Sağlık
Alzheimer Hastalığı Nedir? 29.01.2017

Alzheimer Hastalığı Nedir?

Alzheimer hastalığı demans tipidir. Demans, doktorların beynin fiziksel ve fonksiyonel değişiklikleriyle bağlantılı geniş bir semptom yelpazesini tanımlamak için kullandığı bir kelimedir. Demans genellikle kişinin belleğini, düşünce yeteneklerini ve davranışını etkiler. Bu zihinsel değişiklikler, bunama yaşayan bir kişinin kendisini veya kendisini anlamasını ve hatırlamasını zorlaştırmaktadır.

Demansın en yaygın nedeni Alzheimer hastalığıdır, ancak birçok başka şey demansa neden olabilir.

Alzheimer Hastalığı Ne Kadar Yaygındır?

Alzheimer hastalığı, 65 yaşın üzerindeki insanlarda sık görülür. 65 yaş ve üzeri her 8 kişiden 1'inde bu hastalık var. 85 yaş ve üstündeki insanların neredeyse yarısı Alzheimer hastalığına sahiptir.

65 yaşın altındaki insanlara Alzheimer hastalığı da olabilir. Buna erken başlangıçlı Alzheimer denir. Erken başlangıç ​​Alzheimer çok yaygın değildir. Amerika Birleşik Devletleri'ndeki yaklaşık 200.000 kişi erken başlangıçlı Alzheimer hastalarına sahiptir.

Bu içerik Forest Laboratories Inc. tarafından desteklenmiştir.

Alzheimer hastalığı neden "ilerleyici" hastalık olarak adlandırılır?

"Progresif", Alzheimer hastalığının semptomlarının genellikle yavaş başladığı ve hafif olduğu, daha sonra zamanla kötüleştiği anlamına gelir. Semptomların zamanla kötüleşme süreci "bilişsel düşüş" olarak adlandırılır. Hastalığın geç evrelerinde Alzheimer olan bir kişi artık iletişim kuramaz ve tamamen diğer insanlara bakım için bağlıdır.

Alzheimer Hastalığı ile Ne Kadar Yaşanır?

Her insan için farklıdır. Alzheimer hastalığı, 65 yaşından büyük Amerikalılar ve Amerika Birleşik Devletleri'ndeki tüm insanlar için altıncı ölüm nedeniyle ölümün beşinci ölüm nedenidir. Çoğu kişi Alzheimer hastalığı teşhisi konduktan sonra 4-8 yıl yaşar. Bazıları 20 yıl süren hastalığa yakalanırlar.

Alzheimer Hastalığının Belirtileri

- Günlük yaşamı etkileyen hafıza kaybı

- Önemli  tarihleri ​​veya öğrendiğiniz şeyleri unutmak

- Aynı soruyu tekrar tekrar sormak. Veya bazı şeyleri hatırlamak için hatırlatma notlarına, teknolojiye veya diğer aile bireylerine büyük ölçüde güvenmek

- Bir planı takip etme veya bir problemi çözme becerisinde değişiklikler: Bu, bir matematik problemi gibi bir probleme konsantre olmakta sorun yaşamak

- Bir planın ardından, ya da aylık fatura ödeme gibi düzenli olarak planlanan görevleri takip etmekte zorluk yaşamak.

- Bilinen görevleri tamamlama becerisinde değişiklikler: Alzheimer hastalığı, her zaman yaptığınız şeyleri yapmayı zorlaştırabilir. Örneğin, evde iş yapmak, işyerinde çalışmak veya işyerinde rutin bir görevi bitirmek zor olabilir.

- Zaman ya da yer hakkında kafası karışır:  Örnekler, ne kadar süre geçtiğini veya haftanın gününü veya tarihini kaybetmeyi, yerken nerede olduğunuzu ve oradaki halinizi unutmanızı içerir.

- Görme ile ilgili sorunlar veya görsel bilgileri anlama: Örnekler, okumada sorun yaratma, renkleri tanımlama veya mesafeleri değerlendirme ya da gördükleriniz hakkında şaşkınlık yaşanmasına sebep olur.

- Kelimelerle ilgili sorunlar: Örnekler arasında, bir konuşmanın ortasında kelimeleri unutmak, bir konuşmanın bölümlerini tekrar etmek veya sözcük dağarcığına ait sorunları, örneğin yanlış isimlere göre aramak gibi şeyler bulunur.

- Kötü karar: Örnekler arasında, görünüş veya temizliğe daha az dikkat edilmesi ve yapılan harcalamarda büyük miktarda paralar harcamak gibi zayıf kararı para ile kullanma gibi şeyler sayılabilir.

- Faaliyetlerden vazgeçme: Örnekler arasında, sosyal faaliyetlerden uzaklaşma , iş projeleri veya aile toplantıları ya da bir hobi, spor ya da favori etkinliğin bırakılması sayılabilir.

- Ruh hali ve kişilik değişikliği: Özellikle yeni veya bilmediğiniz yerlerde, alışılmadık derecede şaşkın, şüphe uyandırıcı, üzgün, bunaltıcı, korkulu veya endişeli olma gibi konuları kapsar.

Alzheimer Derneği, Alzheimer hastalığının 10 adet uyarı işareti ve semptomunu tespit etmiştir (aşağıdaki listeye bakınız). Her insanın farklı olduğunu ve bu uyarı işaretlerinin hepsini veya birçoğuna sahip olmayabileceğini hatırlatmak önemlidir. Kendinizden veya sevdiğiniz birinden bu işaretlerden bir veya daha fazlasını fark ederseniz aile doktorunuzla konuşun.

Alzheimer Hastalığının Nedenleri

Doktorlar Alzheimer hastalığının nedeninin tam olarak bilmiyorlar. Anormal proteinlerin kümeleri beyinde büyüdüğünde Alzheimer hastalığının geliştiği görülüyor. Bu büyüme büyük olasılıkla herhangi bir semptomun farkedilmesinden çok önce başlayan beynin birçok küçük değişikliğinden başlar. Zamanla bu değişiklikler toplanıyor. Sonunda, beyin hücreleri zarar görür ve ölürler.

Alzheimer Hastalığının Risk Faktörleri Nelerdir?

Yaş: Yaşlandıkça, Alzheimer hastalığınızın gelişme riski o kadar yüksektir. 65 yaşından sonra her 5 yılda bir Alzheimer rıski oluşma  gelişme riski artar. 85 yaşını doldurmuş insanlarda risk yoktur.

Benzer Yazılar