Sağlık
Bel ve Boyun Ağrılarında Manipülasyon (Manuel Terapi) 16.05.2017

Artan bir araştırma grubu, osteopatik bakımın her yaş  seviyesindeki çeşitli hastalar için gerçek yararları olduğunu göstermeye devam ediyor. American Osteopathic Association'a göre "Osteopatik manipülatif tedavi ya da OMT, Hastalıklarına veya yaralanmaları teşhis etmek, tedavi etmek ve önlemek için manipülatif tedavi gerekir. Osteopatik, OMT'yi kullanarak kaslarınızı ve eklemleri germe, basınç ve direnç gibi tekniklerle hareket ettirebilirsiniz.

Osteopatik manipülatif terapi (OMT) bazen osteopatik manuel tıp (OMM) olarak da adlandırılır. Her ne kadar resmi eğitim, uzmanlık ve uygulama gerektirse de, manipülatif terapi aslında bazılarının "şifa verici" olarak tanımladığı terimlerdir. En sık OMM'ye yönelenler doğal ağrıyı hafifletmek veya aşağıdakileri içerebilen diğer semptomlarda ilerleme aramaktadır: kronik kas ağrıları , Sık sık baş ağrıları veya migren, işlevsellik kaybı, TME, karpal tünel sendromu veya normalde uyku ve solunum sıkıntısı gibi rahatsızlıklarda uygulanabilir.

Osteopatik Manipülatif Terapi Nedir?

Osteopatik manipülatif terapi (OMT) ile ilgili en yaygın sorulardan bazılarına verilen cevaplar:

Manipülasyon Terapisi Nedir?

Manipülatif terapi, doğal bir "manuel tıp" türüdür. Des Moines Üniversitesi'nin Iowa Osteopati Akademisine göre, osteopatik manuel tıbbın bir tanımı "hastalığı teşhis etmek, tedavi etmek ve hatta önlemek için kullanılan, invaziv olmayan, elden geçiren bir terapidir.

Osteopatik doktorlar, hastalara OMM'de ilave bir teklif olarak eğitim uygularlar ve hastalara çeşitli tedavi seçenekleri ve tavsiyeleri sunar. Manipülatif terapi teknikleri yürüten birçok doktor, şiropraktik ayarlamalar, masaj terapisi, akupresür ve bazen beslenme gibi özel alanlar da dahil olmak üzere tıbbın diğer alanlarında da eğitim almıştır.

Osteopatik Tedavi Nedir?

Osteopatik tıbbın birincil hedefi, belirgin semptomları değil "tüm insanı" tedavi etmeyi amaçlıyor. Başka bir deyişle, sadece acı veren bir rahatsızlığı veya yarayı gidermek için belirli egzersizleri veya reçeteli ilaçları reçete etmek yerine, osteopatik hekimler, bu nedenlerin hastalığın nasıl etkilediğini ele alan ağrının veya bozukluğun (kas kompanzasyonu veya zayıf yönleri gibi) temel nedenlerini belirlemeye çalışmaktadırlar.

Çoğu osteopatik el-üzerinde tedavi, kas ve eklem işlev bozuklukları da dahil olmak üzere vücudun mekanik sorunlarını ele alır.

Manipülasyonlar (bağ dokusu), büyük kas grupları, eklemler, tendonlar ve ligamentleri hedef alır. Birçok kişi aşırı kullanılan kaslar, zayıf duruş veya egzersiz sırasında zayıf form, yara dokusu oluşumu, gözyaşı,  ve inflamasyon (birçok hastalığın kökü) sonucu ağrı veya semptomlar geliştirir.

Hedeflenen manipülasyonları gerçekleştirerek, birçok hasta semptomlara daha az müdahale ederek daha hareketli veya daha kolay egzersiz yapabilir, daha az ağrı yaşayabilir, daha iyi nefes alabilir, uyku kalitesinde gelişmeler görebilir ve normal günlük aktivitelerle uğraşabilir.

Sıkı kasları ve sinir tetik noktalarını hafifletmeye yardımcı olan yumuşak doku tekniklerini içeren aktif serbest bırakma teknikleri (veya ART), eklem stresini veya kas ağrılarını büyük oranda azaltmaktadır. Aktif salınım tekniğinin birincil amacı, kas dokusu ile sinirler arasındaki normal hareketliliği ve "kaymayı" geri kazandırmaktır.  Manipülasyonlar vücutta eklem sıvısının itilmesini ve lenfatik sistemi uyararak inflamasyonun azalmasına yardımcı olabilir.

Osteopatik Manipülatif Terapi Faydaları

1. Sırt Ağrısı veya Boyun Ağrısı Dahil ,Doğal Ağrıyı Azaltmaya Yardımcı Olur

Bel ağrısı, yetişkinler arasında en sık görülen şikayetlerden biridir ve insanların neredeyse yüzde 80'ini bir noktada veya başka bir noktada olumsuz etkilemektedir. Araştırmalar sırt ağrısının sıklıkla ekstra vücut ağırlığı, osteoartrit, aşırı kullanım, omurga ve disklerde birikmiş hasar ya da kaslar, bağlar ya da eklemler gibi arka yapıların bir burkulması ya da gerginliği sonucu olduğunu gösteriyor.

