Sağlık
Sindirim Sistemi Hastalıkları 31.05.2017

İnsan sindirim sistemi, gıdayı vücuda absorbe olan ve kullanılmayan atıkları ortadan kaldıran gerekli besin maddelerine dönüştüren bir dizi organdır. Sağlıklı olmak esastır, çünkü eğer sindirim sistemi kapanırsa, vücut beslenemez veya atıklardan kurtulamaz.

Sindirim Sisteminin Tanımı

Sindirim sistemi, gastrointestinal sistem olarak da bilinir; özofagus, mide, ince bağırsak, kalın bağırsak (bağırsak olarak da bilinir) ve rektumdan oluşan anüsde sona eren sindirim sistemi ağızda başlar. Amerikan Gastrointestinal Endoskopi Derneği (ASGE) 'ne göre ağızdan anüse kadar tüm sistemin uzunluğu yaklaşık 30 fit (9 metre).

Sindirim, ağız ile başlar. Besin kokusu bile ağızda tükürük bezleri tarafından salgılanan tükürük üretebilir, nişastayı parçalayan bir enzim olan tükrük amilazı içerir. İskelet sisteminin bir parçası olan dişler sindirimde anahtar rol oynar. Etçillerde dişler eti öldürmek ve parçalamak için tasarlanmıştır. Otçul dişleri sindirim sürecinde onları kolaylaştırmak için öğütülmüş bitkiler ve diğer yiyecekler için yapılır.

Yutkunma, çiğnenmiş yiyecekleri orofarinks ve hipofarenks üzerinden geçen yemek borusuna iter. Bu noktada, yiyecek yuvarlak küçük bir kütle şeklini alır ve sindirim istemsiz olur. Peristalsis olarak adlandırılan bir dizi kas kontraksiyonu, gıdayı sistemin geri kalanına nakleder. Ulusal Sağlık Enstitüsüne (NIH) göre özofagus mideye boşaltır.

Aslında hidroklorik asit ve pepsinin karışımı olan midenin mide suyu, ASGE'ye göre proteinleri parçalamaya ve potansiyel olarak zararlı bakteri öldürmeye başlar. Bu işlemden bir iki saat sonra, chyme adı verilen kalın bir yarı sıvı macun oluşur.

Cleveland kliniğe göre bu noktada pilorik sfinkter valf açılır ve chyme ‘duodenuma’ girer, pankreasın sindirim enzimleri ve safra kesesinden asidik safra karışır. Chyme için bir sonraki durak, besinlerin emiliminin büyük çoğunluğunun gerçekleştiği, 20 metrelik (6 metrelik) tüp biçimli bir organ olan ince bağırsaktır. Besinler kan dolaşımına girer ve karaciğere taşınır.

Karaciğer, vücuda enerji vermek için şekerlerden ve karbonhidratlardan glikojen oluşturur ve diyet proteinlerini kan sistemi tarafından ihtiyaç duyulan yeni proteinlere dönüştürür. Cleveland Clinic, karaciğer detoksifiye edilmiş ve vücuttan atık olarak geçirilen alkol gibi istenmeyen kimyasal maddeleri de parçaladığını belirttir.

Ne olursa olsun kalın bağırsağa girer. Yaklaşık 5 fit uzunluğunda (1.5 metre) olan kalın bağırsağın işlevi öncelikle sindirilemez maddenin depolanması ve fermantasyonu içindir. Ayrıca kolon da denir, dört bölümden oluşur: artan kolon, transvers kolon, inen kolon ve sigmoid kolon. Cleveland Clinic'e göre, chyme’ suyunun vücuda geri emildiği ve dışkı öncelikle sudan (% 75), diyet lifinden ve diğer atık ürünlerden oluşuyor. Dışkılar burada dışkılama yoluyla vücuttan atılana kadar saklanır.

Sindirim Sisteminin Hastalıkları

Birçok semptom, karaciğer ağrısı, dışkıda kan, şişkinlik, kabızlık, ishal, mide ekşimesi, inkontinans, bulantı , kusma ve yutkunma zorluğu gibi sindirim yolu ile ilgili sorunlara işaret edebilir.

Sindirim sisteminin en yaygın bilinen hastalıkları kolon kanseridir. Hastalık Kontrolü Merkezleri'ne (CDC) göre, 2011'de 51.783 İnsan kolondan öldü (mevcut veriler için en son yıl). Amerikan Kanser Derneğine göre, cilt kanseri, kolon ve rektal kanser veya kolorektal kanser hariç olmak üzere, Amerika Birleşik Devletleri'nde hem erkeklerde hem de kadınlarda teşhis edilen en yaygın üçüncü kanser olarak teşhis edildi.

Kanserli olabilen veya olmayan polip büyüme ve düzensiz hücreler, kolorektal kanserler için (CRC olarak da bilinir) en yaygın gelişim yollarıdır ve bir gastroenterolog olan Dr. John Marks'a göre rutin kolonoskopi sırasında saptanabilir.

En iyi haberse,  erken teşhis edilirse , kolonoskopi sırasında çıkarılabilirler; böylece  kanser olma ihtimalini ortadan kaldırır.

Kanseri çoktan yayılmış olan hastalar için son derece iyi prognoz gösteren çeşitli minimal invaziv cerrahi seçenekler bulunmaktadır.

Aile geçmişi olmayan asemptomatik hastaların 45-50 yaşları arasında düzenli olarak teste başlamaları önerilmektedir. "Daha erken yaşta bir kolonoskopi yapılması gerektiğini düşündürebilecek belirtiler arasında birkaç günden fazla süren rektal kanama ve dışkı / bağırsak alışkanlığı değişiklikleri vardır.

İrritabl bağırsak sendromu, divertikülit, GÖRH (asit reflüsü) ve Crohn hastalığı gibi sindirim sisteminin birçok hastalığı ve durumu kronik olabilir.

Sindirim sistemi hastalıklarının birçoğu yediğimiz gıdalara bağlıdır ve bazı zorlu diyetlerini kısıtlayarak semptomlarını azaltabilirsiniz. Elbette kimse bazı gıdaları hayatlarından çıkarmak istemez , ancak birçok kez diyetten asitli şeyleri (domates, soğan ve kırmızı şarap gibi) ortadan kaldırmak bir etki yaratabilir.

Sindirim sistemi rahatsızlıklarını saptamak için bir takım testler vardır.  

Kolonoskopi:  Amerikan Gastroenteroloji Birliği'ne göre kolonoskop adı verilen uzun, esnek, fiber optik bir görüntüleme aleti kullanarak kolonun iç kısmının incelenmesidir.

Diğer test prosedürleri üst gastrointestinal endoskopi, kapsül endoskopi, endoskopik retrograd  ve endoskopik ultrasonu içerir.

Benzer Yazılar