Sağlık
Boğaz ağrısına ne iyi gelir? 20.11.2019

Kış mevsiminin olmazsa olmazı gripten geçtiğimiz günlerde bahsetmiştik. Hatta ateşi ne düşürür isimli yazımızda size doğal ve etkili yöntemlerden de bahsetmiştik. Bugün konumuz yine gribe bağlı şikayetlerden biri. Malum mevsim kışa dönünce bizim vücut dengemizde kendi içinde bir dönme yaşıyor; sağlıklı yattığımız yatağımızdan bir bakmışız boğaz ağrısı ile uyanmışız. Sinsi sinsi gelen boğaz ağrısı, beraberinde önlem alınmazsa bizi yataklara da düşürebilir. Sonra gelsin ateşler, gelsin vitaminler. Gelin görün ki henüz boğazınızda hafif bir yanma hissediyorsanız bile hemen alacağınız önlemlere işin ciddi boyutlara taşınmasını önleyebilirsiniz. Boğaz ağrısından yutkunamıyorsanız, boğaz ağrısına hangi bitki iyi gelir diyorsanız ve özetle boğaz ağrısına doğal çözüm arıyorsanız bu önerilerimiz tam size göre.

Tuzlu karbonatlı gargara

Bunun pek sevimli bir şey olmadığını biliyoruz. Boğaz iltihabınız varsa biraz yakabilir hatta. Ancak tuz ve karbonatla gargara yapmak, boğaz iltihabı nasıl geçer sorusunun en doğal yanıtı olarak karşımıza çıkıyor. Tuz ve karbonat boğazınızı temizliyor ve mikroplardan arındırıyor. Bir su bardağı ılık suyun içine bir çay kaşığı tuz ve yine bir çay kaşığı karbonat ekleyin. Bu karışım ile gargara yapın. Böylelikle boğazınız yumuşayabilir ve mikroplar ölür. Karışımı yutmamaya gayret edin aksi halde mideniz bulanabilir.

Bal, limon ve zencefil

Bu üçlü için boğaz ağrısı savaşçıları desek yeridir zira tam bir iyileştirici üçlü olarak anarız kendilerini. Basit bir karışımdan bahsediyoruz. Birkaç kaşık bal ile yarım limonun suyunu karıştırın üzerine toz zencefil ekleyip bir güzel harmanlayın. Az miktar ılık su ilave edin. Yaptığınız bu karışım boğazınızı yumuşatacak ve özellikle limonun antibakteriyel özelliği ile boğaz mikroplardan temizlenecektir.

Papatya çayı

Papatya çayı iltihap çözücü bir özelliğe sahiptir. Papatya aynı zamanda boğazdaki hücrelerin de yenilenmesini hızlandırır. Hücreler yenilendikçe mikrop sayısı azalır ve böylelikle boğaz ağrınız hafifler. Ayrıca boğazı nemlendirme özelliği de vardır. Kuru öksürüğün yarattığı tahribatı indirmeye yardımcı olur.

Adaçayı

Adaçayının her derde deva olduğunu biliyoruz. Özellikle ödem atmak için, adet düzensizliği için birebir. Adaçayı aynı zamanda boğaz ağrısı için de etkili yöntemlerden. Boğaz mukozasını koruyucu bir tabaka ile kaplar ve mikropları öldürücü bir etkiye sahiptir. Adaçayını içebileceğiniz gibi aynı zamanda gargara da yapabilirsiniz. Bazı kaynaklarla göre adaçayını çiğneyip tükürmek de boğaz ağrısı için iyi bir yöntem çünkü çiğneyince içerisindeki etken maddelerin direkt boğaza temas ettiği söyleniyor.

Mentollü buhar banyosu

Bu genelde burun tıkanıklığında iyi gelir. Burun tıkanıklığı genzimizi tıkadığı için geceleri ağzımızdan nefes almak zorunda kalmamıza neden olur. Bu da boğazda kuruluk yapar. Bol miktar sıvı tüketmek ilk şart tabi. Yanı sıra buhar banyosu da derdinize çare olabilir. Mentollü buhar banyosu ile burun tıkanıklığını giderebilir ve beraberinde daha rahat bir nefes alarak boğaz iltihaplanmasının önüne geçebilirsiniz.

Kalorifer peteğine bir kap su koymak

Bu de buhar banyosu gibi bir şey. Soğuk kış aylarında evlerin aşırı ısınmasından dolayı nem kaybı olur. Nemsizlik ve solunan kuru hava da boğazda tahrişe neden olur. Bunu önlemek için buhar makinelerinden alabilirsiniz ancak daha masrafsız bir diğer yolu da kalorifer peteğine su koymak. Böylelikle ortam nemlenir ve boğazınızın kuru öksürüğü gider…

Benzer Yazılar