Sağlık
Ayak Terlemesinin Nedenleri ve Doğal Çözüm Yöntemleri Nelerdir? 17.09.2018

Ayak Terlemesi Neden Olur? 

Ayak terlemesi istemeden meydana gelen bir durumdur. Ayak terlemesi, bir süre sonra ayak kokusu ile birlikte ayaklarda bakterilerin oluşmasına neden olabilir. Ayak terlemesi, sinir sistemini aşırı çalışması ile meydana gelmektedir. Bunun sonucunda ter bezleri de aşırı çalışır ve bu da olumsuz durumlar ortaya çıkarır. Ayakların terlemesinden dolayı ayak bakımına daha fazla özen gösterilmelidir ve çorap, ayakkabı gibi temizliklere de ekstra önem verilmelidir.

Ayak terlemesi genelde yaz aylarında görülse de diğer aylarda da görülmektedir. Genel olarak ayak terlemesinin nedenlerini şöyle sıralayabiliriz:

 



  • Aşırı kilo


  • Hormonal dengesizlik


  • Şeker hastalığı


  • Sinirli olma durumu


  • Akciğer ve kalp hastalıkları


  • Parkinson hastalığı


  • Bazı ilaçlar


  • Aşırı alkol ve sigara tüketimi


  • Solunum yollarındaki sorunlar


  • Gut hastalığı


  • Hamilelik


  • Menopoz

 

Pratik Önlemler

 



  • Ayaklarınızı mümkün olduğunca kuru tutun.


  • Mümkünse yedek ayakkabınız olsun, sık sık değiştirin ve ayakkabının havalanmasını sağlayın.


  • Sabunla günlük olarak yıkayın.


  • Tırnakları düzenli kesin.


  • Her zaman temiz sentetik çorap giyin.


  • Dezenfekte sprey kullanın.


  • Her gün aynı ayakkabıyı giymemeye çalışın.


  • Bakterileri öldürmek için ayakkabıya kabartma tozu serpin.


  • Ayak yıkandıktan sonra günlük çinko ve hint yağı kremi uygulayın.


  • Ayaklarınız için koku giderici tozlar kullanın.

 

Ayak Terlemesine Doğal Yöntemler

Soda

Karbonat tozu olarak bilinen sodyum bikarbonat, ayak kokusunu ortadan kaldırmak için etkili bir çözümdür. Bu bakterilerin ortadan kalkmasına yardımcı olur.
Ilık suya kabartma tozu (1 litre su  için 1 çorba kaşığı) ekleyin ve yaklaşık bir hafta boyunca her gece 15 ila 20 dakika içinde ayaklarınızı ıslatın.

Lavanta Yağı

Lavanta yağı çok güzel kokmasının yanında bakterileri de öldürür. Bunun yanında ayak kokusuna neden olan mantarları öldürücü etkisi vardır.

Sirke 

Sirke, ayak terlemesinde kullanılan en etkili çözümlerden birisidir. Sirke ayağın derisindeki gözenekleri sıkılaştırır. Aynı zamanda, ciltte bulunan zararlı maddelerin de atılmasını sağlar. Bunun için bir bardak suya iki çay kaşığı kadar sirke ekleyin ve bu karışımı her gün tüketin. Ayrıca, bir kova suyun içerisine bir miktar sirke ekleyerek her gün ayaklarınızı yarım saat bu suyun içerisinde bekletin.

Domates Suyu 

Domates suyu çok yararlı bir karışımdır. Ayak terlemesini azaltmada ve etkisini geçirmede kullanılan doğal çözümlerdendir. Bunun için iki adet domatesi ezin ve suyunu çıkarın ve ayağınıza masaj olarak uygulayın. Karışımın ayağınızda kurumasını bekleyin. Bir süre sonra ayağınızı ılık su ile temizleyin. Bu uygulamayı her gece yatmadan önce yapabilirsiniz.

Epsom Tuz

Mikrobiyal enfeksiyonla savaşır ve ayak kokusunu giderir. Epsom tuzu ile detoksifiye ayak banyosu da ayak ağrılarına faydalıdır.
Yarım kova ılık suya iki çay kaşığı epsom tozu karıştırın. 10- 15 dakika süreyle suyun içerisinde ayaklarınızı ıslatın. En iyi sonuçlar için birkaç saat için çorap veya ayakkabı giymeyin, böylece yatmadan önce bunu uygulayın.    