OMM, sırt ağrısının kötüleşmesine veya geri gelmesine engel olmak için, belirli vertebraların yerlerini değiştirerek, sırt ağrısını tedavi etmeye yardımcı olabilir, buna, ayarlamalar olarak da adlandırılan manipülasyonlar da dahil olmak üzere bel omurganındaki eklemleri harekete geçirir (bel altına). Osteopatik manipülasyonların sırt ağrısı, boyun ağrısı ya da bacaklarda ağrı çekmesine neden olan tedavide yardımcı olabilecek bazı koşullar şunları içerir:



  • Siyatik (veya siyatik sinir ağrısı)


  • Faset eklem yaralanmaları


  • Osteoartrit


  • Sakroiliak eklem disfonksiyonu


  • Spine Health, omurgada ağrı kesilmesi için en sık kullanılan kayropraktik teknikler ve diğer osteopatik manipülasyonları içerir:

2. Uyku Kalitesini Artırır

En azından birkaç çalışma, osteopatik manipülasyonların, uykusuzluğun azalmasına yardımcı olabileceğini ve stres veya ağrıya bağlı olarak diğer uyku bozukluklarında pozitif etkilere sahip olduğunu desteklediğini bulmuştur.

Uyarı bozuklukları (özellikle de uykusuzluk) için spinal manipülatif terapi, kas gevşetme teknikleri, kafa ayarı ve beyin-vücut tıbbi tedavilerinin etkilerini test eden 13 çalışmayı içeren bir gözden geçirme - osteopatik bakımın hastalara fayda sağladığına dair kanıtlar bulmuştur. Bununla birlikte, uyku bozukluklarının çoğunluğu "çok yönlü" olduğu için, diğer yaşam tarzı değişikliklerini de dahil edenlerde (egzersiz, beslenme değişiklikleri, stres azaltma, vb.)  önemli gelişmeler görülmüştür.

Araştırmacıların, uygulamalı manipülasyonların uyku iyileştirmeye yardımcı olabileceğine inandıkları bazı yollar şunlardır:



  • Kas gevşemesinin teşvik edilmesi


  • Uykuya neden olabilecek ağrı, gerginlik veya baş ağrılarını azaltmak


  • Beyindeki talamustan limbik sisteme olan dürtülerin normalleştirilmesi (stres tepkisinin kontrol altına alınmasına ve kaygı duygularının azalmasına yardımcı olur)

3- Daha Düşük Kas Gerginliği

Graston Tekniği veya Aktif Salım Tekniği de dahil olmak üzere bazı osteopatik teknikler, yaralanmalara veya işlevsellik kaybına yol açabilecek skar dokusu geliştiren alanları hedef alabilir. Bu manevralar fibröz adezyonları parçalamak, hasar gören bölgelere giden kan akışını iyileştirmek, lenfatik sıvıyı taşımak ve ağrı  veya kas gerginliğini azaltmak için çalışır.

Eğer bu iki tekniği hiç duymamışsanız, ART, miyofasyal salınıma benzer; buna karşın Graston, hastanın yaralı alanlarına ritmik bir şekilde derin baskı uygulamaya yardımcı olan bir el aleti kullanılarak gerçekleştirilir. Bu, esnekliği, hareket aralığını artırabilir ve gelecekteki yaralanmalara (sırt, bacaklar ve omuzlar gibi) karşı koruma sağlar.  Her iki tedavi türü de atletik eğitimciler, kayropraktik uzmanları, el terapistleri, mesleki ve fizyoterapistler gibi bazı sağlayıcılar tarafından sunulmaktadır.

4. Solunum ve Solunum Fonksiyonlarını Normalleştirmeye Yardımcı Olabilir

Görselleştirilmiş Deneyler Dergisinde yayınlanan 2014 çalışmasında, osteopatik manipülatif tedavinin solunum koşulları, akciğer veya hava yollarının iltihabı veya pnömoni de dahil hastalıklar için etkili bir yardımcı araç olarak kullanılabileceği bulundu.

Bazı çalışmalarda, osteopatik manipülatif tedavi almayan hastalarla karşılaştırıldığında, osteopatik bir doktorla çalışanların, diğer pahalı veya riskli tedavilere uygun maliyetli bir alternatif, pnömoniden muzdarip hastanede kalış süresinin azaldığı gibi ek yararlar elde etme eğiliminde oldukları bulunmuştur , Intravenöz antibiyotik süresinin azalması ve solunum yetmezliği insidansı veya ölümün azaltılması gibi faydaları ortaya çıkmıştır.

Benzer Yazılar