Sağlık
Sabah Yorgunluğuna Ne İyi Gelir? 08.06.2018

Sabah Yorgunluğuna Ne İyi Gelir?

•    Stres sebebiyle ortaya çıkan dönemsel yorgunluklar için sinirlerin onarılmasına yardımcı olan biberiye çayı tüketilebilir. Demleme usulüyle hazırlanan biberiye çayının günde 1-2 bardak kadar tüketilmesi sinirlerin yatışmasını sağlar.
•    Eğer sabah yorgunluklarına ağrıyan kaslar sebebiyet veriyorsa bu problem sabahları düzenli olarak muz tüketerek giderilebilir.
•    Adrenalin duygusunu aktif hale getirerek sabahları daha enerjik hissetmek mümkün. Bu konuda yardımına başvurulabilecek bitkisel kaynaklardan biri olan meyan kökünü üç bardak suyun içerisine yaklaşık 200 gram kadar koyarak kaynatın. Sabahları aç karnına bir bardak için.
•    Sabah uyandığımda çok yorgun oluyorum diyorsanız tüketebileceğiniz bitkilerden biri de fesleğen. İçerisinde antioksidan maddeler bulundurduğu için sinirlerin uyarılmasına yardımcı olan fesleğen yapraklarını birkaç adet olmak üzere bir litre suyun içerisinde kaynatın. 10-15 dakika çayın demlenmesi için bekleyin. Bu çayı günde 2-3 kez, aralıklarla içebilirsiniz.
•    Kahvaltıda içilen bir bardak greyfurt suyu, içerisindeki organik asitler sayesinde sinirleri hızlı bir şekilde uyarır ve gün içinde daha aktif hissetmeye yardımcı olur. Greyfurt sıkıldıktan sonra asidini kaybetmemesi için hemen tüketilmesi ve greyfurtun taze olması gerekir.
•    Sabahları yaşanan yorgunlukların sebebi vitamin eksikliği olabilir. Bunun için test sonuçlarına göre doktorun tavsiye ettiği vitamin takviyelerinin düzenli olarak alınması gerekir.

Sabah Yorgunluklarının Başlıca Sebepleri Nelerdir?

Kansızlık

Kansızlık, vücudun tüm hücrelerine oksijen taşımakla görevli olan hemoglobinin azlığından kaynaklanır. Hemoglobin hücreleri vücudun ihtiyacı olan enerjiyi karşılayarak organların her birine enerji sağlar. Hemoglobin eksikliğinde organlar işlevlerini tam anlamıyla yerine getiremez ve kişi kendini her zamankinden daha yorgun hisseder.

Depresyon

Yaşam içinde sevilen kişilerin kayıpları, işsizlik, sevgiliden ayrılma, boşanma, kavga gibi aşırı stres yaratan birçok olayla karşılaşılabilmektedir. Karşılaşılan durumlarla başa çıkılamayan zamanlar da olabilir. Depresif ruh halinde olan, tükenmişlik sendromu yaşayan kişiler kendini sürekli üzgün ve yorgun hissedecek, yorgun uyanacaktır. Uyku bozuklukları ve kas ağrıları da sorunlara eşlik edecektir. Taşıdıkları duygusal yükle birlikte güne başlayanlar güne devam etmek için gerekli enerjiyi bulamayacaktır.
Adı geçen sağlık sorunlarından başka hareketsiz bir yaşam tarzı, kondisyon eksikliği, karaciğer ve artritle ilgili sorunları, MS hastalığı da sabah yorgunluğunun sebebi olabilir. Sebepler doğru teşhis edilmeli, verilecek ilaçlar, beslenme ve egzersiz önerileri ile kişiler güne halsiz ve isteksiz başlamaktan kurtarılmalı ya da en aza indirilmelidir.

Tiroid Hastalıkları

Endokrin sisteminde önemli bir rol oynayan tiroid hormonu, kandaki şeker oranının azalıp yükselmesiyle birlikte dengesiz bir grafik sergiler. Hastalar bu durumda genelde kolayca yaptıkları işlerde bile güçsüz hissederler.

Kanser

Sabahları yaşanan yorgunluk çok genel bir problem olsa da bu problemi kronik bir şekilde yaşayanlar için kanser gibi hastalıklardan söz edilebilir. Kanser hücreleri, tüm bağışıklık sistemini hedef alarak bünyenin zayıflamasına ve giderek daha halsiz, güçsüz hissetmeye neden olur. Vücuttaki şekeri ve oksijeni kolayca tüketir, bu da diğer hücrelerin yeterince beslenememesine yol açar. Özellikle üçüncü ve dördüncü evrede olan hastalar sabahları uyanmakta sıkıntı çekerler.

