Sağlık
Yüzmenin Sağlığa Faydaları Nelerdir? 12.04.2018

Yüzmenin Sağlığa Faydaları

Yüzmenin sağlık yararları arasında obeziteyi azaltma, kas gücünü artırma, stresi, sırt ağrısını ve hatta göğüs kanserini rahatlatma özelliği bulunmaktadır. Hamilelik sırasında da faydalıdır. İster bir havuza dalın, ister açık denizde yüzün, ister su içerisinde dinlenin. Yüzme, kendi içinde canlandırıcı bir deneyimdir, ama neyse ki bizim için bu eşsiz egzersize eklenmiş birçok sağlık yararı da vardır.

Bedenin yanı sıra zihin için de harikalar yaratır. Tüm vücudunuzun çalışmasına yardımcı olur, böylece insan vücudunun kas gücü ve kardiyovasküler gücünü geliştirir. Vücut yüzme eylemi ile maksimum yarar sağlar.

Yüzmenin sağlığa faydaları eğlence, rahatlama ve keyif ile ilişkilidir. Vücut mekanizmalarımız için de oldukça faydalıdır. Yaz aylarında vücut ısısını azaltmaya yardımcı olur ve enerjimizi yenileyerek canlandırır. Muhtemelen başka hiçbir egzersiz gibi güç ve enerji gerektirmez. İspanya'daki Extremadura Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmaya göre, ılık suda yüzmek, vücudu  rahatlatabilir.

Kas Gücünü Destekler

Düzenli olarak yüzenler, güçlü bir kalbe ve iyi bir kas gücüne sahiptirler. Ayrıca vücutlarında yaralı kasları daha etkili bir şekilde iyileştirebilirler.

Sırt ağrısı

Yüzmek vücudun bağ dokularını zorlamadığından, fiziksel olarak zorlanan insanlar için iyi bir spordur. Yüzme ayrıca bacak ve bel ağrısı, artrit ve osteoporozdan muzdarip bireylere rahatlama sağlayabilir.

Kolay Hamilelik

Yüzme hem abdominal hem de omuz kaslarını güçlendirir. Bu nedenle, hamile kadınlar için çok yararlı bir egzersiz şeklidir. Bu nedenle, su egzersizler eklem ağrılarını ve hamileliğe bağlı diğer rahatsızlıkları rahatlatır. Melpomene Minneapolis Enstitüsü tarafından yürütülen bir çalışma , hamile kadınların düzenli olarak yüzme seanslarına katılarak düşüklere daha az eğilimli olduklarını doğrulamıştır.

Kilo Kontrolü

Özellikle 30 dakika boyunca yapılan kurbağalama yüzüş, yaklaşık olarak 367 Kcal’nin yanmasına yardımcı olmaktadır. Yüzen kişinin yüzme hızına ve kilosuna bağlı olarak bu kalori değeri değişim gösterebilmektedir.

Yarım saat süren ritimli yürüyüş ile yakılan kalori sadece 99 Kcal ve bisiklet sürülerek yakılan kalori ise 240 Kcal civarındadır. Buradan da yola çıkarak, yüzme ile yakılan kalorinin değeri ortaya çıkmaktadır. Böylece yüzme, ideal ve sağlıklı bir kilo kontrolü sağlamaktadır. Aslında yüzme, kilo vermeye yardımcı bir fiziksel aktivite değil, özellikle bel çevresinde oluşan yağların erimesine yardımcı olan bir spordur. Yüzme sırasında birçok farklı tür kas harekete geçtiği için, yüzme vücudu şekillendiren fiziksel bir aktivitedir.

Stres

Dünya çapında yaklaşık 4000 yüzücü üzerinden yapılan bir araştırmaya göre, yüzücülerin, yüzme faaliyetini gevşetici ve rahatlatıcı bir spor olarak bulduğu saptanmıştır. Yine yapılan bazı araştırmalara göre yüzme, mutluluk hormonu olarak da bilinen seratonin hormonunun salgılanmasını etkileyen bir egzersiz olarak görülmüştür. Yüzme, stres düzeyini azaltır, sinirleri gevşetir ve rahatlatır, ruhsal olarak çok daha iyi hissetmenizi sağlar. Su içinde yapılan bir aktivite olan yüzme, öfke ve sinirlilik gibi ruhsal durumların sakinleşmesini sağlar.

