Sakal Kıran Nedir?
Sakalda saçkıran, gerginlik, stres, depresyon, psikolojik bozukluklar, ve buna benzer ağır durumlara bağlı olarak ortaya çıkar. Sakalda saçkıran hastalığı ilk olarak küçük para büyüklükte dökülme olarak başlangıç gösterir. Bununla beraber ilerler ve küme olarak dökülmeler büyür ve giderek birbirine birleşir. Bu hastalık genellikle hayvan besleyen veya bakımını sağlayan kişilerde daha sık görülmektedir.
Bu nedenle zarar görmeyen kıl kökleri mutlaka tekrar çıkar. Kök tarafı zarar görmüş olan sakal kökleri ise daha çıkması zor ve imkansız bir hal alır. Unutmayın ki saç ve sakalda saçkıran hastalığının tedavisi 2 sene boyunca yapılmazsa kıl kökleri zarar görür ve tedaviye artık cevap vermez. Bu gibi durumlarda artık sakal ekimi yapılmaktadır gerekli olabilir. Sakalda saçkıran, gerginlik, stres, depresyon, psikolojik bozukluklar, ve buna benzer ağır durumlara bağlı olarak ortaya çıkar. Sakalda saçkıran hastalığı ilk olarak küçük para büyüklükte dökülme olarak başlangıç gösterir. Bununla beraber ilerler ve küme olarak dökülmeler büyür ve giderek birbirine birleşir. Bu hastalık genellikle hayvan besleyen veya bakımını sağlayan kişilerde daha sık görülmektedir.
Sakal Kıran Neden Olur?
Sakal kıran yetişkinlerde rastlanan bir hastalıktır ve stresten oluşur. Saçkıran gibi bir çeşit bağışıklık sistemi rahatsızlığı olarak görülebilir. Ayrıca bir çeşit hayvan mantarı (at, köpek, sığır) olan "trichophyton" cinsi olan "tinea barbae" cinsi bir mantar hastalığıdır. Sakal kıranın mantara bağlı olan bu cinsi iltihaplı bir hastalık olup, hayvan besleyen veya bakımını yapan kişilerde görülebilir. Hijyen koşullarınız yetersizse sakal kıran görülme sıklığı artmaktadır.
Sakallarda yara gibi olan sakal kıran türünde bulaşıcı mantar kıl keseciğinin ağzına tutunur ve keseciğe girer. Mantarın açığa çıkardığı zehirli maddelerle kıl keseciği ve çevresinde iltihap oluşturur ve bölgeyi yara yaparak sakalları döker. Böylece deri yüzeyinde kabartı oluşturan, kırmızımsı, kabukla ya da kanamalı lezyonlar sonucu kıl keseciği yıkıma uğradığından kıllar yok olur.
Sakal kıranın diğer şekli ise ciltte tüyleri döker ve tüy dökülen bölgede pürüzsüz görünüm açığa çıkar yara vb. durumlar oluşmaz. Bu durumdaki sakal kıran saçkırandan dolayı oluşan sakal kırandır.
Sakal Kıran Tedavisi Nasıl Yapılır?
Sarımsakla Sakal Kıran Tedavisi: Öncelikle şunu unutmayın sarımsak bildiğimiz sofralarımızın vazgeçilmezi sarımsak olup, sarımsak şampuanı, losyonu vs ile karıştırmayın bu tür ürünlerin saçkırana faydası olmaz. Sarımsağı ortadan kesip sakal bölgesinde ortaya çıkan dökülme kısmına tahriş olana kadar sürüyoruz. Bunu en az 3 ay boyunca uygulama gerekir. Bu süreçte çözüm olmazsa bir sonraki tedavi yöntemine geçmelisiniz. Sarımsakla saçkıran tedavisinde başarı oranı %50 olup her iki insanın birinde başarı sağlamaktadır. Yani sizde etki etmemesi kesinlikle normal bir durum olarak kabul edilebilir.
Kortizon Merhemi ve Enjeksiyonu: Sakal Kıran sorunu için sarımsak başarılı olmaması halinde uygulayabileceğiniz tedavilerden biride kortion enjeksiyonı olup, bunu kendiniz evde uygulama imkanınız yoktur. Bunun için hastanelerin cildiye (Dermatoloji) bölümüne randevu alarak doktordan yardım almanız gerekir. Kortizon %70 oranında başarılı olmasına karşın dikkatsiz ve fazla yapıldığında maalesef ciddi yan etkileri bulunmaktadır.