Sağlık
Organik Yiyecekler Hakkında Ne Biliyoruz? 22.11.2016


Organik ürün nedir?

Gerçek organik yiyeceklerin konvansiyonel tarım ürünlerine oranla çok daha pahalı ve zor ulaşılır olması, bu rağbetin kötüye kullanımını da beraberinde getiriyor. Peki organik diye aldığımız ürünlerin kaçı ne kadar organik, daha da önemlisi bunu nasıl anlayacağız?

Değişen yaşam koşulları tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de yeme alışkanlıklarını değiştirdi. Uzun çalışma saatleri, mesailer, stres, ev işleri, çocuk bakımı, trafik derken beslenmemizi ihmal ediyoruz. Vakit darlığında kimi zaman yemek yemeyi atlıyoruz, kimi zaman da ağzımıza attığımız küçük atıştırmalıklarla günü geçirmeye çalışıyoruz. Akşam eve geldiğimizde de bu yoğun tempo yüzünden çoğumuz kendimizde yemek yapacak gücü bulamıyoruz. Dışarıdan yemek söylemeyi tercih ediyoruz. Gıda sektörünün de bize sunduğu geniş seçenekler sonucu birçok yiyeceği işlenmiş olarak tüketiyoruz. Ama son zamanlarda durumu fark eden bizler, sağlığımızı kurtarmak adına organik yiyeceklere yöneldik. Marketlerin raflarında bolca organik ürünler görür olduk. Peki, normal ürünlere göre fiyat anlamında belirgin bir fark yaratan bu ürünler ne kadar organik? Cevabını bilmiyorsanız gelin, organik ürünleri nasıl tanıyacağımızı beraber öğrenelim.

Organik ürün neye denir?

Bir yiyeceğe organik diyebilmemiz için yetiştirilmesinden paketlenmesine kadar olan tüm süreçte hiçbir katkı ve kimyasal maddesinin kullanılmaması gerekiyor. Yani ürün tamamen doğal yollarla üretilmeli. Sadece bu da yetmiyor! Gıdanın organik olabilmesi için yetiştiği tarlanın da en az üç yıl hiçbir tarım ilacına maruz kalmaması şart. Ancak market raflarında, pazarlarda üzerinde ev yapımı, ekolojik, iyi tarım, organik yazılı birçok ürün görüyoruz ve bu da kafamızı karıştırıyor. Bu kafa karışıklığını önlemenin tek yolu ise etiketleri okumak.

Sertifikaların anlamları

Ürünlerini yukarıdaki koşullara uygun üreten, ürünlerine “gerçek organik” diyebilen firmalar zaten Tarım Bakanlığı tarafından sertifikalandırılıyor.  Yani etiketlerin üzerinde bu kuruluşların logoları, verdikleri sertifika numaraları ve ‘Tarım Bakanlığı’ndan onaylı ibaresi bulunuyor. Kısaca sertifikasyon numarası olmayan ürüne organik diyemiyoruz. Bugün ‘organik’ kelimesi herkesi cezbeden ve ürünü pahalıya satabilmenin tılsımı olarak görülüyor. Organik ile olmayanları birbirlerinden ayırabilmeniz için yapmanız gerekenlerin altını çizdik.  Şimdi de bu sertifikaların en önemlilerini tanıyalım.



  1. Imo Control ve Sertifikasyon: Denetim, belgelendirme ve Türkiye'de organik ve çevre dostu ürünlerin kalite güvencesi için en deneyimli kurumlardan biri.


  2. Ecocert Denetim ve Belgelendirme: 1991 yılında kurulmuş uluslararası bir kontrol ve sertifikasyon firması. Günümüzde, 80’den fazla ülkede bölgesel yaklaşım ve yerel hizmet anlayışıyla faaliyet gösteriyor.


  3. Icea Istituto Per la Certificazione Etica e Ambientale: Sadece tarım değil, kozmetik, deterjan ve diğer alanlarda da sertifika veren İtalya'nın köklü kurumlarından biri.


  4. Ceres Certification of Environmental Standards: Kurumun İzmir şubesi Tarım Bakanlığı'nın organik tarım için öngördüğü şartlara uygun şekilde denetlemeleri yapıyor ancak esas olarak üreticinin beyanını dikkate alıyor.


  5. Orser Kontrol ve Sertifikasyon: Bağımsızlık, tarafsızlık, eşitlik ve gizlilik ilkeleriyle güvenilir sertifikasyon hizmeti veren kurum, ayrıca Organik Tarım Hareketleri Federasyonu (IFOAM) üyesi.


  6. CTR Uluslararası Belgelendirme ve Denetim: Birçok ISO sertifikasının yanısıra markalara iyi tarım ve organik gıda sertifikası da veriyor.


  7. Etko Ekolojik Tarım Kontrol Organizasyon: Tarımın yanı sıra kozmetik ve tekstil sertifikaları da veriyor.

Benzer Yazılar