Güçlü Kaslar

Su içerisinde hareket etmek oldukça zorlayıcıdır. Çünkü, suyun direnci, havaya göre 44 kat daha fazladır. Bundan dolayı su içerisinde hareket ederken normalden çok daha fazla efor harcarız. Yüzme bu sebeplerden dolayı, kasların daha güçlü olmasını sağlar ve kasları şekillendirir.

Uyku

Yapılan araştırmalar, gün içerisinde yüzme etkinliğinin yapıldığı zamanların gecesinde, kişilerin daha çabuk uykuya daldıklarını göstermiştir. Yüzme sırasında çok fazla enerji harcandığından dolayı vücut yorgun düşmekte, bu durum ise uyku yoğunluğunu artırmaktadır.

Kalp Sağlığı

Yüzüldüğü zaman su, vücudu sarar ve vücuda bir basınç uygular. Bu durum, kan dolaşımının daha etkin faaliyet göstermesini sağlamaktadır. Kalp ritimlerini de düzenleyen yüzme, kan dolaşımını düzenleyerek kalp sağlığını korur. Aynı zamanda yüzme, akciğerin solunum kapasitesini geliştirir ve kalbe daha çok temiz kanın ulaşmasını sağlar. Bundan dolayı yüzme, diğer egzersiz türlerine göre daha çok kalp sağlığını destekleyen bir aktivitedir.

Diyabet 2

Haftada üç ya da dört defa tekrarlanan yüzme, düşük glisemik içerikli besin tüketilmesi ile birlikte desteklendiğinde, kandaki şeker seviyesinin kontrol edilmesini sağlamaktadır.

Tansiyon ve Kolesterol

Yapılan bazı çalışmalar, haftada üç defa günlük yarım saat süre ile yapılan yüzmenin, tansiyonu önemli derecede düşürdüğünü göstermiştir. Buna göre, 10 hafta boyunca düzenli olarak yapılan yüzme, hem tansiyonu hem de kandaki kötü kolesterol seviyesini (LDL) düşürmeye yardımcı olmaktadır.

Eklem İltihabı ve Sırt Ağrıları

Yapılan birçok araştırma, yüzmenin kas ve kemik ağrılarını dindirmeye yardımcı olduğunu ve iskelet problemlerini gidermeye yardımcı olduğunu desteklemektedir. Özellikle, ılık ve sıcak su içinde yüzmek, eklem iltihabı ağrıları, eklem ağrıları ve sırt ağrıları gibi sağlık sorunlarını gidermeye yardımcı olmaktadır. Vücudun esnekliğini artıran yüzme, özellikle diz ve eklem ağrılarını dindirmeye yardımcıdır.

Esneklik

Yüzme kasların ve kemiklerin çok aktif olarak kullanıldığı bir spordur. Bundan dolayı yüzme, kas ve kemiklere esneklik kazandırarak, çok daha dayanıklı ve güçlü olmalarını sağlamaktadır.

Meme Kanseri için Faydalı

Tıp uzmanları, zayıflamış kaslarını sertleştirmek için yüzmenin tüm meme kanseri hastaları için yararlı bir egzersiz olduğunu öne sürmektedir. Ancak, tüm meme kanseri hastalarının yüzmeyi denemeden önce bir doktora danışmaları tavsiye edilir.

Son olarak ; 

Yüzmenin yan etkileri arasında cilt enfeksiyonları, kulak ve göz enfeksiyonları, ishal ve ateş riski bulunmaktadır. Yüzmeyi sadece doktorunuza danıştıktan sonra egzersiz olarak yapmalısınız. Eğer açık havada yüzüyorsanız, güneşe maruz kalmadan önce güneş koruyucu uygulamak önemlidir, çünkü sudayken güneşin cildini yakmasını daha az hissedersiniz. Ayrıca kendinizi deniz suyunda, göllerde, havuzlarda ve hatta su kaynaklarında bulunan çeşitli bakterilerden, su mikroplarından ve diğer mikroorganizmalardan korumalısınız.

Benzer Yazılar