Sağlık
Siroza Ne İyi Gelir? Sirozun Tedavi Yolları 21.02.2017

1. Düzenli olarak "Karaciğer Temizliği’’

Çinliler de dahil olmak üzere birçok eski popülasyon karaciğeri en önemli organ olarak görüyordu , bu nedenle adını "yaşıyor" sözcüğü ile anarlardı. Eğer düzenli olarak egzersiz yapmak ve alkol ve toksin maruziyetinizi sınırlandırmak için sebze bazlı bir diyet tüketmiyorsanız,  o zaman çoğu insanda olduğu gibi,  karaciğeri temizleğine ihtiyacınız olabilir.

Karaciğerinizi toksinleri uygun şekilde yiyecek, su ve hava ile filtrelemeye devam ettirmek için, yardımcı olabilecek bazı belirli gıdaların bir listesi aşağıda verilmektedir:



  • Koyu yeşil, yapraklı sebzeler


  • Buğulanmış ve çiğ sebzeler veya sebze suları içmek


  • turunçgiller


  • Tatlı patates, muz, avokado (büyük potasyum kaynakları)


  • Süt devedikeni tohumu (çay veya ekstrakt)


  • Zerdeçal (baharat veya tablet)


  • zencefil


  • Buğday ekmeği


  • Probiyotik gıdalar ve takviyeleri


  • Karahindiba kökü çayı


  • dulavratotu kökü


  • Siyah tohum yağı


  • Taze sıkılmış limon suyu


  • Detoks yapan bir çay veya karahindiba çayı 


  • Sızma zeytinyağı ve hindistancevizi yağı


  • Çiğ elma sirke


  • Sığır eti karaciğeri ve diğer organ etleri

Karaciğere Zararlı Durumlar ;



  • Aşırı yeme


  • Aşırı baharatlı yiyecekler


  • Kızarmış gıdalar


  • Gluten içeren olanlar da dahil olmak üzere rafine edilmiş karbonhidratlar


  • şeker


  • Çok fazla kafein (siyah çay, kahve, soda)


  • alkol


  • Zengin, karmaşık yemekler (bir seferde çok farklı yiyecek türlerini birleştirerek)

2. Organik Gıdalara Odaklanarak Anti-İnflamatuar Bir Diyet Tüketin

Kronik alkol kötüye kullanımı yağlı karaciğer hastalığına neden olabilir, bu nedenle zayıf diyet seçenekleri (alkolsüz yağlı karaciğer hastalığı) oluşturabilir. Aslında, düşük kaliteli doymuş yağ, kızartılmış gıdalar, kimyasallar ve işlenmiş gıdalarda yüksek bir diyet karaciğer hastalığı riskini artırabilir. Sonuç olarak, kandaki trigliserid ve kolestrol düzeyleri yüksektir karaciğer hasarı ve siroz için iki ciddi risk faktörüdür.

Düzenli olarak (ideal organik) sebze ve diğer bütün gıdaları tüketmek, sağlıklı bir karaciğeri korumanın anahtarıdır. Karaciğer yararları için çiğ sebze yemeniz önemlidir, ideal olarak her gün taze, organik sebzelerin yaklaşık 4-5 porsiyonudur. Bu fazla görünüyorsa, taze sebzelerden deneyebilirsiniz (sadece şeker içeriğine dikkat edin). Zaten herhangi bir karaciğer hasarına maruz kaldıysanız, ev yapımı bir detoks içeceği yapmak için sebzeleri sıkarak tüketmeniz harika bir seçenektir, çünkü sebzeleri sindirmeyi kolaylaştırır ve fazla miktarda safra üretilmesini gerektirmez.

Karaciğerinize daha az yük bindirmek için, yediğiniz doymuş yağları yalnızca yüksek kaliteli, çim beslemeli, kafessiz veya otlaklamakla yetiştirilmiş hayvansal ürünlere sınırlayın çünkü geleneksel olarak yetiştirilen (çiftlik hayvanları yetiştirilen) hayvanlar, en fazla toksini yağlarına sahiptir. Yağ kaynaklarınızı çok kaliteli olanlar üzerine odaklayın. Hindistancevizi yağı, fıstık, tohum ve vahşi deniz ürünleri gibi şeyleri. Çünkü "rahat gıdalar" kimyasal koruyucu, dolgu maddeleri, sentetik tatlar ve benzeri ile yüklenir. Örneğin, katılmış nitratlar paketlenmiş etlerde yaygın olarak bulunur ve ticari pişmiş mallarda bulunan şeker ve hidrojene yağlar (trans yağlar) olduğu gibi karaciğere zarar verir.

