Sağlık
Müzik Terapisi Nedir? 28.03.2017

İnsanın zor duygularla baş etmesine ve birbirlerine daha iyi bağlanmasına yardımcı olmak için, müziğin neredeyse duyguların başlangıcından beri kullanıldığına inanılıyor. Duygularımız üzerindeki güçlü ve ani etkisinden dolayı, "iyi hisset" endorfin de dahil olmak üzere nöro kimyasalları doğal olarak arttırma yeteneğiyle birleştiğinde, müzik şimdi dünya çapında bir çok rehabilitasyon programına eklenmektedir.

Birçok çalışmada yaygın olarak aktif müzik terapisi veya pasif müzik terapisi olarak da adlandırılan müzik terapisi (MT), geniş bir hastalık veya özürlü hastalarda hem motor kontrolü hem de duygusal işlevleri iyileştirme konusundagelişme görüldüğü gözlenmiştir. Şizofreniden Parkinson hastalığına kadar, müzikal müdahaleler anksiyete veya depresyon gibi belirtileri doğal olarak azaltmaya yardımcı olur, yaratıcılığı ateşler, hastalarla bakıcıları arasındaki iletişimi geliştirir, ve çok daha fazlasına imkan tanır.

Müzik terapisi uzmanları, oturumların uyuşturucuya bağımlı kalmadan "kişisel refahda küresel iyileşmeyi sağlama" konusunda yardımcı olabileceğini iddia ediyor. Hastaneler, rehabilitasyon merkezleri, okullar, terapist büroları, üniversiteler, özel ihtiyaç programları ve hastaneler dahil olmak üzere müzik terapisinin çeşitli alanlara eklenmeye devam etmesi nedeniyle faydaları ile ilgili olarak ortaya çıkmaya devam edecek daha fazla araştırma görebiliriz.

Müzik Terapisi Nedir?

Müzik terapisi, terapist ve hasta tarafından müziğin doğaçlamasına dayanıyor; bazen bire bir olarak yapılsa da diğer zamanlarda gruplar halinde gerçekleştiriliyor. Müzik terapisinin iki ana kolu vardır: aktif ve pasif. Aktif müzik terapisi, terapist ve hasta arasındaki etkileşimi, hastanın genellikle dinlenme halindedir ancak terapisti dinlediği pasif müzik terapisi daha fazlasını gerektirir.

Pasif terapi ile terapist sakinleştirici bir müzik çalar ve hastayı barışçıl görüntüleri görselleştirmeye ve iç diyaloğa, duygu ve hislerine yansıtmaya davet eder. Aktif müzik terapi oturumlarının çoğunda, terapist ve hastalar hem enstrümanların hem de sesleri ve bazen cesetleri (dans veya gerinme gibi) kullanarak birlikte çalışırlar.

müzik terapisi’ de aletlerin kullanımı, dokunma, görme ve ses dahil olmak üzere mümkün olduğunca çok sayıda duyu organı içerecek şekilde yapılandırılmıştır. Her iki müzik terapisinde de müzikte ritmik ve melodik parçalar, hüzün, keder, hayal kırıklığı, yalnızlık, sevinç, şükran gibi belirli duyguların ortaya çıkmasına ve işlenmesine yardımcı olmak için uyaranlar olarak işlenir.

Müzik Dinlerken; Beyin ve Bedeni Nasıl Etkiler?

Müzik terapisi, stresin hafifletilmesi, depresyonun azalması ve diğer olumsuz zihin durumlarının tam olarak ortadan kaldırılması için çalışır. Araştırmalar, müzik terapisinin kendini daha iyi hissetmenize veya hatta kognitif kayıp veya kaygı için sıklıkla öngörülen ilaçlar veya hipnotikler gibi reçeteli ilaçların kullanım gereksinimini azaltmasına yardımcı olabilecek kilit yollardan bazılarını artırdığını gösteriyor:



  • Kendini kabul


  • Kendini fark etme ve ifade etme


  • Konuşmanın uyarılması


  • Motor entegrasyonu


  • Ait olma hissi


  • Diğer insanlarla gelişmiş iletişim ve ilişkiler, her ikisi de mutluluğa bağlıdır.

Spiritüalite ve Sağlık'da yayınlanan bir makaleye göre, şifa yetenekleri nedeniyle müzikler binlerce yıldır kullanılmaya devam ederken, müziklerin profesyonel bir şifa terapisi olarak kullanılmasına yönelik güçlü bilimsel destek gerçekten 2000'li yılların başında başladı.

