Sağlık
Su Çiçeği Belirtileri 25.01.2017

Suçiçeği Nedir?

Suçiçeği, virüsün neden olduğu, oldukça bulaşıcı bir hastalıktır. Bu tür hastalıklar antibiyotiklerle tedavi edilemez. Bir zamanlar, çocuk hastalıklarında yaygın bir hastalıktı ve bunu önlemek için bir aşı keşfedildi.

Çocuğunuzun su çiçeğini farkedebileceği ilk ipucunu ; cildi üzerinde bulunan parlak kırmızı noktalar oluşmasıdır. Beş ila yedi gün sonra çocuğunuz yol  250 ila 500 kırmızı noktaya sahip olabilir. Çocuğunuz kırmızı noktalar gözükmeden 48 saat önce bulaşıcı bir birey olacaktır.

Suçiçeği Belirtileri

Çocuğunuzun başlangıçta su çiçeği olduğunu bilmiyor olabilirsiniz. Kırmızı noktalar genellikle virüse yakalandıktan 10 ila 21 gün sonra ortaya çıkar. Daha hafif durumlarda, en belirgin belirtiler çocuğunuzun karnı, sırtındaki ve yüzündeki tüm noktalara yayılmadan önce aşamalı olarak görülen kırmızı noktalardır. Daha ağır vakalarda noktalar çocuğunuzun boğazına, gözlerine, belli üriner kısımlara, alt kısımlara ve vajinaya yerleşebilir. Noktalar yükseltilmiş darbe olarak başlar, sıvı dolu kabarcıklara dönüşür ve kabuk gibi son bulur. Oldukça kaşıntı hisseder. Bu kırmızı noktaları kazımak kabarcıkların açılmasına ve enfeksiyona ve yaralara neden olabilir.

Çocuğunuz ayrıca, noktalar görünmeden birkaç gün boyunca grip ve benzer belirtilere sahip olabilir. Bu semptomlar arasında 38 derece ve 40 derece arasında bir ateş, uykulu olma, kötü bir iştah, baş ağrısı, boğaz ağrısı ve mide ağrısı sayılabilir.

Suçiçeğinin nedeni nedir?

Suçiçeği, varicella zoster virüsü adı verilen bir virüsten kaynaklanır. Enfekte olmuş biriyle temas kurarsanız sizede bulaşabilir.

Suçiçeği nasıl teşhis edilir?

Doktorunuz genellikle kırmızı noktaların su çiçeği olup olmadığını söyleyebilir. Diğer grip benzeri semptomları kontrol edebilir. Doktorunuz aynı zamanda kanı test edebilir veya kırmızı noktalardan birinden küçük bir numuneyi test edebilir.

Çocuğunuzun aşağıdaki durumlarında doktorunuzu aramalısınız:

- Nefes almakta güçlük çekiyor.

- 4 günden fazla süren ateş veya 38 derecenin ötesinde kırmızı noktalar.

- Üzerlerinden çıkan sarı sıvı ile kabarcıklar var.

- Sıcak hissedilen veya şişmiş görünen kabarcıklar var.

- Şiddetli bir baş ağrısı var.

- Alışılmadık derecede uykulu veya uyanmakta güçlük çekiyor.

- Parlak ışıklarla rahatsız.

- Yürümekte zorlanıyor.

- Şaşkın

- Kusarken, aşırı derecede mide bulantısı veya sert boynu varsa.

Su çiçeği önlenebilir mi ?

Çocuğunuzun tavsiye edilen yaşı 12 ile 15 ay arasında ve aşılanma yaşı dört ile altı arasında olacak şekilde aşı yaptırılması en iyi önlemedir. Virüse karşı koruma% 99 oranında etkilidir. Nadiren, aşı alanlar hala su çiçeğine sahip olabilir.

Suçiçeği olan veya yakın zamanda virüse maruz kalmış bir çocuğu biliyorsanız, çocuğunuzu o arkadaşınızdan veya sınıf arkadaşınızdan uzak tutun. Başkalarına yaymak en aza indirgemek için su çiçeği olduğunu bildiğinizde çocuğunuzu evde tutun. Suçiçeği havadaki bir virüstür ve ayrıca mukus, tükürük yoluyla veya kabarcıklardan gelen sıvıyla temas ederek yayılabilir.

Suçiçeğinden çocukken kaçabilen , ancak aşı olmayan yetişkinler virüse yakalanma riski altındalar. Yetişkinler aşıyı güçlendiriciyle kısa sürede alabilir. Suçiçeği olmak, sizi zona hissetme riski altına sokar; yaşlandıkça uyku hali kalıcı acı bir cilt durumudur. Zona, kabarcıklar ile birlikte kaşıntılı, ağrılı bir döküntü gibi görülebilir.

Hamileyseniz veya zayıflamış bir bağışıklık sisteminiz varsa, suçiçeği komplikasyonları açısından daha yüksek bir risk altındasınız.

Suçiçeği Tedavisi

Bir virüs bu hastalığa neden olur, bu nedenle antibiyotikler bu tür mikropları tedavi etmede yararlı değildir. Noktalar herhangi bir çizilmeden bulaşırsa, doktorlar antibiyotik reçete edebilirler. Bu, çocuğunuzun yaşı ve sağlığının yanı sıra su çiçeğinin 5-7 günlük süre içinde ne kadar kötü hale geldiğine bağlı olacaktır. Doktorunuzun sunabileceği en iyi şey, semptomları tedavi etmek için çözümlerdir. Kabarcıkların neden olduğu kaşıntı için, doktorunuz kabarcıklara serin, ıslak bir bez uygulama önerisinde bulunabilir. Yaraları açacakları gibi ovmayınız. Serin ya da ılık duşlar da yardımcı olabilir. Birçok kişi yulaf ezmesi ile yapılan losyonların ve banyo ürünlerinin kaşıntıyı hafiflettiğini görmüşlerdir. Yüzün altındaki alanlara kalamin losyonu kullanmak da kaşıntıdan kurtulma sağlayabilir.

Çocuğunuzun ağız kabarcıkları varsa, kabarcıkların açılmasını önlemek için kendisine soğuk, yumuşak  yiyecekler ve içecekler verdiğinizden emin olun. Asidik ve tuzlu gıdalarda da aynı özen gösterilmelidir. Doktorunuz tarafından onaylanmış tropikal ağrı kesici kremler de yardımcı olabilir. Çocuğunuzun yaraları yolmasını önlemek büyük bir mücadele olacaktır. Çocukların ellerine eldiven takmak zorunda kaldıklarında tırnaklarıyla çizilmesinden kaynaklanan hasarı azaltabilirsiniz.

Karaciğer yetmezliğine ve ölümle sonuçlanabilecek artmış Reye sendromu riski nedeniyle çocuğunuza aspirin vermeyin. Asetaminofen, kabul edilebilir bir oral ağrı kesici ilaçtır.

Suçiçeği ile yaşamak

Suçiçeniz varsa ; kısa sürede kendinizi mümkün olduğunca rahat hissetmekten başka yapabileceğiniz başka seçeneğiniz yoktur. Tedavi bölümündeki talimatları takip edin ve başkaları ile yakın temasınızı sınırlayın.

Benzer Yazılar