Olabildiğince sık olarak, karaciğeri destekleyen sebzeleri yemeklerinize ekleyin:



  • Karnıbahar


  • Brokoli


  • Yapraklı yeşil, kale, ıspanak, karahindiba, peynir suyu


  • Brüksel filizi veya lahana


  • kereviz


  • Kuşkonmaz


  • pancar


  • havuç


  • salatalık

Organik gıdaları mümkün olduğunca almaya çalışın. Mümkün olduğu kadar çok organik gıdaları satın almayı seçmek, karaciğer problemlerini ve potansiyel olarak karaciğer hastalığını önlemede önemlidir. Sadece toksin-ağır "kirli düzine" meyve ve sebzelerin organik çeşitlerini satın almaya odaklanarak toksin alımınızı önemli ölçüde düşürebilirsiniz. Bu, toksinler ile en çok bulaşan ve en az kirletilmiş olan ürün türlerinin yararlı bir listesidir.

3. Alkol Kullanımınızı Azaltın, Sigarayı Bırakın

Yüksek alkol alımı, karaciğer hücrelerinde şişme ve siroza neden olan yağ birikimi olan yağlı karaciğer hastalığına en yakından bağlıdır. Normalde sağlıklıysanız alkolünüzün ılımlı miktarı bazen sizin için iyi olabilir, ancak alkol yüksek miktarda alınması birçok organa zarar verir, karaciğer ise en çok etkilenen organdır. Yüksek miktarda alkol içmek, karaciğer hücrelerini hasara uğratan veya yok etmek için en hızlı yollardan biridir. Ve reçeteli veya reçetesiz ilaçlar, sigara veya zayıf bir diyet ile kombine edilen alkol daha da zararlıdır.

Alkol alımınızı günde 1-2 içkiden fazla olmayan yetişkinler için "sağlıklı" yelpazede (veya "güvenli" miktar olarak kabul edilen yaklaşık 30 gram) sınırlayın. Karaciğerinizde bilinen herhangi bir sorununuz varsa veya başka nedenlerden dolayı sisteminizi detoxify edebilecek bir durum varsa, bundan daha azına sahip olmak iyi bir fikirdir.

4. Karaciğeri Destekleyin

Takviyeler, otlar ve baharatlar, zerdeçal, süt  dahil probiyotikler ve zencefil kökü uygun safra ve enzimlerin üretilmesine, sindirim sisteminin soyu, bağırsak gazının azaltılması ve iltihaplanmanın azaltılmasına yardımcı olabilir.  Karaciğer temizlemek ve ağır metaller, reçeteler, kirleticiler ve alkol birikimini ortadan kaldırmak için yüzyıllar boyunca kullanılmıştır.  Sindirimde yalnızca yardımcı olmanın yanı sıra sağlıklı bir kan şekeri dengesini sağlamaya yardımcı olan güçlü bir anti-inflamatuardır, Karaciğer metabolizmasını destekleyen bir ilaçtır. Geçmiş araştırmalar ayrıca probiyotiklerin karaciğer sağlığı için yararlı olabileceğini önermektedir. Çünkü bağırsak mikrobiyotolojisi detoksifikasyon ve metabolik süreçlerde önemli rol oynamaktadır. Değişime uğramış bağırsak geçirgenliği (sızdırmaz bağırsak sendromu olarak da adlandırılır) karaciğerin işlev görme biçimini değiştirebilir ve karaciğer hastalıklarını kötüleştirebilir. Gelecekte, sağlığı teşvik eden mikrobik ve probiyotik gıdalar, zararlı etkileşimleri azaltmak ve vücudun bağışıklık tepkilerini iyileştirmek için karaciğer hastalığı hastalarına muhtemelen tavsiye edilecek. Yukarıda listelenen gıdaların veya takviyelerin birçoğu aynı zamanda çok ihtiyaç duyulan besin maddeleri gibi büyük kaynaklardır.  Potasyum, C vitamini, A vitamini ve B-6 vitamini. Potasyumdan zengin gıdalar özellikle faydalıdır, çünkü sistolik kan basıncını düşürmeye, kolestrolü düşürmeye ve trigliserit düzeylerini düşürmeye yardımcı olurlar. Obezite ile ilişkili olan Sağlıklı Bir Ağırlık Ağacı hastalığının korunması şimdi Batı ülkelerinde en yaygın karaciğer hastalığıdır.

