Sağlık
Plantar Fasiit (Topuk Ağrısı) Tedavi Yolları 13.09.2017

Plantar fasiit, topuk ağrısına neden olan yaygın bir durumdur. Egzersiz, germe, gece splintleri ve kortikosteroid enjeksiyonları ile tedavi edilebilir. Plantar fasiit, fibröz bir doku olan ve birinin ayağındaki kemerin desteklenmesinden sorumlu olan plantar fasya'nın iltihaplanmasıdır. Ağrı, bu nedenle, plantar fasya, özellikle de topuk kemiğinin yakınında, dokuda küçük gözyaşlarına neden olan çok gerginliğe maruz kaldığında ortaya çıkar.

Araştırmalar, plantar fasiitin yaygın nedenlerinden bazılarının fazla antrenmanı, aşırı kilolu olma, ayak bileğinin dorsifleksiyonunu azaltması ve uygun olmayan ayakkabı giymeyi içerdiğini göstermektedir.

Plantar Fasiit Tedavileri

Plantar fasiitin kendini sınırlayan bir durum olduğu bilinmektedir ve iyileşmesi yaklaşık altı ila 18 ay sürebilir. Bir araştırmaya göre, hastaların % 25'i dinlenme çalışmaları yaptığını belirtmesine rağmen, atletler ya da rutinde yüksek düzeyde aktiviteye sahip olan insanlar dinlenmeyi etkisiz buluyor ve bu nedenle göreli bir plan yapmaları önerilir.  

Bu, durumun şiddetleşebileceğinden ziyade plantar fasiitin iyileşmesine katkıda bulunan diğer tür faaliyetlerin yapılmasını içerir.

Plantar fasiit tedavileri iki kategoriye ayrılabilir;

Non-invaziv ve invaziv.

İnvaziv Olmayan Tedaviler

Araştırmalar, plantar fasiit vakalarının % 90'ının invaziv olmayan veya konservatif tedavilerle çözüldüğünü ileri sürüyor. Benzer şekilde, aynı araştırma, plantar fasya spesifik germe veya PFSS'nin plantar fasiitini ortadan kaldırdığı gösterildiğini de belirtmektedir.

Plantar Fasitis

Egzersizler ve Streçler: Ayak kası ve plantar fascia'nın gerilmesinin topuk ağrısını azalttığı bilinmekte olan bir dizi çalışma yapılmıştır. Teknikler arasında, eğik bir tahta veya hastaların ofis, mutfak gibi zaman harcadıkları yerlerde yerleştirilen iki ila dört inçlik bir parçadan faydalanan gerilmelerle birlikte duvar gerilmeleri, kaldırım uzantıları ve gerilmeler yararlı olacaktır.   

Aynı zamanda, kullanılan  dinamik uzantılar, topuk ağrısını gidermede yardımcı olabilir. Ayrıca, sabah rutin olarak çapraz sürtünme masajı ve  esneme tavsiye edilmiştir. Ayrıca, plantar fascia'nın kurtarılması için bir yöntem olarak miyofasyal masajı da önerilir , bunun nedeni tekniğin enfekte bölgeye kan akışını arttırmasıdır.

Bu, miyofasyal tedavinin topuk ağrısını iyileştirdiği gösterilmiş olan bir başka çalışmada da desteklenmektedir. Bununla birlikte, bazı komplikasyonları içerebileceğinden, rutinin bir doktor tarafından uygulanmasını tavsiye ederler.

Ayak Ortezi:  Araştırmalar, ayak ortezinin kullanılmasının ayak ağrısını azalttığını ve ayağın işleyişini geliştirdiğini gösteriyor. Ayak ortotiği esas olarak hastanın ayağın pronasyonunu önler ve plantar fascia'yu rahatlatmaya yardımcı olur.

Topuk bardaklarını, prefabrike kemer desteklerini ve  ayakkabı tabanlıklarını içeren fakat bunlarla sınırlı olmayan birkaç ayak ortezi önerilmiştir.

Benzer şekilde gece splintlerinin ayağı ve ayak bileği nötr pozisyonda kalmasını ve böylece plantar fascia dorsifleksiyonunu önlediği ve bu nedenle durumun iyileştiği gösterilmiştir. Bununla birlikte, gece splintlerin rahatsız edici bir uyku düzenine neden olabileceği için, hastaların uyum açısından zor bulmaları nedeniyle gece splintlerinin uzun süreli kullanımının sınırlı olduğu görülmüştür.   

Anti-inflamatuar Ajanlar: Yukarda bahsedilen tedavilerin yanı sıra, başka şeylerin yanı sıra NSAID'leri veya buzu topuk ağrısının tedavisi için de kullanabilir. Buz uygulamak için kullanılan genel yöntemlerden bazıları buz masajları, buz banyoları veya buz torbasıdır.

İnvaziv Tedaviler

Benzer çalışmalar, yukarıda belirtilen muhafazakâr yöntemleri uyguladıktan sonra plantar fasiitin altı aydan daha uzun süre devam etmesi halinde invaziv yöntemlerin buna göre uygulanması gerektiğini belirttir.

Kortikosteroid Enjeksiyonu: Çalışmalar, eğer erken başlanırsa, kortikosteroid enjeksiyonlarının plantar fasiitini önemli derecede iyileştirdiği bilinmektedir. Bununla birlikte, belirli riskler söz konusudur ve bu nedenle tedavi, yalnızca durum cüretkarsa uygulanır. Başarı oranı % 70 veya daha fazla olarak belirtilmiştir.

Ameliyat: Bir plantar fasciotomi, durumun tedavisinde etkili olduğu kanıtlanmayan başka bir yöntemle uygulanabilen bir ameliyat şeklidir. Endoskopik veya radyo frekans teknikleri ile plantar fasyayı serbest bırakmayı ve tedavinin başarı oranını yüzde 70 ila 80 arasında değiştirmeyi içerir.

Bunlar, plantar fasiit veya topuk ağrısı çekiyorsanız deneyebileceğiniz bazı tedaviler. Her ne kadar bu durum için ev tedavileri yapmak kolay olsa da, şiddetli ağrı çekiyorsanız, doğru teşhis ve tedavi için doktorunuza danışın.

Benzer Yazılar