Sağlık
Antibakteriyel Nedir? Antibakteriyel Özellik Nedir? 07.09.2020

Özellikle korona virüs salgınında, sosyal mesafe ve maskenin yanı sıra aldığımız hijyen tedbirlerinden biri anti bakteriyel ürünlerdir. Antibakteriyel nedir kısaca tanımlayarak başlayalım. Anti bakteriyel, “bakteri üremesini engelleyen” anlamında kullanılır. Korona virüsün bulaşma yollarının başında temas geldiğini biliyoruz. Kimi uzmanlara göre dokunduğumuz her şey bize mikrobu getirebilir. Korona virüs burundan, kulaktan ve gözden geçen bir virüs. Daha önce başka birinin tükürüğünün ya da aksırığının bulaştığı yere temas edersek ve ardından elimizi yüzümüze götürürsek korona virüsün bulaşma ihtimalini oldukça yükseltmiş oluruz. Özellikle tükürük ve hava yoluyla geçtiğini bildiğimiz korona virüste özellikle el hijyenine dikkat etmek şart. Aylardır salgını yok etme çabasındayız; aldığımız önlemlerle, maske takarak, sosyal mesafeye dikkat ederek, 14 gün kuralına uyarak ve dahası uzmanların her söylediğini dikkate alıp uygulayarak bir şekilde korunmaya çalışıyoruz. Korona virüs pandemisi ile birlikte 80 derece kolonyalar ve anti bakteriyel ürünlere, antibakteriyel jellere olan talep de oldukça arttı. Özellikle anti bakteriyel jellere çantamızın vazgeçilmezi oldu. Anti bakteriyel kelimesi hayatımızı bu kadar meşgul ederken bu konuda bilinmeyenlere değinmek istedik.

Antibakteriyel özellik nedir?

Günlük hayatta, televizyon programlarında, basılı ya da dijital dergilerde “anti bakteriyel” kelimesi sıkça çıkıyor karşımıza. Anti bakteriyel TDK anlamına baktığımızda Fransızca kökenli bir kelime olduğunu görüyoruz. Anlamı “ bakteri üremesini engelleyen” demek. Birkaç soru cevap üzerinden anti bakteriyel özelliklere değinelim.

1-  Antibakteriyel hijyen ürünleri ne sıklıkla kullanılmalı?

Uzmanlara göre anti bakteriyel ürün kullanımı tüketicinin maruz kaldığı ortama bağlıdır. Anti bakteriyel ürünler su ve sabunun bulunmadığı ortamlarda el hijyenini sağlamak için kullanılır. Yüzeylere temas ettikten sonra su ve sabunun bulunmadığı ortamlarda anti bakteriyel ürünler kullanılabilir.

2-  Antibakteriyel ürünlerin içeriği nedir?

Anti bakteriyel ürünler su ve sabuna ihtiyaç duymadan el hijyeninin sağlanmasına yarar. Bu tip ürünlerde el hijyenini sağlayan madde etil alkoldür. Cildin hasar görmemesi için içine birtakım nemlendirici maddeler de katılabilir. Ancak temeli etil alkoldür.

3-  Antibakteriyel jeller bağışıklık sistemini zayıflatır mı?

Son günlerde en çok merak edilen konulardan biri anti bakteriyel ürünlerin bağışıklık üzerindeki etkisi. Anti bakteriyel jeller elleri güzel temizler ve mikroptan arındırır. Ancak ne kadar çok kullanılırsa ellerimizdeki bakteriler de bir o kadar bu ürüne karşı güçlenir, direnç gösterir. Böylece ürünün etkisi azalabilir ve haliyle ilk kez sürdüğünüz kadar etki göstermeyebilir. Şunu unutmamak gerekir ki en iyi temizleme yöntemlerinden biri su ve sabundur.

4-  Antibakteriyel ürünler elleri kurutur mu?

Korona virüs döneminde pek çoğumuzun ellerinde hassasiyet oluştu. Bunun büyük payı su ve sabunu sık kullanmamız, marketten gelen her şeyi sabunlu sularla yıkamamız. Ancak şunu unutmamak gerekir ki anti bakteriyel jeller de elleri kurutabilir. Bu tip ürünlerin içinde bulunan alkol, elleri kurutacak güçtedir. Düzenli olarak el kremi ve nemlendirici kullanarak anti bakteriyel jellerin olumsuz etkilerinden korunmak mümkündür.

Antibakteriyel ürünleri hemen hemen her yerde bulabiliyoruz. Özellikle korona virüs pandemisi nedeniyle uzmanların el hijyeni konusundaki uyarılarını dikkate aldığımız için anti bakteriyel ürünlere olan talebimiz de artıyor ister istemez. Ancak her ne kadar yarar sağlasa da her şeyin fazla kullanımı zarar verir. Örneğin egzama, el yaraları ya da sedef hastalığı olan kişilerin mutlaka doktora danışarak bu tarz ürünleri kullanmaları gerekir. Hijyen önemlidir ve hastalıktan korur ancak kafa karışıklığının bir hayli olduğu bu günlerde kulaktan dolma bilgilerle değil mutlaka hekim onayı ile bu ürünleri kullanmak çok daha sağlıklı olacaktır.

Benzer Yazılar