Obezite, alkolsüz yağlı karaciğer hastalığına neden olabilir ve bazı durumlarda karaciğer problemleri geliştirmede dramatik olarak daha yüksek bir risk ile ilişkilidir. Metabolik sendrom, aşırı kilolu olma, yüksek kan basıncı, yüksek kan şekeri, bel etrafında çok fazla yağ, düşük HDL ("iyi") kolestrol ve yüksek trigliserid gibi faktörlerin bir kombinasyonunun terimidir. Bu faktörlerin hepsi karaciğer hasarına maruz kalmış, kalp rahatsızlığı, diyabet ve felçten söz etmeme olasılığını artırıyor. Endokrinoloji ve Metabolizma Dergisinde yayınlanan yeni araştırma, obez yetişkinlerin 3-15 kat arasında karaciğer hastalığının gelişme riski bulunduğunu ortaya koyuyor.

Aşırı kiloluğun, karaciğerinizin ürettiği yağ asitleri ve enzim düzeyini değiştirmesi,  Yağlı karaciğer hastalığı (NAFLD), yağ asidi alımı ve sentezi oranı, yağlı asit oksidasyon ve ihracat oranından daha yüksek olduğunda ortaya çıkar. Bu işleme "steatoz" denir ve sonuçta karaciğer tarafından aşırı miktarda trigliserit üretilir.

Steatoz, yağ depolamasını (yağ dokusu), sistemik inflamasyonu, insülin direncini, dislipidemi ve diğer kardiyometabolik risk faktörlerini artırabilen glikoz, yağ asidi ve lipoprotein metabolizmasında zararlı değişikliklerle ilişkilidir. Yüksek trigliserid olma ihtimalinizi düşürmek için, az miktarda şeker ve paketlenmiş gıdaları tutmaya ve bütün gıdalardan oluşan besin yoğun bir diyet üzerinde durmaya dikkat edin. Toksik Zehirlenmeyi Diğer Yollarda Azaltın. Hepimiz nefes aldığımız hava, yediğimiz gıdalar ve kullandığımız ürünler yoluyla çeşitli toksinler formlarıyla temasa giriyoruz. Özellikle kullandığınız kimyasal ev, temizlik ve güzellik ürünlerinin miktarını sınırlayarak toksinlere ya da toksinlere dokunmaktan kaçınmalısınız.

Aerosol ürünlerinde, böcek öldürücü maddelerde, sentetik güzellik ürünlerinde ve sigara maddelerinde bulunan kimyasallar tümüyle karaciğer hücrelerine zarar verir.

5. İlaçlarınızı Kontrol Edin

Karaciğer, kan dolaşımınızdaki kimyasallar arasından ayrım yapmaktan sorumludur. Bunlara reçeteli ilaçlardan, doğum kontrol haplarından, hormon replasman ilaçlarından ve diğerlerinden kasıtlı olarak aldığınız ilaçlar dahildir. Birçok uzman, yaygın ilaçların büyük bir yüzdesinin günümüzde aşırı reçete edildiğine ya da antibiyotik ve ağrı kesici dahil olmak üzere yanlış yollarla yanlış şeylerle karıştırıldığına inanıyor. Düzenli olarak ilaç kullanırsanız, karaciğerinizi nasıl etkilediğini öğrenin. Dozaj talimatlarına dikkatle uyun. Doktorunuzdan kullanabileceğiniz herhangi bir doğal ilaç olup olmadığını öğrenmesini isteyin.

6. Zarar Verebilecek Enfeksiyonları ve Virüsleri Önleme

Hepatit A, B ve C'yi de içeren Karaciğer Hastalıkları, kişiden kişiye bulaşan virüslerden kaynaklanmaktadır. Bunlar karaciğerin şişmesine, sirozu geliştirmesine, düzgün çalışmamasına ve başarısızlığa uğramasına neden olabilir. Karaciğer kanserine bile neden olabilirler ve ölümcül olabilirler. Çoğu sağlık yetkilisi, doğru aşılamanın, hepatit A ve B'yi önlemenin en iyi yol olduğunu belirtmektedir. Şu ana kadar hepatit C için bir aşı bulunmamaktadır. Aslında, hepatit C enfeksiyonunu önlemenin tek yolu kan taşıyıcıya maruz kalmamaktır Virüs önleme yöntemleri aracılığıyla. Bu yöntemler arasında güvenli cinsel ilişki, iğneler, tıraş bıçakları, diş fırçaları veya kişisel eşyaları paylaşmamak ve bir banyoyu kullandıktan veya başkalarının kanına dokunduktan sonra derhal sabun ve ılık suyla ellerinizi yıkamayı içerir.

Benzer Yazılar