Yeşil Çay ya da Ada Çayı

Yeşil çay ya da ada çayı gibi bitkiler verdikleri hoş koku sayesinde ayak terlemesine doğal çözümlerdendir. Bunun için bir litre suyun içerisine ada çayı ekleyin ve bir süre kaynatın. Karışımı süzerek soğumasını bekleyin ve ardından da ayağınıza pamuk yardımı ile uygulayın. 15 dakika kadar cildinizde durdurduktan sonra ılık su ile ayağınızı temizleyin. Ada çayı gibi yeşil çayı da bu yöntemle ayak terlemesi için kullanabilirsiniz. Bu uygulamayı her gün düzenli olarak yaparak daha etkili sonuçlar alabilirsiniz.

Şap

Şap tozunun antiseptik özellikleri vardır. Bu nedenle bakteri büyümesini engeller.
1 fincan suya 1 çay kaşığı şap tozu koyun. İyice karıştırdıktan sonra ayaklarınızı yıkayın. 15 ila 20 dakika sonra, ayaklarınızı iyice kurulayın ve ardından onlara biraz şap tozu serpin. Günde bir kez yapın.

Patates 

Patates yapısındaki enzimlerden dolayı cildin güçlenmesini ve beslenmesini sağlar. Bunun yanında cildin beyazlatılması için ve terlemeye çözüm olarak da kullanılır. Bunun için çiğ patates ezerek suyunu çıkarın. Ardından ayağınıza bu suyu uygulayın ve kurumasını bekleyin. Bir süre sonra da temiz su ile durulayın.

Cadı Fındığı Yağı

Ayağın terlemesini azaltmak için kullanılan doğal çözümlerden bir diğeri de cadı fındığı yağı kullanılmasıdır. Cadı fındığı yağının büzücü özelliği vardır. Bunun için bir leğendeki suyun içine cadı fındığı yağı dökün ve karıştırın. Ayağınızı bu karışımın içerisinde yarım saat bekletin ve sonrasında da ayağınızı ılık su ile durulayın.

Mısır Nişastası ve Karbonat 

Ayaklardaki terlemeyi azaltan yöntemlerden birisi de mısır nişastası ve karbonat kullanımıdır. Bunun için ilk olarak ayağınızı ılık su ile temizleyin ve kurulayın. Sonra karbonatı ve mısır nişastasını karıştırarak ayağınıza masaj yaparak sürün. Karışımı 1 saat ayağınızda beklettikten sonra ılık su ile temizleyin.

Buğday Çimi Suyu

Buğday çimi suyu çeşitli sağlık sorunları için kullanılmaktadır. Buğday çimi suyu tüketildiğinde vücuttaki fazla asit öldürülür Ayrıca yapısında protein, B6 vitamini, C vitamini ve folik asit bulunmaktadır. Bu tedavi için her gün buğday çimi suyu tüketebilirsiniz ya da pamuk yardımı ile bu karışımı ayağınıza sürebilirsiniz.

Hindistan Cevizi Yağı 

Hindistan cevizi yağı yapısındakiler sayesinde terlemeyi meydana getiren bakterileri öldürür ve bakterinin azalmasını sağlar. Bunun için her gün ayağınıza Hindistan cevizi yağı ile masaj yapmalısınız.

Meşe Kabuğu 

Meşe kabuğu tedavisi ile de ayak terlemesinden kurtulabilirsiniz. Bunun için bir tencerenin içerisine 4 bardak su ve 1 avuç meşe kabuğu koyun ve kaynamaya bırakın. Kaynattığınız karışımı soğuttuktan sonra ayaklarınızı bu karışımın içinde yarım saat bekletin.

Zencefil 

Bakterilerin büyümesini engeller ve aynı zamanda toksinleri temizler. Bunun için zencefil kökünü kaynatın ve yatmadan önce suyu 15-20 dakika boyunca ayaklarınıza masaj yaparak uygulayın.

Poşet Çay 

Ayak terlemesine doğal çözümlerden bir diğeri de poşet çay ile yapılan karışımdır. Bunun için bir tencerenin içerisine 5 tane poşet çay atın ve iyice yayılmasını bekleyin. Sonrasında da ayağınızı bu karışımda 20 dakika boyunca durdurun. Çay yapısındaki tanin maddesinden dolayı terlemeye neden olan bakterileri öldürür ve kötü kokuyu da önler. Ayrıca ayaklardaki gözeneklerin küçülmesini de sağlayarak terlemenin önüne geçer.

Her akşam yatmadan önce ayağınızı yıkamanız ve nemlendirici sürmeniz de ayak terlemesini engellemeye yardımcı olacaktır.

Benzer Yazılar