Sağlık
Yüksek tansiyon (Hipertansiyon) a ne iyi gelir? Bitkisel tedavi yolları 09.08.2020

Kan dolaşımı için gereken basıncın normalden fazla olmasına "yüksek tansiyon" yada "hipertansiyon" denir. Kan basıncı ölçülürken iki değere bakılır: Büyük tansiyon
(sistolik kan basıncı) ve Küçük tansiyon (diyastolik kanbasıncı). Kalbin kasılması sırasında ölçülen kan basıncı büyük tansiyon, kalbin gevşemesi esnasında ölçülen kan basıncı ise küçük tansiyondur. Büyük tansiyon veya küçük tansiyondan birisinin normalden fazla olması HİPERTANSİYON olarak kabul edilir.

Hipertansiyon (yüksek tansiyon) erişkinlerin en sık karşılaşılan kronik hastalığıdır. Dünyada yaklaşık olarak 1.5 milyar kan basıncı yüksek insan vardır. Türk Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıkları Derneğinin 2012 verilerine göre ülkemizde her 10 erişkinden 3’ünde hipertansiyon vardır. 35‐65 yaş grubunda bu oran % 38’dir. Hastaların %45’i hipertansiyon hastası olduğunun farkında bile değildir. Hastaların sadece %29’unun kan basıncı kontrol altındadır yani hastaların sadece %29’u yeterli ve doğru tedavi almaktadırlar.

 

Hipertansiyon Bitkisel Çözümler

 

biberiye çayı

Biberiye Çayı: Hoş tadı ve kokusu ile bilinen biberiye kanı temizler, kan dolaşımını dengeleyerek yüksek tansiyonun düşmesine yardımcı olur. Günde 1-2 bardak içeceğiniz biberiye çayı sayesinde tansiyonunuzu dengede tutabilirsiniz. Bir bardak suda 2 tatlı kaşığı biberiyeyi kaynattıktan sonra içine limon, tarçın ya da bal ilave ederek tüketebilirsiniz.

Ardıç Tohumu: Kozalağa benzeyen meyveleri ve hoş bir kokuya sahiptir. Hastalıkların hızla iyileşmesine yardımcı olan ardıç tohumu kandaki şekeri ve basıncı düzenler. Oldukça faydalı olan bu bitkiden 3 gram kadar alıp bir bardak kaynayan suyun içine atıp demlenmesini bekleyin. Hiçbir yan etkisi olmayan ardıç tohumu sayesinde tansiyonunuz kısa sürede dengelenir.

Soğan Suyu: Yarım litre suyun içerisine ince ince dilimlediğiniz 3 adet kuru soğanı ilave edip 10 dakika kaynattıktan sonra süzün. Günde 3 defa özellikle yemeklerden önce bir çay bardağı kadar içerek tansiyon sorunundan kurtulabilirsiniz. Bu kürün günlük olarak hazırlanması tavsiye edilir.

Ökse Otu: Halk arasında gökçe, güvelek, çekem, purç ve gevele olarak çeşitli isimlerle tanınan ökse otunun faydaları günümüzde pek bilinmez. Ancak çay olarak tüketildiğinde güçlü bir tansiyon dengeleyici  bitki olduğu yapılan araştırmalar sonucunda kanıtlanmıştır. Hem yüksek hem de alçak tansiyon sorunlarına karşı birebir gelen ökse otu çayını bolca hazırlayıp termosta muhafaza edebilirsiniz. Diğer bitki çaylarından farklı olarak sadece soğuk suda hazırlanır. 1 tatlı kaşığı kıyılmış ökse otu sap ve yapraklarını bir bardak soğuk suyun içine atık bir gece bekletin. Sabah süzülür. İsteğe göre soğuk ya da ısıtılarak ılık halde aç karnına içilir.

Zeytinyağı : Bu sağlıklı yağın içinde 3 bin farklı kimyasal bulunur. Bu kimyasalların göze çarpan bazı özellikleri şunlardır: Hücresel oksidasyonu önler, diyabet ve kötü kolesterolün daha iyi yönetilmesini ve kontrol edilmesini sağlar. Yaprağının çayı ve suyu içilir. Her sabah aç karnına tüketeceğiniz iki yemek kaşığı zeytinyağı, tansiyonu düşürmeye yardımcı olur. 

Yeşil yapraklı sebzeler : İçerdikleri nitrat tansiyonu düşürür. Sebzeler tansiyonu düşürmenin yanı sıra içerdikleri besin lifi, potasyum, magnezyum ve diğer minerallerle genel sağlığınızı geliştirmenize yardımcı olur. Her gün yeşil yapraklı sebzeler başta olmak üzere 2-3 kase farklı renklerdeki sebzelerin çiğ ve haşlanmış olarak tüketilmesi tansiyon hastalarına önerilmektedir. Tabağınızı ıspanak, brokoli, lahana ya da bir potasyum takviyesi için yaka gibi yapraklı yeşillikler ile doldurun.  Bu gıdalar Mineral, sodyumun vücudunuzdan dışarı çıkmasına yardımcı olur ve kan damarı duvarlarınızı rahatlatır.

Sarımsak: Halk arasında sarımsak tansiyon düşürücü olarak bilinir. Fakat sarımsak tansiyonu düşürmekten ziyade ayarlamaya yardımcı olur. Bu nedenle, hipertansiyon şikayeti olanların, yemeklerine bol soğan, sarımsak ilave etmeleri tansiyonlarını dengede tutmaya yardımcı olacaktır. Ayrıca, sarımsakta bulunan özellikler arterlerinizi genişletmek gibi faydalar sağlar; aynı zamanda kan pıhtılarının oluşmasını önler. Bir diş (sarımsak hapları) halinde her gün ilaç gibi alabilir ya da yemeklerinizin içine sarımsağı ekleyebilirsiniz.Bunlara ek olarak, 6 ile 8 saat boyunca bir bardak suyun içinde beklettiğiniz temiz bir diş sarımsağı da bu şekilde tüketebilirsiniz. Yatmadan önce bir bardak suyun içine koyduğunuz sarımsağı sabah uyandığınızda yiyin.

Meyveler : Potasyumdan zengin muz, elma, kayısı, havuç, üzüm, şeftali, domates gibi besinler hem normal hem de yüksek tansiyon hastası bireylerde kan basıncını düşürücü önemli bir etkiye sahiptir. Ayrıca yapılan araştırmalar yine potasyum açısından oldukça zengin olan kavun ve karpuzun da tansiyon düşürücü etkiye sahip olduğunu ortaya koymuştur.
 

Benzer Yazılar