Sağlık
Selenyumun Faydaları Nelerdir? 15.05.2017

Selenyum, belirli kalp hastalıklarına karşı koruma, bağışıklık sisteminin gücünü artırma, tiroid işlevini en üst düzeye çıkarma, iltihabı azaltma, kanseri önleme, erken yaşlanmanın belirtilerini azaltma, Antikorlara karşı koruma, saç sağlığını arttırma ve hormonlarınızı dengeleme gibi faydalara sahiptir.

Selenyum esasen topraktan, sudan ve bitki materyalinden türeyen organik bir kimyasaldır. Açıkçası, insanlar çoğunlukla çeşitli bitki kaynakları yoluyla edinirler ve birtakım zorunluluklar için gereklidir. Metal olmayan bir madde olarak kabul edilir ve büyük miktarlarda zehirli olmasına rağmen, hayvanların ve insanların belirli hücresel işlevleri için gereklidir. Bu nedenle, diyetinizde selenyumdan zengin bitki materyali dahil olmak üzere genel sağlıklı yaşam için çok önemlidir.

Aslında, 19. yüzyılın başlarında, kurşun odasında sülfürik asit üretmek için gerekli olan bir çökelti olarak kazara keşfedildi. Başlangıçta toksik olduğu düşünülmüş ve elimine edilmiştir. Ancak yakıldığında yaban mermisinin keskin kokusu benzeri alışılmadık bir koku vermiştir. Nihayetinde, bağımsız bir unsur olarak kabul edildi. Ancak çok miktarda bulunması oldukça nadir ve zordur. Başlangıçta, insanlar için son derece tehlikeli olduğu düşünülüyordu, çünkü fabrikalardaki işçiler sıklıkla hastalanırdı. Daha sonra, hayvanlarda ve bundan sonra insanlarda gerekli besin maddesi olarak görülmeye başlandı.

İnsanlar için selenyum alımı için en iyi kaynaklardan bazıları tahıl, fındık, mantar, et, balık ve yumurta gibi bitkiler ve hayvanlardır. Ayrıca hayvan böbrekleri, ton balığı, yengeçler ve ıstakozlarda önemli miktarda bulunur. Brezilya fıstığı şu ana kadar keşfedilen en zengin kaynaktır, çünkü esas itibariyle fındık kendi işlevi için selenyum gerektirmez, ancak fıstığı yiyenler tarafından emilebilir ve kullanılabilen büyük miktarlar depolar. Selenyumun sağlığa olan faydaları halen kapsamlı olarak incelenmektedir ancak bazı çok önemli avantajlar halihazırda iyi bilinmektedir ve aşağıda ayrıntılı bir şekilde açıklanmaktadır.

Selenyumun Faydaları

Kanser Önleme: Yukarıda da belirtildiği gibi, selenyum birçok hücresel proseste önemli bir rol oynar ve bu vücudun kanserli aktiviteye tepkisini içerir. Kanser gezegendeki en ölümcül hastalıklardan biridir ve kirlenmemiş olarak kalır, bu nedenle alınabilecek önleyici tedbirler her zaman önemlidir. Çalışmalar normal bir selenyum alımı kanserli hücre oluşumunda, özellikle de prostat, kolorektal ve akciğer kanserlerinde ciddi bir azalmaya neden olabileceğini göstermiştir. Selenyum, özellikle sağlıklı hücrelere zarar vermeden, tehlikeli kanser hücreleri için otomatik hücre ölümü olarak da bilinen apoptozu indükleyebilen çeşitli enzimatik reaksiyonların vazgeçilmez bir oyuncusudur. Kansere neden olabilen hücresel metabolizmanın yan ürünleri olan serbest radikaller, DNA'ya zarar verir ve bir kanser hücresi haline gelmesi için mutasyona uğrar. Selenyum, DNA onarımını artırabilir ve bu mutasyon oluşmasını önleyebilir. Son olarak, vücutta önemli bir anti-kanser bileşiği olan glutatiyon süperoksidazı, etkinliği için selenyum kullanır; bu nedenle, güçlü antitümör ve antikarsinojenik roller için önemli miktarlara ihtiyaç vardır.

Bağışıklık Sistemi Sağlığı: Çalışmalar, selenyumun virüs, bakteri, fungal ve protozoon yabancı cisimleri görüp yok edebilen ve hastalıklara ve enfeksiyonlara neden olabilen bağışıklık sisteminin unsurları olan antikorların uyarılmasında önemli olduğunu göstermiştir. Selenyum, özellikle bu hastalıklardan birine karşı aşı aldıktan sonra, bu antikorları uyarmaya yardımcı olur ve vücudunuzu onlara karşı savaşmada tecrübeli bir hale getirir ve böylece hayatınız boyunca sağlıklı ve korunuyor olursunuz.

