HAMİLELİK BELİRTİLERİ
Hamile olup olmadığınızı mı merak ediyorsunuz? Emin olmanın tek yolu hamilelik testi yapmaktır. Ancak hamilelik olasılığını işaret eden hamilelik belirtileri vardır.
Hamilelik Belirtileri Nelerdir?
Her kadın farklıdır, aynı şekilde hamilelik tecrübeleri de öyle. Ancak hamilelik belirtileri az çok birbirine benzer.
Ayrıca, gebeliğin erken belirtileri genellikle menstrüasyon (regl dönemi) öncesi ve sırasında ortaya çıkabilecek belirtileri taklit ettiğinden, hamile olduğunuzu fark etmeyebilirsiniz.
Yazımızda hamilelikte en sık görülen erken belirtilerden bazılarının açıklamasını yapacağız. Ancak bu belirtiler; hamile kalmanın dışındaki nedenlerden de kaynaklanabilir. Bu nedenle; bu belirtileri fark etmeniz mutlaka hamile olduğunuz anlamına gelmez.
1. Lekelenme ve Kramplar
Döllenme gerçekleştikten sonra, döllenmiş yumurta rahim duvarına tutunur. Bu, hamileliğin ilk belirtilerinden biri olan lekelenmeye neden olabilir. Buna implantasyon kanaması denir. Yumurtanın döllenmesinden sonra altı ila on iki gün arasında oluşur.
Aynı şekilde kramplar da menstrüel kramplara benzemektedir. Bu nedenle bazı kadınlar regl dönemlerinin başlangıcındaki kramplarla ve kanamalarla karıştırırlar. Ancak kanama ve kramplar hafiftir.
Kanama dışında; vajinada beyaz, sütümsü bir akıntı fark edebilirsiniz. Bu durum; hemen döllenmeden sonra başlayan vajina duvarının kalınlaşmasıyla ilgilidir. Vajinayı astarlayan hücrelerin artan büyümesi akıntıya neden olur.
Hamilelik boyunca devam edebilen bu akıntılar genellikle zararsızdır ve tedavi gerektirmez. Ama eğer akıntıda kötü bir koku, kaşıntı hissi veya yanma gibi durumlar yaşıyorsanız doktorunuza söylemeniz gerekmektedir. Böylece mantar veya bakteriyel enfeksiyonunuz olup olmadığını tespit edebilirsiniz.
2. Göğüslerde Değişme
Göğüslerdeki değişiklikler gebeliğin çok erken bir işaretidir. Bir kadının hormon seviyeleri, hamilelikten sonra hızla değişir. Bu değişiklikler nedeniyle; göğüslerde bir veya iki hafta sonra şişme, ağrıma veya karıncalanma olabilir. Meme çevresi, areola denilen bölgede renk koyulaşması görülebilir.
Farklı şeyler de göğüs değişikliklerine neden olabilir. Ancak değişikliler hamilelikte erken bir belirti ise yeni hormon seviyelerine alışmanız birkaç hafta sürebilir.
3. Yorgunluk
Hamilelikte yorgun hissetmek erken bir belirti olabileceği gibi oldukça da normaldir. Bir kadın, hamile kaldıktan bir hafta sonra alışılmadık derecede yorgun hissetmeye başlayabilir.
Peki, bu yorgunluğun sebebi nedir? Progesteron olarak da adlandırılan yüksek bir hormon seviyesi ile ilişkili olmasına rağmen, genellikle; düşük kan şekeri seviyesi, daha düşük kan basıncı ve kan üretiminde bir artış gibi durumlar da yorgunluğu tetiklemektedir.
Eğer yorgunluğunuz hamileliğe bağlıysa; bol miktarda dinlenmeniz gerekmektedir. Bu dönemde protein ve demir bakımından zengin yiyecekler yenilebilir.
