Sağlık
Ülser Nedir? Ülsere İyi Gelen Gıdalar Nelerdir? 02.03.2018

Ülser Çeşitleri ;

Dil Ülseri

Dilde görülen; etrafı kırmızı, içi su dolu küçük kabarcıklar, dil ülserinin belirtisi olabilir. Derin ve sert kenarlı dil yaralarında, mutlaka doktora başvurmak gerekir. Diğer dil yaraları ve ağrı, hazımsızlık veya gripten kaynaklanabilir.

Onikiparmak Bağırsağı Ülseri

İnce bağırsağın 25 santimetre kadar olan ilk bölümüne onikiparmak bağırsağı denir. C harfi görünümündedir. Onikiparmak bağırsağında meydana gelen ülsere tıp dilinde duodenum ülseri denir. Tedavi edilmeyen gastrit, fazla asit, sinir bozukluğu, düzensiz hayat, gürültü, fazla miktarda sigara, çay, kahve ve alkol kullanmak, safra kesesi veya karaciğer yetersizliği, kalp hastalıkları, hormon dengesizliği, dengeli bir şekilde beslenememe, çok sıcak veya çok soğuk yiyecekler, haddinden fazla et, hamur işleri veya baharatlı yiyecekler ve bazı ilaçlar; onikiparmak bağırsağında ülserin meydana gelmesine yardımcı olur. Hasta, mide ekşimesi ve ağzına ekşi su gelmesinden şikayet eder.

Ayrıca dili paslı, rengi solgundur, baş dönmesi ve fazla terleme de görülür. Midesinin üstüne basılınca, ağrı hisseder. Yemeklerden sonra da göğse doğru yayılan bir ağrı belirir. Bu belirtiler, ilkbahar ve sonbahar aylarında daha da artar. Tedavi için yapılacak ilk iş, hastalığı doğuran nedenleri ortadan kaldırmak, yemekleri az, fakat sık sık yemek, istirahat etmek ve üzüntüden uzak yaşamaya gayret etmektir.

Mide Ülseri

Midenin iç yüzündeki belirli bir kısmın aşınması sonucu meydana gelen yaraya mide ülseri denir. Sinir bozukluğu, midede asit fazlalığı, zamanında ve iyi tedavi edilmeyen gastrit, mide zafiyeti, karaciğer yetersizliği veya safra azlığı, kalp hastalıkları, sindirilmesi güç yiyeceklerin aşırı derecede kullanılması, haddinden fazla sigara, çay, kahve veya asit yapıcı meşrubat içmek, alkol kullanmak veya bazı ilaçların uzun süre kullanılması mide ülserini doğuran nedenler arasındadır. Hastalığın başlangıcında mide ekşimesi ve ağırlık hissi vardır. Hastanın ağzına, sık sık ekşi su gelir. Tat alma duygusu hafiflemiştir, dil paslıdır, hastanın rengi solmuştur. Karnın üst kısmına bastırılınca, acıma hissedilir. Bu belirtiler ortaya çıktıktan sonra; en kısa zamanda tedaviye geçilmezse; yemeklerden 2-3 saat sonra sırta doğru yayılan şiddetli mide ağrıları başgösterir. Baş dönmesi ve terleme de görülür. Bu devrede, kusma ile bir miktar kan da görülebilir. Bazı kimselerin dışkıları katran gibi olur. Bu işaretler, ülserin ilerlemiş olduğunu gösterir. Mide ülseri, bilhassa ilk bahar ve son bahar aylarında, çok rahatsız edici bir hal alır. Ağrı ve kanamalar artar. Mide ülseri, başlangıcında teşhis edilip de tedaviye başlanılacak olursa, telaşlanmaya ve korkmaya gerek yoktur. Bu durumda yapılacak ilk iş, üzüntüye kapılmamak, aksine bütün üzüntülerden sıyrılmaya gayret sarfetmektir. Sonra tedaviye yardımcı olmak amacıyla aşağıdaki hususlara kesinlikle uymak gerekir. - Tedavi süresince istirahat edin. Yemeklerinizi, her gün belirli saatlerde yiyin - Bağırsaklarınızın düzenli bir şekilde çalışmasını sağlayın - Sigara, çay, kahve ve alkolü bırakın - Diş sağlığına önem verin - Süt ve sütlü yiyecekler, yumurta, kızarmış ekmek, tereyağı, pelte ve haşlanmış balık, sebze püreleri ve patates yemeğini sofranızdan eksik etmeyin.