Robert Wood Johnson Foundation, 2004'te, manipüle edilmiş ses ve ışığın hastaların ne kadar hızlı ve ne kadar iyileştiğinin dramatik bir etkisinin olduğunu gösteren 600 araştırmaya dayanan bir rapor yayınlandı. O zamandan bu yana, Colorado'daki Samaritan Tıp Merkezi gibi daha birçok hastane ve diğer ortamlar, müziği, bütüncül iyileşme ortamları yaratma çabalarının bir parçası olarak birleştiriyor ve travma, ortak hastalıkların tedavisinde değerli olduklarını ispatlıyorlardı , Hastalarda can sıkıntısı veya huzursuzluk, bakıcılar arasında yanma veya adrenal yorgunluk ve daha fazlası için kullanıldı.

Müzik Terapisinin Sağlık Açısından Faydaları

1. Stresin Anksiyete ve Fiziksel Etkilerini Azaltır

Southern Medical Journal gazetesinde yayınlanan bir makalede, "Bireysel tercihlerde geniş farklılıklar olmasına rağmen, müzik otonom sinir sistemi yoluyla doğrudan fizyolojik etkiler yaratıyor"

Müzik, derhal motora ve duygusal tepkilere neden olabilir Hareket ve farklı duyu yollarının uyarımını birleştirir.

Alet çalınırken, hem işitsel hem de dokunsal uyarı zihinsel rahatlama zemini oluşturmaya yardımcı olur. Müzik, artık çok sayıda farklı hastalık için doğal terapi biçimi olarak kullanılmaktadır, özürlü çocuklar, geç evre kronik hastalıklardan muzdarip geriatrik yetişkinler ya ciddi sosyal kaygısı olan ya da ciddi fiziksel veya bilişsel engelli olanlar ‘’obsesif kompulsif bozukluk’’  için fayda sağlamaktadır.

Şaşırtıcı olmayan bir şekilde, müzik terapisi, fiziksel egzersiz, mesleki ve konuşma terapisi, psikolojik danışma, iyileştirilmiş beslenme ve sosyal destek gibi diğer disiplinler arası uygulamalarla birleştiğinde müzik terapisinin en fazla faydayı sağladığı görüldü.

2. Sağlığa Faydalıdır.

Müzik terapisinin hastane ortamında kullanılmasının yollarından biri, prosedürlerden veya testlerden önce kaygıyı azaltarak iyileşmeyi sağlamaktır. Çalışmalar müzik terapisinin kardiyak prosedürlere giren hastalarda anksiyeteyi düşürdüğünü ve ameliyat sonrası veya izlem invaziv tanı yöntemleri sırasında hastaları rahatlattığını bulmuştur.

Müziğin, şifa ile ilgili nörolojik, bağışıklık, solunum ve kardiyak fonksiyonlar için yararlı olan stres hormonlarının salınmasını olumlu bir şekilde değiştirebileceği öne sürülüyor.

3. Parkinson ve Alzheimer Hastalığını Yönetmeye Yardımcı Olabilir

Her iki anekdot kanıtı ve klinik araştırmalar müzik terapisinin , Parkinson (PD) ve Alzheimer hastalığı (AD) gibi kognitif bozukluklardan muzdarip hastalarda hem bilişsel işlevleri hem de yaşam kalitesini geliştirdiğini göstermektedir. Dünya Psikiyatri Dergisi'nde yayınlanan bir rapora göre, "Duygu durum bozukluğu ve depresif sendromlar, inme, epilepsi, multipl skleroz ve Parkinson hastalığı bulunan hastaların% 20-5'inde görülen nörolojik hastalıklarda ortak bir komorbid durum oluşturuyor"

Müzik üretme hareketinin, semptomların aşamalı olarak kötüleşmesiyle baş etmesine yardımcı olan bu hastalar için iyileştirici bir terapi şekli sağladığı gibi, oturumlar gruplar halinde yapıldığında duyularını teşvik edici ve sosyal destek unsuru da ortaya koymaktadır.

2000 yılında American Psychosomatic Society, duyusal kayıp, sakatlık veya depresyon gibi şeyleri yönetmek suretiyle müzik terapisinin olumlu etkileri ile ilgili olarak Parkinsonlu birkaç semptomun iyileştirilmesine yardımcı olan araştırmalar yayınladı. Araştırmacılar, "Müzik, hareketi ve farklı duyusal yolların uyarılmasını birleştirerek motor ve duygusal tepkiler elde etmek için özel bir uyarıcı görevi görüyor".

