazla miktarda yemek, mide duvarının gerilmesine neden olur bu da mide yanmanızı tetikler. Az ama sık aralıklarla yerseniz nispeten daha sağlıklı bir mideniz olur.

Sabahları uyanamıyor olabilirsiniz. Bunun için de en etkili ve pratik yöntem kahve içmek buna da tamam. Gelin görün ki kafein, mideye zarar. Soğan, çikolata, sarımsak gibi gıdaların da mide hassasiyetini arttırdığını unutmayalım.

Giysilerle mide yanmasının ne bağlantısı olur demeyin, oluyor çünkü. Mesela sıkı bir giysiniz varsa özellikle kemer vb gibi aksesuarlar belinizi sıkıyorsa bu midenize de etki edebilir. Özellikle reflüyü arttırıyor diyebiliriz.

Birkaç yastık ile yatmak sizi rahatlatabilir. Kafanızın dümdüz aşağıda olması midenizin ağzınızda can bulmasına neden olabilir ki bu da mide yanmanızı tetikleyebilir. Bunun için yapmanız gereken birkaç yastıkla uyumayı denemek.

Ve elbette yatmadan önce yemek yememek. Bu maddeye şaşırmadık elbette. Genelde yatma saatinize 3 saat kala yemeyi bırakmanız önerilir. Bu bir nebze de olsa sizi rahatlatacaktır. Ayrıca biliyorsunuz yiyip yattığınız her şey size kalori olarak dönecektir. Üstelik öyle gündüz yediklerinize benzemez akşam yedikleriniz. Hazmetmesi de yakması da zor olur bu nedenle 3 saat kuralını unutmamanızda yarar var.

Mide yanmasına ne iyi gelir?

Mide yanması nasıl geçer sorusunun pratik yanıtlarına gelince. Doktorunuzun da onayı olursa aşağıdaki doğal reçeteler ile mide yanması sorununuzu giderebilir ya da azaltabilirsiniz.

Kekik çayı ve zencefil çayı mucizesi burada da karşımıza çıkıyor. Her iki çayın da sindirime etkisi büyük. Normal çay demler gibi kekik ve zencefili demleyebilirsiniz. İsterseniz içine yarım çay kaşığı bal ekleyebilir ve acılığını alabilirsiniz.

Bal demişken… Balın mide asidi ve ülserin neden olduğu ağrılara karşı iyileştirme etkisi var. Organik bal olması önemli. Balı tarçın ile karıştırıp yiyebilirsiniz. Midenizdeki yangının dinmesine yardımcı olacaktır.

Karbonatlı su karışımı da başka mucizelerden. Karbonat mide asitlerini nötralize eder ve mide yanması ataklarını yatıştırır. Bir çay kaşığı karbonatı bir bardak suyun içinde çözdürün ve yavaşça için.

Sakız. Yapılan bir araştırmaya göre yemeklerden sonra yarım saat sakız çiğnemek mide ekşimesini ve yanmasını azaltabilir. Ayrıca midenin yediklerimizi hazmetmesini sağlar böylelikle o dolu midenin verdiği rahatsızlık da azalmış olur. Bu arada özellikle damla sakızının mide dostu olduğu söylenir.

Sayısız faydası ile badem mide yanması şikayetinde de karşımızda. Bademin içeriğindeki bileşenler, mide asidini nötralize eder ve mide yanması ve mide ekşimesi gibi şikayetlere iyi gelir. Mideniz yanıyorsa bir avuç kadar badem yemeniz, rahatsızlığınızın azalmasına yardımcı olacaktır. Azı karar fazlası zarar olduğunu düşünerek tabi bademi de çok fazla tüketmemeniz yararınıza olacaktır.

Sadece mutluluk kaynağı ya da potasyum olarak değil aynı zamanda mide yanması şikayetlerimizde de kendisinin epey faydasını görebiliriz. Kimden mi bahsediyoruz? Elbette muz. Muzun içeriğinde asit yoktur bu nedenle midenize zarar vermez. Mideniz yandığında bir parça muz yemek o ekşime hissini bastırabilir.

Benzer Yazılar