Sağlık
Akut Bronşit Nedir? 28.01.2017

AKUT BRONŞİT

Akut Bronşit Nedir?

Akut bronşit, bronşiyal bir hastalığa (diyelim ki "beyin kuyruğu") sahiptir. Bronş ağacı ciğerlerinize hava taşıyan tüplerden oluşur. Bu tüpler enfekte olduğunda, şişerler ve içinde mukus (kalın sıvı) oluşur. Bu da nefes almanızı zorlaştırır.

Akut bronşit, kısa süren bronşittir (birkaç hafta veya daha az sürer), kronik bronşit ise bronşittir ve uzun süren veya tekrar eden bronşittir (genellikle sigara içmek gibi bronş ağacının sürekli tahriş edilmesinden kaynaklanır).

Akut Bronşit Belirtileri Nelerdir?

Akut bronşit belirtileri şunları içerir:

- Boğaz ağrısı

- Ateş

- Berrak, sarı veya yeşil mukus getirebilir

- Öksürük

- Göğüs tıkanıklığı

- Nefes darlığı

- Hırıltı

- Titreme

- Vücut ağrıları

Akut Bronşitten Öksürük Ne Kadar Sürer ?

Bazen akut bronşitten öksürük birkaç hafta veya ay sürebilir.  Genellikle bu, bronş ağacının iyileşmesi  uzun  zaman aldığı için olur. Bununla birlikte,  bir öksürük, astım veya pnömoni gibi başka bir sorunun işareti olabilir.

Akut Bronşitin Nedenleri

Akut bronşit neredeyse her zaman bronş ağacının astarına saldıran ve enfeksiyona neden olan virüslerden kaynaklanır. Vücudunuz bu virüslere karşı savaşırken, daha fazla şişme olur ve daha fazla mukus oluşur. Vücudunuzun virüsleri öldürmesi ve bronş tüplerindeki hasarı iyileştirmesi zaman alır.

Çoğu durumda, soğuk algınlığa neden olan aynı virüs akut bronşite neden olur. Araştırmalar, bakteriyel enfeksiyonun  bronşit nedenlerinden daha az olduğunu gösterdi. Çok nadiren mantarın neden olduğu bir enfeksiyon akut bronşit oluşturabilir. Bir tahriş ediciye (havadaki duman, toz veya kirleticiler gibi) maruz kalmak bronşite neden olabilir.

İnsanlar Akut Bronşiti Nasıl Anlıyor?

Akut bronşit oluşturan virüsler havaya veya öksürdüklerinde insanların ellerine püskürtülür. Bu virüsleri teneffüs ederseniz akut bronşit olabilirsiniz. Üzerinde virüs bulunan bir elin üzerine dokunursanız, ardından gözlerinize, burun veya ağzınıza dokunursanız da bu hastalığa sahip olabilirsiniz.

Sigara içiyorsanız veya dumanları ile (belirli fabrika türlerinde olanlar gibi)  kendinize zarar verirseniz, akut bronşit olmanız kaçınılmaz olur  ve  uzun süre bu hastalıkla uğraşmanız muhtemeldir. Bunun nedeni, bronşiyal ağacın zaten hasar görmüş olmasıdır.

Gastroözofageal reflü hastalığı (GÖRH) olan insanlar mide asidi bronş ağacına girdiğinde akut bronşit geliştirebilirler.

Akut Bronşitten Nasıl Uzak Durabilirim?

Akut bronşitlenmeyi engellemenin en iyi yollarından biri, vücudunuza girmeden önce virüsleri öldürmek için ellerinizi sık sık yıkamanızdır.

Eğer sigara içiyorsanız, akut bronşitlerekarşı savaşmayı bırakabilirsiniz. Sigara içmek bronş ağacınıza zarar verir ve virüslerin enfeksiyona neden olmasını kolaylaştırır. Sigara içmek iyileşme sürecini yavaşlatır; bu nedenle iyileşmeniz daha uzun sürer.

Akut Bronşit Tedavisi

Akut bronşit vakalarının çoğu kendi başına kaybolacaktır. Bol miktarda dinlenme, çok miktarda kafeinsiz sıvı (örneğin su ve meyve suları) içmek ve çevrenizdeki nemi artırmak iyi bir fikirdir. Ağrı kesici, iltihaplanmayı azaltabilir, ağrıyı kolaylaştırabilir ve ateş düşebilir. Nonsteroid antiinflamatuar ilaçlar (ibuprofen, naproksen ve aspirin gibi) ağrı ve inflamasyona yardımcı olur. Asetaminofen ağrıya ve ateşi düşürmeye yardımcı olur.

Öksürüğünüz kuruysa (herhangi bir mukus üretmiyorsa) reçetesiz bir öksürük giderici almakta sorun yoktur. Mukus getiren bir öksürüğün bastırılmaması en iyisidir çünkü bu tür öksürük mukusunuzu bronş ağacından daha hızlı temizlemeye yardımcı olur. Öksürük tıbbı, özellikle 4 yaşından küçük çocuklar için önerilmez.

Akut bronşite genellikle virüslerden dolayı antibiyotikler yardımcı olmaz. Renkli veya kalın mukusu öksürseniz bile, antibiyotikler muhtemelen daha hızlı iyileşmenize yardımcı olmaz. Bununla birlikte, doktorunuz bronşitinize bir bakterinin neden olduğunu düşünürse antibiyotik reçete edebilir.

Eğer sigara içiyorsanız, içmekten vazgeçmelisiniz. Bu sizin, bronşiyal ağacınızın daha hızlı iyileşmesine yardımcı olacaktır.

Akut bronşit hastası olan bazı insanlar genellikle astımı tedavi etmek için kullanılan ilaçlara ihtiyaç duyar. Hışıltı duyduğunuzda astım ilaçlarına ihtiyacınız olduğunu gösterir. Bu ilaçlar bronş tüplerini açmaya ve mukus temizlemeye yardımcı olabilir. Genellikle bir inhaler ile verilir. Bir inhalatör ilaçları bronş ağacına doğru püskürtülür. Doktorunuza mutlaka danışın. Doktorunuz bu tedavinin sizin için doğru olup olmadığına karar verecektir.

Benzer Yazılar