Kalp Rahatsızlıkları

Kalp hastalıklarının erken teşhisinde önemli rol oynayan sabah yorgunluğu hastaların gün içerisindeki hareketlerinin de kısıtlanmasına neden olur. Hastalar özellikle merdiven çıktıktan sonra nefes nefese kalır, bacaklarının vücutlarını taşıyamadığını hissederler.

Fibromiyalji

Fikromiyalji hastalığı yumuşak doku bozukluğu olarak tanımlanır. Hastalar sabahları eklemlerinde ve kaslarında yaşadıkları ağrılar sebebiyle saatlerce koşmuş gibi yorgun hissederler. Uyku bozukluğuna da yol açan fibromiyalji hastalığının teşhisinde belirleyici unsur ağrıların devamlı olarak aynı bölgede hissedilmesidir.

Huzursuz Bacak Sendromu

Huzursuz bacak sendromu rahatsızlığı belirtilerini genellikle gece uykuya dalarken kendini gösterir. Bacaklarda meydana gelen ve tam anlamıyla ifade edilemeyen ağrı, zonklama gibi belirtilerin bacakların hareket ettirilmesi isteğini artırır. Bu sebepten ötürü sabit bir pozisyonda kalmak ve uykuya dalmak zorlaşır. Uyku problemi dolayısıyla sabahları yorgun hissetmek de kaçınılmaz olur.

Addison Hastalığı

Addison hastalığı böbrek üstü bezlerinde meydana gelen hormon düzensizliğidir. Böbrek üstü bezinden salgılanan hormonların yetersizliği sonucunda vücutta karbonhidrat ve yağ dengesi bozulur. Sabahları yorgun uyanmanın asıl nedeni ise hastaların vücutlarında ihtiyaç duyduklarından daha az enerji üretilmesidir. Bu, hücrelerin yeterince dinlenememesine ve gün içinde giderek yorulmasına neden olur.

İdrar Yolu Hastalıkları

İdrar yolunda gerçekleşen iltihaplanmalar sonucunda idrar yolu enfeksiyonları ortaya çıkar. Başta sık sık tuvalete çıkma gibi belirtilerle kendini gösterir. Bu durum özellikle geceleri böbreklerin çalışmasıyla birlikte uykunun bölünmesine yol açar. Sabahları dinç bir şekilde uyanmaya engel olan bu problem kısa bir süre içerisinde antibiyotik tedavisiyle çözülebilir.

Hipotiroidi

Hipotirodizm durumunda vücudun tiroid hormonlarında eksiklik vardır ve bu da vücudun çalışmasını etkiler. Bu hormonların eksikliği metabolizmayı yavaşlatır ve kişinin performans kapasitesini düşürür. Yorgun ve apatik hissedersiniz ve bu halsizlik hissinin sabahları görülmesi sıktır.

Duygusal Problemler

Uzmanlar sabahları güne nasıl başladığınızın fiziksel ve duygusal sağlığınızın yansıması olduğunu sıklıkla söylerler. O anda, önünüzde bir iş günü, işleriniz, çocuklarınıza bakma ve diğer sorumluluklarınız bulunmaktadır. Eğer duygusal durumunuz ideal seviyede değilse, her çeşit efor size büyük bir dağ gibi görünür.
Depresyon genelde kas ağrısı, aşırı halsizlik, apati ve genel üzgünlük olarak kendini gösterir. En zor anlardan birisi şüphesiz ki uyanma anınız yani sabahlardır.

Yanlış Beslenme ve Katı Zayıflama Rejimleri

Diyet yapıyorsanız dikkatli olmalısınız. Bazıları çok katı rejim planları uygulamaya karar verir ve bu çok ciddi besinsel dengesizlikle sonlanır. Bu, metabolik dengesizlik denen, bayılma nöbetleri, sodyum ve potasyum ile su-elektrolit bozuklukları, kalp problemleri, aritmi, ve hatta kalp kriziyle sonuçlanabilen duruma yol açar. Bunu aklınızın bir köşesinde tutun.

