Sağlık
Arpacık Nedir? Nasıl Tedavi Edilir? 01.06.2017

Gözünüzde oluşan arpacıktan nasıl kurtulacağınızı merak ediyor musunuz?  Bir arpacık, tipik olarak gözkapağında görülen küçük, yumuşak bir yumrudur. Stiller çok büyük olmayabilir, ancak oldukça acı verici olabilirler ve çoğu insan göz alanına istenmeyen ilavelerden hoşlanmazlar.

Görünmeyebilirler veya hoş görünmese de aslında oldukça yaygındır. Ancak  iyi haber ise diğer önemli sağlık endişelerinin göstergesi olmamasıdır. Çoğu arpacık bir ila iki hafta içinde kaybolur, ancak çoğu insan gözlerindeki arpacıklardan nasıl hızlı bir şekilde kurtulacağını bilmek istiyor.

Arpacık Belirtileri

Stye olarak da adlandırılan bir arpacıktan nasıl kurtulacağımızı anlatmadan önce, tam olarak ne  olduğunu hakkında daha fazla bilgi verelim. Bir arpacık , göz kapağında, göz kapağının içinde veya göz çevresinde küçük, kırmızı, ağrılı bir yumrudur. Çoğu renk verici madde göz kapağının kenarında bulunur ve küçük bir sivilceye veya kaynama noktasına çok benzer bir  görüntüye sahiptir.  

Sık görülen semptom belirtileri şunlardır:



  • Göz kapağında kırmızı renkli bir topak (sivilceye benzer şekilde) genellikle pus dolu bir merkezle


  • Şişlik ve göz kapağının şişmesi


  • Göz kapağı ağrısı


  • Gözünde bir şeyler varmış gibi hissetmek


  • Göz kapağı boyunca kabuk oluşumu


  • Göz çevresinde kaşıntı hissi


  • Gözün sulandırılması

Arpacık bulaşıcı mıdır?

Hayır değildir. Bir arpacık yerelleştirilmiş bir iltihaptır. Herhangi bir insandan bulaşması imkansızdır.

Chalazion olarak bilinen iltihaplı bir göz koşulu bazen bir arpacık ile karıştırılır. Bir arpacığın ağrılı olma eğiliminde iken, bir chalazion tipik olarak bir semptom olarak ağrıya neden olmaz. Chalazions da tipik daha büyük olma eğilimindedir. Gözünüzde, özellikle de göz kapağının iç tarafında zor ama çok acılı olmayan bir yumru var ise, o zaman bir Chalazions olabilir. Bunlar iki farklı enflamasyonlu göz koşullarıdır.

Muhtemelen bir tıkanmış ve tahriş olmuş cilt bezi yüzünden sivilcenin nasıl geliştiğine şahit olamazsınız. Göz kapağınızda tıkalı ve enfekte olabilecek bezler de vardır. Bu olduğunda, bir arpacık oluşur. Genellikle arpacık oluşumu ile bağlantılı bakterilere staphylococcus denir.

Göz kapağının bezleri tıkanabilir mi? Yine, yüzdeki veya vücudundaki bir sivilceye benzer.  Ölü deri hücreleri, bakteri veya yağ gibi bezleri tıkayabilir. İlginç, ancak iyi bilinen bir gerçek, göz kapaklarınızın yağ bezlerinin normal olarak, gözlerimizin nemli ve sağlıklı kalması için gözyaşı ile birleşmiş bir yağ maddesini üretmesidir.

İlk olarak, arpacık oluşumu için en yaygın risk faktörü, sebumun meibom bezlerinden veya tarsal bezlerden yavaşça dışarıya akmasıdır. Bunlar, göz kapaklarının kenarını hizaya getiren bezlerdir. Meibomian bezi disfonksiyonu adı verilen rahatsızlığı olan insanlar bu bezlerden  suboptimal sebumu akar. Arpacıklar için ek risk faktörleri, bezin travma, enfeksiyon veya yanıkların sonucu olarak skar dokusu tarafından açılmasının engellenmesini içerir. Göz kapağının önemli bezleri, özellikle göz kapakları düzgün bir şekilde temizlenmediğinde, makyaj ve toz gibi şeylerle tıkanabilir.

Konvansiyonel Tedavi

Geleneksel ve doğal yaklaşımlar hem sıcak sıkıştırmaları hem de göz çevresini yıkayarak, makyajdan kaçınarak ve gözlük kullanıyorsanız  kontakları kullanmamak üzere temiz ve açık olmasını önerir.