Anti-inflamasyon Özellikleri: Bağışıklık sisteminizi artırmanın yanı sıra, selenyum vücudunuzu  gerçekten olduğundan daha kötü hissetmekten korur. Selenyumun iltihaplanma ve romatoid artrit, gut, lupus, ekzema veya ilişkili ağrı ve güçsüzlük gibi çeşitli enflamatuvar durumları ortaya koyan eklem ve kemiklerde sıklıkla görülen oksidatif stresini azalttığı gösterilmiştir. Vücudunuzun bu hayati menteşelerindeki iltihaplanmayı azaltarak, uzun yıllar aktif, sağlıklı ve ağrısız kalabilirsiniz.

Tiroid Sağlığı: Endokrin sisteme ve vücudun hormonlarının düzenlenmesine gelince, tiroid bezi en önemli ve etkileyen faktörlerden biridir. Araştırmalar, selenyumun tiroid bezinin işlevlerinin önemli bir bileşeni olduğunu ve vücutta üretilen tiroid hormonunun miktarını düzenlemeye yardımcı olduğunu gösterdi. T3 hormonu, tiroid bezinin en önemli ürünlerinden biridir ve vücudunuzun genel metabolik hızını ve fonksiyonunu kontrol eder. Selenyum olmadan, vücudunuzun çeşitli sistemlerine felaket teşkil edebilen T3 hormonu üretilemez.

Antioksidan Özellikleri ve Anti-Aging: Serbest radikallerin vücuttaki kanserli büyümeyle bağlantılı olarak bahsedilmesine rağmen, bir takım korkunç yollarla tüm vücudu gerçekten etkileyebilirler. Serbest radikaller, her organ sistemindeki hücreleri zayıflatabilir veya öldürebilir; bu nedenle selenyumun antioksidan potansiyeli, sağlığı korumak için kanser önlemesinden çok daha hayati önem taşır. Serbest radikaller, kalp rahatsızlığı, böbrek yetmezliği, sindirim sorunları, metabolik sendrom, hormonal dengesizlik ve erken yaşlanma ile sonuçlanabilir. Selenyum bir antioksidan görevi görür ve daha fazla antioksidan oluşumunu teşvik eder.

Serbest radikaller, yaşlanma süreciyle özellikle ilişkilidir; çünkü bunlar kırışıklıkların, yaşlanmanın, gevşek cildin, zayıflamış kasların ve genel olarak daha eski bir görünümün başlıca nedenlerinden biridir. Bilişsel gerileme, sinir korteksindeki serbest radikal aktivitesi ile yolları yok eder ve sinir uyarılarının düzgün işleyişini de inhibe eder. Selenyum, bu tehlikeli koşulların tümünün, bu serbest radikalleri sizi etkilemeden önce etkisiz hale getirerek vücudunuzu etkilemesine engel olabilir.

Kalp Sağlığı: Selenyum, kan pıhtılaşma şansını azaltan bir kan inceltici olarak çalışır ve arterlerdeki ve kan damarlarında plak oluşturan LDL kolestrol miktarını azalttığı da gösterilmiştir. Bu plak ateroskleroz, kalp krizi ve felçlere neden olabilir, bu nedenle selenyum çeşitli nedenlerden ötürü genel kalp sağlığınız için güçlü bir güçlendiricidir.

Kepek ve Saç Sağlığı: Araştırmalar halen bu koşulda yapılmakta olmasına rağmen, iyi selenyum içeriğinin saç dökülmesini ve kepeklenmeye neden olan aşırı kuru kafa derisini azaltabileceği düşünülmektedir.

Dikkatli Olması Gerekenler: Selenyum toksisitesi eksiklik kadar tehlikelidir, bu yüzden tüketiminizi aşmamaya özen gösterin. Toksik belirtiler sarımsak kokulu nefes, gastrointestinal rahatsızlıklar, yorgunluk, sinirlilik, konsantrasyon zorluğu, karaciğer sirozu, pulmoner ödem ve hatta ölüme neden olur. Yalnızca gerekli olanı almaya dikkat edin ve halen selenyumdan zengin bir diyet sahibiyseniz  , selenyum takviyeleri almayın.

Benzer Yazılar