Ülseratif Kolit

Otoimmün nedene dayanan, T helper hücrelerinin önce M hücrelerini infiltre etmesi ve sonra inflamasyon ile epitelyal ve mukozal hasar oluşmasına neden olan hastalık. Ailesel geçişli olabilir. Tipik semptomları kanlı dışkılamadır. Kan parlak renklidir. Defekasyonla azalan sol taraf karın ağrısj vardır. Tanısı kolonoskopi ile konur. Barsak dışında da vücutta değişik bölgeleri tutabilir. Eklem, göz, safra kesesi gibi yapılarda da inflamasyona yol açabilir.

Varis Ülseri

Daha çok, bacağın alt kısmında görülen yuvarlak bir yaradır. Nedeni, varisli yerde meydana gelen herhangi bir yaralanmadır. Hastalık bacağın alt kısmında, bileğe yakın bir yerde yuvarlak bir yara olarak ortaya çıkar. Ayak bileği şişer, deri esmerleşir ve bazen de ağrı hissedilir. Doktor tedavisi şarttır.

Ülsere İyi Gelen Yiyecekler Nelerdir?

Kızılcık Suyu

Kızılcık suyu pek çok farklı faydası ile bilinen bir besindir. Ancak kızılcık suyu özellikle mide ve bağırsak yolları ile idrar yolları enfeksiyonlarında çok etkili olmaktadır. Çünkü içeriğinde bol miktarda anti-bakteriyel bileşenler yer almaktadır. Kızılcık suyu tüketildiğinde bakteriler ciddi zararlar görürken bakterilerin midede tutunmaları da bir hayli zorlaşmaktadır. Bu nedenle kızılcık suyu ülser hastalığına çok ama çok iyi gelmektedir. Ülser rahatsızlığı bulunanlar doktor kontrolünde, yeterli miktarda ve düzenli olarak kızılcık suyu içerek bu rahatsızlıklarını tedavi edebilirler.

Probiyotikler

Probiyotikler mideye direkt olarak yarar sağlayan önemli besinlerdir. Özellikle probiyotik niteliği taşıyan pek çok değerli gıda vardır. Elbette ki bunların başında süt, yoğurt ve kefir gibi gıdalar bulunmaktadır. Probiyotikler bağırsak sağlığını korumaya yardımcı olurken, sindirimi rahatlatmaya da destek sağlamaktadırlar. Ülsere neden olan bakteriler ile savaşmak için en etkili yol probiyotikler ile beslenmek olacaktır. Probiyotikler ülserin neden olduğu midedeki yaraları hızlı bir şekilde geçirebilmektedirler.

Yeşil Çay

Özellikle son dönemde ülkemizde siyah çayın yerini alması gerektiği söylenen yeşil çay, insan sağlığı için büyük faydalar sağlamaktadır. Bunların en önemlilerinden bir tanesi de ülser hastalığının tedavisi konusunda yarattığı olumlu etkilerdir. Yeşil çay içeriğinde bol miktarda kateşin ve epikateşin gibi bileşenleri bulundurmaktadır. Bu nedenle de bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlamaktadır. O yüzden düzenli olarak yeşil çay tüketilerek insan vücudunda ülser hastalığına yol açan bakteriler ile savaşmak ve o bakterileri vücuttan atmak mümkün olabilmektedir.

