Sağlık
Yüksek tansiyonun zararları nelerdir ve nasıl düşürülür? 09.08.2020

Yüksek tansiyon nedir?

Kan dolaşımı için gereken basıncın normalden fazla olmasına YÜKSEK TANSİYON yani HİPERTANSİYON denir. 

Yüksek tansiyon kaçtır?

Kan basıncı ölçümünde büyük tansiyon 140 mmHg veya küçük tansiyon 90 mmHg’dan fazla saptanır ise yüksek tansiyon olarak kabul edilir. Yani büyük veya küçük tansiyondan birisinin yüksek olması hipertansiyon tanısı için yeterlidir. 

Yüksek tansiyon’un zararları nelerdir?

Yüksek tansiyon organlarımızda bir çok zarara yol açar. Yüksek tansiyondan hiç şüphesiz en çok etkilenen organlar kalp, beyin, böbrekler, gözler ve büyük damarlardır.

Kalp: Kalp yetmezliği, kalp büyümesi, kalbi besleyen damarlarda (koroner arter) daralma, kalp krizi ve kalp atışlarında düzensizliğe neden olur. Hipertansiyonlu hastalarda koroner arter hastalığı riski artmıştır. Kalp yetmezliklerinin yaklaşık yarısında neden hipertansiyondur. 

Beyin: Beyin damarlarında daralma, tıkanma ve yırtılma, beyin kanaması ve bunlara bağlı felç, konuşma bozukluğu, hipertansiyon inmelerin en önemli nedenidir. İnmeyi önlemenin en etkili yolu kan basıncı kontrolüdür. 

Böbrek: Böbrek işlevlerinde bozulma ve böbrek yetmezliği oluşur, kanda üre gibi zararlı maddeler birikir. İdrarla protein kaybı olur. Böbrek yetmezliğinin en sık 2 nedeninden birisi hipertansiyon diğeri de şeker hastalığıdır.

Gözler: Gözü besleyen damarlarda daralma ve kanamalara bağlı görmede azalma, ilerlerse körlüğe bile neden olabilir.

Damarlar: Damarlarda daralma, tıkanma, damar duvarında zayıflık olan yerlerde genişleme ve bu genişlemenin yırtılmasına bağlı kanama meydana gelebilir. Özellikle ana atardamardaki yırtılma ve buna bağlı kanamalar ölümcül olabilir. Boyun damarındaki daralmalar baş dönmesine, karna giden damarlardaki daralmalar yemekten sonra karın ağrısına ve bacaklardaki damarlardaki daralmalar yürüyüşle ortaya çıkan bacak ağrısına neden olabilir. 


Yüksek tansiyon nasıl düşürülür?

Tansiyonunuzun yükselmesi durumunda evde yapabileceğiniz şeyler şunlardır:

  • Limonlu su için. Bir bardak suya bir tane limon sıkıp içmeniz, tansiyonunuzu düşürmede etkili olacaktır.
  • Başınızı soğuk su ile yıkayın. Başınızı soğuk su (buz gibi değil) ile yıkamanız, sinirleri uyararak tansiyonunuzun düşmesini sağlayacaktır.
  • Sarımsak yiyin. Sarımsak kısa sürede tansiyonunuzun düşmesini sağlayacaktır.
  • Nar suyu için. Nar suyu ve nar yükselen tansiyonunuzun düşmesini ve dengede kalmasını sağlayacaktır.
  • Kekik suyu için. Kekik suyunu kaynatarak içebileceğiniz kekikte tansiyonu düşürmektedir.
  • Greyfurt suyu için. Greyfurt suyu limon gibi aynı cinsten olduğundan dolayı tansiyonu düşürmektedir. 

 

Benzer Yazılar