Sağlık
Nasır nasıl geçer? 12.11.2019

En bakımlı ayağı bile çirkin ve bakımsız gösteren şeylerden biridir nasır. Sürtünme ya da baskı nedeniyle ciltte oluşan tahrişe bağlı meydana gelir. Aslında derinin korunma amacıyla kalınlaşması olarak da tanılanabilir. Ölü ve sert bir deri tabakası olduğu için oldukça çirkin bir görünümü vardır. Ellerde, ayaklarda ya da bazen de vücutta görülebilir. Nasır neden olur sorusunun yanıtını şöyle verebiliriz; basınç, ağırlık ve sürtünme. Cildin tahriş olup, yara oluşumuna karşı vücudumuzun gösterdiği bir tepkimedir. Deri kalınlaşır ve kendini korumaya alır.

Bu “koruma” güdüsüne rağmen vücudumuzda kurtulmak istediğimiz şeylerden biri olur çıkar karşımıza. Nasır problemi daha çok ayaklarda meydana gelir bunun sebebi de sürekli ayakta durmak ya da yanlış ayakkabı seçimidir.

Nasır belirtileri nelerdir?

Nasırın bulunduğu bölgede acı hissi

Deride kalınlaşma ve sertlik

İlerlemiş nasırlarda renk değişimi ve büyüme

İltihaplanma

Kalınlaşmış deride nasırın uç bölgesinin oluşması

Kuru ve pul pul dökülen bir deri

Nasır neden oluşur?

Yukarıda kısaca değindiğimiz noktaları biraz açalım. En yaygın olarak ayaklarda görülür dedik. Özellikle yanlış ayakkabı seçimleri, sık sık yüksek topuklu ayakkabılar giymek, giyilen ayakkabının doğru ölçüde olmaması, gün içinde terleyen ayakların yeteri kadar hava almaması gibi nedenleri sıralayabiliriz. Ayakkabı her ne kadar önemli bir etken olsa da tam tersi çıplak ayak da nasıra neden olabilir. Uzun süre boyunca çıplak ayakla yürüyen ve bu nedenden dolayı ayaklarında nasır olanlar da olabilir. Ellerde oluşan nasırsa daha çok marangoz, boksör, şoför gibi elleriyle çalışan insanlarda görülebilir. Özellikle balıkçıların ellerinde nasırlar vardır, bu hem sürtünmenin hem soğuk havanın etkisiyle oluşur.

Nasır olmaması için ne yapmak gerekir?

Çözümünden önce önlemine bir göz atalım. Nasır oluşumunu önlemek için öncelikle rahat bir ayakkabı seçmeniz gerekir. Ayağınızın ayakkabının içinde rahat olması önemli. Ayağınızı iyi bir şekilde nemlendirin. Bunun için önce topuk taşı ya da nasır törpüsü ile ölü derilerinizden kurtulmanız gerekir. Nasıl yapacağınızı aşağıdaki satırlarımızda anlatacağız. Yağ sürerek derinizin her an nemli ve yumuşak olmasını da sağlayabilirsiniz. Kızartma, kırmızı et, kafein, şeker ve katkılı gıdalar nasır oluşumuna neden olabilir. Düzenli ve kontrollü tüketmekte yarar olacaktır. Nasır oluşumunu önlemek için çorap seçiminize de dikkat edebilirsiniz. Pamuklu ve ayağı terletmeyen çoraplar tercih edebilirsiniz. Vücudunuz için gerekli vitamin ve mineralleri de tüketmeniz önemlidir. Peki nasır nasıl geçer? İşte nasırın geçirecek doğal yöntemler.

Nasır nasıl geçer?

Bunu önlemenin birkaç doğal yolu var. Öncelikle topuklarınızı törpüleyin. Nasır törpüsünden yardım alabilirsiniz. Ardından topuklarınıza ve nasırlı bölgeye 3 gün boyunca saf zeytinyağı sürüp ayağınıza çorap geçirin ve gece böyle yatın. 3 günlük kürün ardından topuklarınız yumuşacık olacaktır.

Ayaklarınızı ılık suda bekletin. Ölü derileri ponza taşı ile alın ve ardından vazelin sürün. Üzerine çorap giyin ve bekletin. Vazelinin yumuşatmadığı deri yoktur neredeyse.

Birkaç damla suyun içine birkaç tane aspirin karıştırın ve koyu bir macun elde edin. Bu karışımı nasırlı bölgenin üzerine sürün ve bir bandaj kapatarak gece boyu bekletin. Düzenli kullanımda nasır görünümü hafifleyecektir.

Eğer gece çorap giyip beklemek istemiyorsanız badem yağı da işinize yarayabilir. Nasırlı bölgeye her gün düzenli badem yağı sürün ve ovun. Tabi bu işlemi yapmadan önce topuklarınızı törpülemeyi unutmayın.

Nasırlarınızdan kurtulmak için limonun gücüne inanın! Limonun asitli yapısı vardır malum, bu da nasırın incelmesine neden olabilir. Gece yatmadan önce limonla nasırınızı ovabilirsiniz.

Bu saydığımız maddeler hastalık haline dönüşmemiş orta seviye nasırlar için geçerlidir elbette. Daha derin durumlarda mutlaka doktor gözetiminde uygulanması önerilir. Çünkü her ne kadar limon gibi doğal aromalar kullanılsa da olası alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Bu yüzden uygulamadan önce doktorunuza mutlaka danışmanızda yarar vardır.

Ayak banyosu nasıl yapılır?

Sadece nasırlı bölgeye iyi gelmekle kalmayıp genel ayak sağlığınıza da olumlu etki eden bir yöntemle yapalım yazımızın finalini. Malum ayaklarımız gün boyu bütün ağırlığımızı çekiyor haliyle gün sonunda onları rahatlatıp şımartmak gerekir. Peki ama nasıl? Yapmanız gereken çok basit.

Sıcak bir suyun içine karbonat, tuz, adaçayı, siyah çay, lavanta ve sirke koyun. Karıştırdıktan sonra ayaklarınızı sokun ve nasırlı bölgeyi suyun içinde 10-15 dakika bekletin. Lavantanın etkisiyle ayaklarınız önce yumuşayacak ve sonra temizlenecektir. Ayrıca nasırın da yumuşamasını sağlayacaktır. Bu arada lavanta yağının rahatlatıcı etkisini de göz ardı etmemekte yarar var.

Benzer Yazılar