Sağlık
Tüberküloz Nedir? 15.03.2017

Tüberküloz Nedir?

TB olarak da adlandırılan tüberküloz, bakterilerin neden olduğu bir enfeksiyondur. Tüberküloz genellikle akciğerleri etkiler, ancak eklemlere, mesane, omurga, beyin ve vücudun diğer bölümlerine yayılabilir.

2 Tüberküloz Türü Vardır:

Latent veya Inactive tüberküloz : Vücudunuzda bulunan bakteriler sizi hasta veya bulaşıcı yapmaz; Hastalığı yaymazsınız.

Aktif Tüberküloz : Bakteriler varse ve semptomlara neden oluyosa; Hastalığı yaymak mümkün olabilir.

Tüberküloz Belirtileri

Aktif olmadığınız sürece  tüberküloz belirtileri olmayacaktır.

Tüberküloz eklemlerinizi etkilerse, artrit gibi hissedilen bir ağrı gelişebilir. Tüberküloz mesaneyi etkiliyorsa, tuvalete gitmek zarar verebilir ve idrarda kan olabilir. Omurga tüberkülozu; bel ağrısı ve bacak felcine neden olabilir. Beyin tüberkülozu; baş ağrısı, mide bulantısı ve beyin hasarına (tedavi edilmezse) neden olabilir.

Aktif TB belirtileri şunları içerir:

- Öksürük 3 hafta veya daha uzun süre, bazen kanlı olabilir

- Göğüs ağrısı

- Ateş

- Yorgunluk

- İstenmeyen kilo verme

- İştah kaybı

- Halsizlik ve gece terlemesi

Tüberküloz Teşhisi ve Testleri

Doktorum Tüberkülozu Nasıl Kontrol Edebilir?

Tüberküloz kontrolü için en yaygın kullanılan yöntem PPD deri testidir. Bir PPD deri testine Mantoux testi denir. Pozitif bir PPD'ye sahipseniz, bu test, tüberküloz sahibi bir kişiye maruz kalmış olduğunuz anlamına gelir ve hastalığa neden olan bakterilerle enfekte olmuşsunuz demektir.

PPD cilt testiniz pozitifse, aktif tüberküloza bulaşıp bulaşmadığınızı ve hastalığı diğer insanlara bulaştırabileceğinizi öğrenmek için göğüs grafiği ve fizik muayene yaptırmanız gerekecektir.

Bulaşıcı olup olmadığınızı söylemek genellikle birkaç gün sürer. Cilt testi pozitif olan çoğu insan bulaşıcı değildir.

Pozitif Bir PPD Testim Varsa, Aktif Tüberkülozum Var Mıdır ?

Genellikle hayır. Bir kişi tüberküloza neden olan bakterilerle enfekte olabilir, ancak  aktif tüberküloz yoktur. Tüberküloza neden olan bakterilerle enfekte olan insanların sadece birkaçı (yaklaşık% 10) aktif tüberküloz gelişmeye devam eder.

Tüberküloz bakterileri ile enfekte olan sağlıklı insanlar çoğunlukla enfeksiyonla mücadele edebilir ve aktif tüberküloz gelişmez. Bakteriler akciğerlerinde uyurken (inaktiftir). Vücut enfeksiyonu içeremezse ve bakteriler büyümeye devam ederse aktif tüberküloz gelişir.

Aktif Tüberkülozu Geliştirip Geliştirmediğimi Anlayabilir Miyim ?

Aktif tüberkülozun geliştiğini bilmeniz düşük ihtimaldir.  Tüberküloz bakterileri, kendinizi hasta hissettirmeden vücudunuzda büyüyebilir. Bununla birlikte, aktif tüberküloz hastalarının çoğunda belirtiler görülür.

Aktif tüberkülozu geliştirirseniz, tüberküloz hastalığından uzak durduğunuzdan emin olmak için hayatınızın geri kalan kısmında tıbben (düzenli kontroller ve muhtemelen bazı göğüs radyasyon röntgenleri) izlenmelidir. 

Tüberküloz Tedavisi

Tüberküloz Nasıl Tedavi Edilir?

Tüberküloz antibiyotik tedavisi ile tedavi edilir. Doktorunuzun önerdiği ilaçlar yaşınıza, sağlığınıza, tüberkülozunun aktif ya da gizli olup olmadığına ve tüberkülozunuza karşı dirençli olup olmadığına (belirli ilaçların sizde faydalı olmayacağı anlamına gelir) bağlı olacaktır.

İlaçlarınızı 6-9 ay süreyle almanız gerekecektir. Doktorunuz ilaçlarınızı nasıl ve ne zaman alacağınızı ve ne kadar süreyle alacağınızı size söyleyecektir. Doktorunuzun talimatlarını dikkatlice izlemeniz çok önemlidir. İlacınızı her zaman göreceğiniz bir yerde tutun. Her gün aynı saatte alın. Doz atlamayın veya ilacınızı almayı bırakmayın. Bu koşulları atlamanız tübekülozunuzu tedavi etmeyi zorlaştırabilir.

Tüberkülozu Tedavi Etmek İçin Hangi İlaçlar Kullanılır?

Tüberküloz tedavisinde kullanılan yaygın ilaçlar şunlardır:

Doktorunuzun önerilerine bağlı olarak, bu ilaçlardan 1 veya daha fazlasını alabilirsiniz. Bu ilaçlar genellikle yan etkilere neden olmaz. Bununla birlikte, Tüberküloz ilaçları karaciğerinize zarar verebilir.

Tüberküloz ilaçları alırken alkol almayın veya asetaminofen  kullanmayın. Alkol ve asetaminofen karaciğer problemleri riskini artırabilir. Bazı ilaçlar Tüberküloz ilaçları ile etkileşime girdiğinden ve yan etkilere neden olabileceğinden, başka ilaç almadan önce daima doktorunuza danışın.

Bu ilaçları alırken doktorunuz her ay sizi izlemek isteyebilir. Örneğin, testler yapmak isteyebilir, başka bir reçete almak ve herhangi bir yan etki veya problem olup olmadığını kontrol etmek için doktorunuzu ziyaret etmeniz gerekebilir.

Benzer Yazılar