Prespiyopi
Yaşın ilerlemesine bağlı olarak lensin esnekliği yitirmesi ve bunun sonucunda yakın görmenin bozulmasıdır. 35–40 yaşlarında başlar ve 60 yaşına dek sürekli ilerler. Her iki senede periyodik olarak göz kontrollerinden geçmelerinde fayda vardır. Belli yaşın üzerinde ilaç firmalarının üretmiş oldukları doktorlarının önerdikleri vitaminleri kullanmakta fayda vardır.
Prespiyopi için gözlük kullanımının yanı sıra kontak lensler de seçenek olabilir.
Prespiyopi Neden Olur?
Uzak mesafedeki bir cisim yakına geldiği zaman beyne ulaşan sinyaller değerlendirilerek göze geri iletilir. Beyne iletilen sinyaller doğrultusunda göz kaslarının kasılıp gevşemesiyle birlikte liflerle gerilip gevşemektedir. Ancak yaşa bağlı olarak göz kasları bu özelliğini kaybeder ve zamanla yakın mesafede görme kusurları meydana gelir.
40 yaş sonrasında her yıl 1 numara artış gösteren görme kusuru zamanla etkisini arttırmaktadır. Ancak miyop olan kişilerin yakını daha iyi görmeleri, iki hastalığın üst üste gelerek kusur azaltıcı etki göstermesidir. Yani uzağı görmekte zorlanan kişiler yakını daha iyi görürler.
40’lı yaşlarda başlayan yakını görememe sorunu 60 yaşına kadar sürekli olarak değişkenlik gösterir. Zamanla artan derece 60 yaşından sonra durağanlaşır. Esnekliğini kaybeden ve sertleşen mercek, 60 ile 65 yaş sonrasında odaklama yeteneğini fiilen kaybeder. Prespiyopi hastaları için 60 yaşından sonra yakın gözlüğü olmazsa olmazlardan olur. Ancak miyop olan kişiler uzak gözlüklerini çıkardıklarını yakını çok daha net görürler.
Presbiyopi Belirtileri
Prespiyopi hastalarında en sık gözlemlenen belirti gazete veya kitap okurken kendilerinden uzaklaştırmalarıdır. Yakına göre uzakta daha iyi görüş sağlayan presbiyopi hastaları inceledikleri nesneleri veya okudukları yazıları sürekli olarak uzaklaştırma ihtiyacı hissederler.
Zaman içinde bulanık görme, alın ve şakak kısımlarından ağrı gibi sorunlarla karşılaşırlar. Yakın mesafede dikkat gerektiren işler ile ilgilenirken odaklanmakta ve dikkatlerini toparlamakta zorluk çekerler. Bir süre kitap veya gazete okuyan presbiyopi hastası sonrasında uzağı net görmede sıkıntı yaşar.
Presbiyopi Tedavisi
Presbiyopi tedavisinde en çok kullanılan yöntem gözlüktür. Gözlük tedavisi ile daha net görüş amaçlanırken aynı zamanda presbiyopi nedeniyle görülen göz ve baş ağrıları da ortadan kalkar. Gözlüğün yanı sıra kullanılan bir diğer tedavi yöntemi ise lens kullanımıdır. Gözünüzün derecesine uygun olarak doktor reçetesi ile temin ettiğiniz lensleri kullanabilirsiniz.
Uzak sorununun yanı sıra yakını görmemede sıkıntı çeken kişiler çok odaklı progresifcamları tercih etmektedirler. İki gözlük taşımak istemiyor ve tek gözlük ile net görüş imkanı elde etmek istiyorsanız sizin için kurtarıcı nitelikte olabilir. Aynı zamanda progresif gözlüklerin yanı sıra çift odaklı bifokal camları da tercih edebilirsiniz. Progresif camları bifokal camlardan ayıran en temel özellik; progresif camlarda uzak orta ve yakın olmak üzere 3 odak noktası bulunurken bifokal camlarda ise uzak ve yakın olmak üzere 2 odak noktası bulunmaktadır. Aynı zamanda bifokal camların ortasında uzak ve yakın odak noktasını ayıran keskin bir çizgi bulunmaktadır.
Lens kullanımından önce mutlaka doktorunuza danışmalı ve doktorunuzdan onay alarak kullanmalısınız. Göz numaranızın ve yapısının lense uygun olmadığı yapılan muayane sonucunda belirlenmeli ve elde edilen sonuç doğrultusunda kullanılmalıdır. 40 yaş sonrasında azalma görülen gözyaşı, lens kullanımını zorlaştıran etkenler arasındadır.
Presbiyopi tedavisinde kullanılan yöntemlerden bir diğeri ise Kamra Inlay tedavisidir. Göz damla ile uyuşturularak kusursuz bir kapak oluşturulur. Yaklaşık 15 dakika süren tedavide dikiş yada bandaj kullanılmaz. Presbiyopinin yanı sıra uzak görme kusuru olan kişilerde tedavi öncesinde lazer ile bu problem giderilir ve sonrasında kamra yerleştirilerek flap ile kapatılır.
Presbylasik olarak adlandırılan lazer tedavisinde ise yakın sorunu ortadan kaldırılır. Ancak lazer tedavisi öncesinde gerekli olan bütün muayene ve tetkikler yapılmış olmalıdır. Yapılan tetkiklerin sonucunun olumlu olması durumda lazer tedavisi gerçekleştirilir.
Kullanılan bir diğer yöntem ise uzak ve yakın problemini ortadan kaldıran göz içi mercek (multifokal) tedavisidir. Bu yöntem ile göz içindeki mercek alınarak yerine yeni mercek yerleştirilir. Bu mercek sayesinde kişi hem uzak hemde yakını daha net görür. Bu yöntem uygulanmadan önce gerekli olan tüm tetkik ve muayaneler yapılarak hastanın tedaviye uygun olup olmadığı belirlenmelidir. Bir diğer önemli unsur ise hastanenin ve doktorun tecrübesidir.