Arpacıklardan  kurtulma konusuna gelince, konvansiyonel bir doktor tropikal bir antibiyotik kremi veya antibiyotik göz damlası da önerebilir. Enfeksiyon halen devam ederse veya daha da kötüleşirse, doktorunuz muhtemelen dahili olarak antibiyotik almayı da önerebilir. Bazı durumlarda, bir doktor cerrahi olarak  kesebilir ve   kalıcı olarak içini boşaltabilir. Ancak, Mayo Clinic'e göre, çoğu kez bir arpacık kendi kendine gider ve özel bir muamele gerektirmez.    

Çoğu renk tutma şekli nispeten zararsız olsa da kendilerini iyi hissetmezler ve özellikle iyi görünmezler. Gerçekten de sabredip zamanla kendiliğinden geçmesiniz beklemeniz önerilir , fakat şu anda bir arpacığın varsa , bir gecede bundan  nasıl kurtulacağını bilmek ister misin?  Bir arpacığın bir ev tedavisi ile bile bir gecede geçeceğini vaat edememekteyiz, ancak doğal ev ilaçları bir arpacık için kesinlikle daha katlanılabilir duruma getirir  ve aynı zamanda daha hızlı iyileştirme teşvik edebilirsiniz.

Evde Yapılabilecek Çözümler

1. Sıcak Sıkıştırma

Kendi haline bırakılırsa, bir arpacık genellikle iyileşir ve kendi başına boşalır. Ancak, hızlı drenaj ve iyileşme olasılığını teşvik etmek isterseniz, o zaman sıcak bir sıkıştırma kullanabilirsiniz. Temiz bir bez (bir bez gibi) alın ve ılık suyla ıslatın. Tamamen sıkın böylece ıslak damlalar olmaz ve daha sonra  gözünüzün üzerine yerleştirin. Bunu bir kerede 10 ila 15 dakika boyunca günde birkaç kez yapabilirsiniz. Her bir sıcak sıkıştırma seansı esnasında, sıcaklık faktörünü yüksekltmek için bezin ıslak olmasını sağlayabilirsiniz, ancak asla göze bir havlu koymayın. Kompresin yaş ısısı drenajı teşvik edecek ve iyileşme sürecini hızlandıracaktır.    

2. Kontakt Lenslerden veya Makyajdan Uzak Durun

Arpacıkları  kendi kendinize tedavi ederken ve sabaha kadar gitmesini beklerken, iyileşene kadar kontakların veya göz makyajının kullanılmaması en iyi seçim olacaktır. Kontakt lenslerinize alıştığınız halde gözlük takmak rahatsız edici olabilir, ancak bu lensler bir arpacığa  neden olan bakterilerle kontamine olabilir.

3. Doğru Göz Küresi Bakımı + Kişniş Tohumları

Göz kapaklarını temiz tutmak önemlidir, çünkü bakteri bir yığılmaya neden olduğundan, küfü tedavi edip önler. Göz kapağını yumuşak bir sabun ve ılık (sıcak olmayan) su ile hafifçe yıkamanız önerilir. Ayrıca, gözlerinizi ovmaktan kaçınmak, özellikle de elleriniz temiz değilse, arpacığınız varsa ya da sizdede oluşmaması için çaba göstermek istiyorsanız buna dikkat etmelisiniz.  Bazı kaynaklar ayrıca, çay gibi bir sıvıyı ve  kişniş tohumları kullanmayı ve ardından bu kişniş sıyığını (bir kez soğuduktan sonra) kullanarak gözü temizlemenizi önerir. Kişniş, antibakteriyel özelliklere sahiptir.

4. Siyah veya Yeşil Çay

Sabah fincan çayınızı aldıktan sonra, çay tohumlarını kullanabilirsiniz. Eğer çay sevmiyorsanız o zaman kaynar su kullanarak bir fincan siyah çay yapabilirsiniz, ve sonra çay torbasını çıkararak. Soğutulduktan sonra, kirli göz kapağının üzerine koyun. Sıcak kompresine benzer şekilde, torbanın nemli olduğundan, ıslak olmasına dikkat edin. Çay torbası, gözünüzün üzerinde, yaklaşık 5-10 dakika boyunca arpacık  bulunan bölgenin üzerinde dursun. Her kullanımdan sonra çay poşetini atın.

Benzer Yazılar