Çalışmalar üç ay sürdü ve fizik tedavi (PT) ile birlikte haftalık müzik terapi seanslarından oluşuyordu. Müzik terapisi seanslarında, grup korosu şarkısı, ses egzersizleri, ritmik ve özgür vücut hareketleri ve toplu buluş içeren aktif müzik oluşturuldu. Ayrıca, germe egzersizleri, spesifik motor görevleri ve denge ve yürüyüşü iyileştirme stratejileri de dahil olmak üzere fizik tedavi dahil edildi.

Üç ay sonra Birleştirilmiş Parkinson Hastalık Puanlama Ölçeğini kullanarak, Mutluluk Ölçeği ile duygusal işlevler ve Parkinson Hastalık Yaşam Kalitesi Anketi  sonuçlarını kullanarak yaşam kalitesi, müzik terapisinin kontrolle karşılaştırıldığında önemli genel faydalar sağladığını gösterdi. Motor gelişim, duygusal işlevlerin kontrolü, günlük yaşam aktivitelerinin iyileştirilmesi ve genel yaşam kalitesi için pozitif etkiler ölçülmüştür.

4. Yaşlılarda Depresyon ve Diğer Belirtileri Azaltmaktadır

Yaşlı yetişkinlerin sosyal, psikolojik, entelektüel ve bilişsel performansını artırmaya yardımcı olması nedeniyle, Müzik terapisi  şu anda geriatrik bakım ortamlarında şiddetle tavsiye edilmektedir. Geriatrik hastalarda depresyon, tecrit duyguları, can sıkıntısı, prosedür üzeri endişe ve yorgunluk yaygın şikâyetlerdir. Aktif ve pasif müzik terapisi, duygudurum gelişimine yardımcı olur, konfor ve gevşeme hissi verir ve bakıcı davranışı değiştirir.

Anksiyete provakasyon prosedürlerinden önce veya yoğun bakım ünitelerinde kalan hastalar için oturumlar olumlu etkiler göstermiştir. Endişeli bakıcılar için müzik, "empati, merhamet ve ilişki merkezli bakımın iyileştirilmesi için uygun maliyetli ve eğlenceli bir strateji" olarak düşünülür.

5. Şizofreni de dahil olmak üzere Psikolojik Bozuklukların Belirtilerini Azaltmaya Yardımcı Olur.

Güney Kore'de yapılan çok yeni bir 2017 araştırmasının bulguları, 12 haftalık bir grup müzik terapisi programının Şizofreni gibi akıl hastalığı olan hastalarda psikiyatrik semptomların ve kişiler arası ilişkilerin iyileştirilmesi için etkili müdahale sağladığı görülmüştür. Araştırmada kullanılan, Psikiyatri Hemşireliğinin Arşivlerinde yayınlanan müzik programı, geleneksel samul nori ritimlerini içeren Güney Kore'de sözel olmayan, popüler ve uzun süren bir sesli komedi şovu olan Nanta'dan modellendi. Nanta müziğindeki birleştirici unsurlar, doğrama tahtaları, su bidonları ve mutfak bıçakları gibi doğaçlamalı enstrümanlarla gerçekleştirilir ve neredeyse tamamen sözsüzdür.

6. Kendini İfade ve İletişimi Geliştirir

Müzik müdahalelerinin en uzun süredir devam eden kullanımlarından biri, kendi kendini ifade etme güçlüğü çeken rehabilitasyon merkezlerinde yaşayan fiziksel veya zihinsel engelli olanları tedavi etmeye yardımcı oluyor. Fiziksel engelli olanlar için, alıcı müzik terapisi, uyarıcı müzik dinlerken hastalara "akış deneyimine" sahip olmalarına yardımcı olmak ve müzik uyaranlarında değişiklik yaparak sözlü ve sözsüz olmayan geri bildirimle nasıl daha iyi cevap vereceğini öğrenmek için kullanılır. Diğer bilişsel, sosyal-duygusal ve okulla ilgili problemleri alma riski daha fazla olan, gelişimsel gecikmelere (örneğin, otizm ya da gecikmiş konuşma geliştirme) sahip olan çocuklarda müzik terapisi konuşma gelişimini hızlı bir şekilde (yaklaşık 8 hafta içinde) kolaylaştırmaya yardımcı olur.  Dönüşümü öğretir ve taklit veya seslendirmeyi geliştirir.

Benzer Yazılar