İlaç ve Kafein Kullanılması

Hiçbir zaman bir doktor önerisi olmadan ilaç alınmamalıdır. Bazı ilaçlar kalp ritmini, atış hızını ve tansiyonu artıracak ve sonucunda yorgunluk verecektir. Alerji tedavisinde kullanılan, rahat uyumak için alınan, idrar söktürücü ve kolesterol düşürücü ilaçlar ve bazı antibiyotikler de yorgunluk yapabilir. Kafeinin uyarıcı olduğu, yorgunluk yapmayacağı hatta dinç kalmayı sağlayacağı düşünülse de fazla içilen kahve, çay, kola gibi kafein içeren sıvılar yorgunluğa 
sebep olabilmektedir. Buna çikolata da dâhildir.

Alkol Kullanımı

İçki içmeyenler bile “akşamdan kalma” deyiminin ne olduğunu iyi bilir. Alkol alınan bir gecenin sabahında baş dönmesi ve ağrıları, kas ağrısı ve yorgunluk görülecektir.

Uyku Apnesi

Bazı kişilerde horlama ile beraber geceleri sıkça yaşanan solunum durması olayı uyku apnesi diye bilinir. Kişi uyuduğunu zannederken aslında vücut solunumun durup tekrar başlaması sırasında uyanmaktadır. Normal süre olan 8 saat kadar uyusa da uyku apnesi olan kişiler yorgun kalkar. Uyku apnesinin sebepleri olan sigaranın bırakılması, kiloların da verilmesi gerekir. Bir KBB uzmanı da şikâyetlerin çözümünde yardımcı olabilir.

Sabah Yorgunluğundan Kurtulmanın Yolları Nelerdir?

•    Yatak odalarının perdesi çekilip karartılmamalıdır. Sabahları loş, kasvetli bir ortamda uyananlar yataktan kolay kalkamayacaktır. Perdeler ve pencereler açılıp odaya hem ışık hem de oksijen dolması vücuda uyanma sinyali verecektir.

•    Sabahları alarmı ertelemek ve 5 dakika daha uyumayı istemek, yarı uyku yarı uyanıklık durumunda bulunmak da yorgun kalkılmasına sebep olmaktadır. Bu sebeple sabahları alarm ertelenmemeli, bir an önce biraz zorlanılsa da yataktan kalkılmalıdır.

•    Uyku yeterli ve kaliteli olmalıdır. Enerji kaybı yaşanmaması için en az 7-8 saat ve düzenli uyunmalı, uyku kalitesini artırmak için ideal oda sıcaklığı, rahat edilecek yastık ve yorgan seçilmelidir.

•    Uyku saatleri gibi yemek saatleri de düzenlenmeli, yeterince dinlenmek ve zihinsel olarak rahatlamak için zaman ayrılmalıdır. Her gün yapılan düzenli yürüyüşler ve güneşlenme bile sağlık üzerinde olumlu etkisini fark ettirecektir.

•    Beslenme rejimi yeniden gözden geçirilmeli, yeterince mineral ve vitamin alınmalı, vücut susuz bırakılmamalıdır. Beslenme sebze ve meyve ağırlıklı olmalı, doğal, organik ürünler seçilmelidir.

•    Yatmadan önce bir şey yememek, akşamları tatlıdan uzak durmak ve hafif yemekleri tercih etmek, alkolü azaltmak gerekir. Özellikle son zamanlarda kilo vermek amaçlı bir tavsiye olan yatmadan önce yoğurt yemek de sabah zor kalkmaya ve yorgun hissetmeye neden olacaktır.

•    Yatmadan önce ertesi gün giyilecek kıyafetler, yanınıza alınacak eşyalar hazırlanmalı, bunlar sabahları ek bir stres kaynağı haline getirilmemelidir.

•    Uyunacak oda iyi havalanmış olmalı, fişe takılı elektrikli aletler bulunmamalıdır.

•    Yataktan kalkınca hiç değilse 3-5 dakika yapılan basit hatta yataktan çıkmadan yapılabilecek gerinme ve nefes egzersizleri yorgunlukla başa çıkmayı kolaylaşacaktır.

•    Güne iyi bir kahvaltı ile başlanmalı, bu öğün atlanmamalıdır. Güne hazırlık için gereken enerjinin alındığı en önemli an sabah kahvaltılarıdır.

•    Duygusal yorgunluğa engel olmalı, istemediğiniz ortamlarda ve istemediğiniz kişilerle olmaktan uzak kalmalı, hayır diyebilmeyi de öğrenmelisiniz. Güne heyecan ve sevgiyle başlamak devamının da böyle olmasını sağlayacaktır.

Benzer Yazılar