Kırmızı Şarap

Üzümde bol miktarda antioksidan içeriği bulunmaktadır. Aynı zamanda üzüm polifenol bakamından da çok zengindir. Hatta üzümün bu güçlü özellikleri şarap yapımı sonucunda da korunabilmektedir. Bu nedenle şarabın güçlü bir anti-bakteriyel olduğunu da söylemek mümkün olmaktadır. Hatta şarap, midenin iç yüzeyinde etkili olan ve çeşitli yaralar açan bakterilerin azalmasına da yardımcı olabilmektedir. Bu sebeple özellikle kırmızı şarabın ülser tedavisinde etkili olduğu ve tedavi süresine katkıda bulunduğu bilinmektedir.

Elma Sirkesi

Midede ülsere neden olan helicobacter pylori adlı bakterinin mideden atılmasına oldukça büyük katkılar sağlayan bir diğer besin maddesi ise elma sirkesidir. Elma sirkesi, anti-bakteriyel, antiseptik ve anti-fungal özelliklere sahiptir. Bu yönüyle de zaten pek çok hastalığın iyileştirilmesinde kullanılabilmektedir. Özellikle midede meydana gelen ülser hastalığınıda bakterilerin yok edilmesi ve ülsere bağlı olarak gelişen rahatsızlıkların ortadan kaldırılabilmesinde etkin bir rol oynamaktadır. Bu konuda elma sirkesinin doğal bir ilaç olduğunu söylemek de mümkündür.

Manuka Balı

Her ne kadar çok yaygın bir şekilde bulunamasa da manuka balı da ülser tedavisi için çok etkili olan yiyeceklerden bir tanesidir. Özellikle Yeni Zelanda taraflarında bulunabilen bu bal, midede ülsere yol açan bakterilerin yayılmasını önlemede, büyümesini durdurmada ve vücuttan atılmasını desteklemede çok yararlı bir besin olmaktadır. Bu nedenle gerçek manula balına ulaşılabildiği takdirde bu balın ülser tedavisi için çok etkili olacağı bilinmektedir.

Zeytinyağı

Hemen hemen her rahatsızlık için önerilen ve özellikle sağlıklı yaşam için mutlaka tercih edilmesi gereken zeytinyağı ülser tedavisini de destekleyici niteliklere sahiptir. Çünkü zeytinyağı içeriğinde iltihap önleyici bir özellik bulundurmaktadır. Bu nedenle mide iç yüzeyinde oluşan yaralar konusunda iyileştirici bir rolü vardır. Zeytinyağı bununla birlikte antioksidan ve anti-bakteriyel özelliği de taşımaktadır. Yani ülser hastalığının oluşmaması için de çok etkili olmaktadır.

Damla Sakızı

Hem pek çok besine ilave edilen hem de tek başına şekerleme gibi tüketilebilen damla sakızı da ülsere neden olan, midenin içinde oluşan bakterilerin yok edilmesini hızlandırmaktadır. Aynı zamanda bu önemli besin ülserin meydana getirdiği midedeki olumsuzlukları da ortadan kaldırmaya büyük bir etki etmektedir. Düzenli damla sakızı tüketimi sayesinde ülserin yeniden meydana gelebilme riski bir hayli azalabilmektedir.

Lifli Gıdalar

Lifli gıdalar mideyi rahatlatmak ve sindirimi kolaylaştırmak açısından çok değerlidir. Aynı zamanda hem midenin hem de bağırsakların sıhhatli olabilmesi için lifli gıdalara yönelmek gerekmektedir. Çünkü lifli gıdalar mideye gelen besinlerin sindirimini kolaylaştırmakta ve midenin yüksek oranda aside maruz kalmasını engellemektedir. Bu nedenle mide zarar görmemekte ve ülser gibi ciddi mide rahatsızlıklarının meydana gelme riski de azalmaktadır. Lifli gıdalar arasında özellikle mideye iyi gelenler olarak sebzeler, meyveler ve tam tahıllı gıdalar gösterilebilir.

Benzer Yazılar