4. Bulantı (Sabah Hastalığı)
Sabah bulantısı, hamileliğin en bilinen belirtisidir. Bu hastalığın nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte, hamilelik hormonları bu belirtiyi tetikleyebilir. Hamilelik sırasında mide bulantısı günün herhangi bir saatinde olabilir, ancak en sık sabah meydana geldiği gözlemlenmiştir.
Genellikle kadınlar hamileliklerinde, belli başlı gıdaları özellikle istemekte ya da görmeye dayanamamaktadır. Bu durum hormonal değişikliklerle ilgilidir. Hormonal değişikliklerin etkisi o kadar güçlüdür ki; eskiden en sevdiğiniz yiyeceğin düşüncesi bile midenizi bulandırabilir.
Mide bulantısı, tiksinme veya bir yiyeceğe olan aşırı istek tüm hamilelik boyunca sürebilir. Yine de birçok kadın için hamileliğin on üç ya da on dördüncü haftasında bu belirtiler azalmaya başlar.
Bu süreç içindeyken en çok dikkat etmeniz gereken şey; sizin ve gelişmekte olan bebeğinizin temel besin maddelerini alabildiği sağlıklı bir diyet yemenizdir. Bu konuyla ilgili doktorunuzdan tavsiye almanız daha doğru olacaktır.
5. Regl Olmama
Hamileliğin en belirgin belirtisi -çoğu kadını hamilelik testi almaya yönlendiren- regl olmama durumudur. Fakat tüm regl olmamalar veya gecikmeler hamilelikten kaynaklanmaz.
Ayrıca, kadınlar hamilelik sırasında kanamalar yaşayabilir. Eğer hamileyseniz, kanamalarınızla ilgili doktorunuza danışabilirsiniz. Örneğin; hangi dönemlerde olan kanamalar normaldir ve hangi dönemlerdeki kanamalar acil durum işareti olarak nitelendirilir?
Hamilelik dışında regl olmamanın nedenleri vardır. Bunlardan ilki; vücut ağırlığınızın değişmesidir. Bunun dışında; hormonal sorunlar, yorgunluk veya stres de regl olamamanızı veya gecikmenizi tetikleyebilir. Bazı kadınlar doğum kontrol hapı kullanmayı bıraktığında da regl dönemlerinde değişimler, aksaklıklar meydana gelir.
HAMİLELİĞİN DİĞER ERKEN BELİRTİLERİ
Hamilelik, beraberinde hormonal dengenizde değişiklikler meydana getirir. Ve bu durum diğer belirtilere neden olabilir:
Sık idrara çıkma;
Pek çok kadın hamile kaldıktan sonra altıncı veya sekizinci haftada daha sık idrar yapmaya başlarlar. Buna; idrar yolu enfeksiyonu, şeker hastalığı veya aşırı miktarda diüretik (idrar söktürücü) neden olabilir. Fakat, hamile iseniz bu durum büyük olasılıkla hormonal seviyelere bağlıdır.
Kabızlık;
Hamilelik sırasında, progesteron hormonunun yükselmesi kabızlığa neden olabilir. Progesteron, gıdaların bağırsaklarınızdan daha yavaş geçmesine neden olur. Sorunu gidermek için; bol miktarda su için, egzersiz yapın ve bol miktarda yüksek lifli gıdalar tüketin.
Ruh halindeki değişiklikler;
Bu belirti oldukça yaygın olup, hamileliğin ilk üç ayında oldukça belirgindir. Bu durum da hormonal değişiklikler ile ilgilidir.
Baş ve sırt ağrısı;
Birçok hamile kadın sık olarak; hafif baş ağrısından şikayet edebilir veya kronik bir sırt ağrısı yaşayabilir.
Baş Dönmesi ve Bayılma;
Bunlar; kan damarlarının genişlemesi, düşük kan basıncı ve düşük kan şekeri ile ilgili olabilir.
Hamile bir kadın bu belirtilerin hepsine ya da bir veya iki tanesine sahip olabilir. Bu belirtilerden herhangi birisi rahatsızlık verici olursa; doktorunuza danışarak bu belirtileri hafifletebilir veya dengeleyebilirsiniz.