Sağlık
Mide bulantısı nasıl geçer? 13.11.2019

Mide bulantısı pek çok nedeni içinde barındıran bir rahatsızlıktır. İlk akla gelen elbette besin zehirlenmesidir. Ancak her mide bulantısı besin zehirlenmesine işaret etmez. Bazen aşırı alkol tüketimi, kafeinli içecekler, ilaç zehirlenmesi, gıda intoleransı, gastrit, mide ülseri, apandisit gibi nedenlerden dolayı da midemiz bulanabilir. Mide bulantısı sadece midemizi değil ruhumuzu da fenalaştıran bir etki gösterebilir malum istifra etmek isteyip de edememek büyük sıkıntı verir. Mide bulantınız çoksa ve şüphelendiğiniz şeyler varsa öncelikle doktora gitmek elbette ilk tercihiniz olmalı. Fakat bunun normal bir mide bulantısı olduğunu düşünüyorsanız ve benzer bir şeye önceden aşinalığınız varsa o zaman bazı yöntemlerle mide bulantısını geçirebilirsiniz. Mide bulantısının geçirmenin doğal yollarını sizin için derledik.

Zencefil

Sindirim sistemi bozuklukları için zencefil birebir desek yeri. Faydalı bilgilerden biri zencefilin mide bulantısına iyi gelmesi. Sindirim fonksiyonlarını düzenleme etkisi vardır. Özellikle sıcak suya taze zencefil dökerek çay gibi demleyebilirsiniz. Demledikten ve hafif ılındıktan sonra içmek midenizi rahatlatacaktır. Mide ağrınıza da iyi gelecektir. Taze zencefil yoksa toz olan da işinize yarayacaktır.

Papatya çayı

Rahatlatıcı etkisi bilinen papatya çayı ile mide bulantınızdan kurtulabilirsiniz. Çayın çok sıcak olmamasına dikkat edin. İçine biraz bal da katabilirsiniz. Papatya hem midenizi rahatlatacaktır hem de istifra edememenin verdiği rahatsızlık hissini gidermenizde size yardımcı olacaktır.

Limon kabuğu çiğnemek

Limon kabuğunun mide bulantısına iyi geldiğini biliyor muydunuz? Limon kabuğunu bir süre çiğneyin ve sonra çıkarın. Yutmak için değil çiğnemek için. Limon kabuğunun içerisindeki değerler, midenizin sakinleşmesine yardımcı olacaktır.

Nane-limon çayı

Anneannelerimizden kalan, günümüzde hala mide bulantısı deyince ilk akla gelen çözümlerden biri olarak karşımıza çıkıyor bu mucize çay. Kabuğuyla dilimlenmiş limon ile naneyi birleştirip nefis bir çay yapabilirsiniz. Enteresan olan nokta şu ki bazı bünyelerde tam tersi etki de yapabiliyor. Yani bulantıyı arttırmaya da neden olabiliyor. Bunun için sanırız deneme yanılma yöntemini denemeniz gerekecek.

Tuzlu ayran

Tuzlu ayran mide bulantısına iyi gelir ancak tansiyon sorununuz varsa hele ki bu mide bulantısını tansiyon tetikliyorsa size zarar da verebilir. Ancak normal koşullarda tuzlu ayran mide bulantısına iyi gelir ve midenizi sakinleştirir.

Nane koklayın

Naneyi limon kabuğu ile çay yapmak işinize yaramadıysa o halde naneyi bir de koklamayı deneyin. Nane kokusu içinizi ferahlatabilir ve mide bulantısının verdiği sıkıntıyı alabilir.

Elma

Elmanın içindeki lif, mide bulantısına yol açan toksinlerin vücudunuzdan atılmasına yarar. Ayrıca midenizi dinlendirmesi de cabası. Toksin atımını hızlandırması bakımından elma, mide bulantısı için iyi bir seçenek olabilir.

Lavanta

Lavantanın rahatlatıcı, uyku getirici ve sakinleştirici etkisi malum. Lavanta yağı hatta pek çok terapi seansında da kullanılan bir yağ türü olarak karşımıza çıkıyor. Lavantayı koklarsanız mide bulantınız önemli ölçüde azalacaktır.

Fındık

Fındık acil durumların kurtarıcısı desek yeridir. Bazen ani gelen açlıklarda da fındık imdadımıza koşabiliyor. Fındık midemizin sakinleşmesine yarayabilir ve anlık bulantılara çözüm olabilir.

Rezene çayı

Özellikle ödem attırıcı etkisi bilinen rezene çayı ile aynı zamanda mide bulantınızdan da kurtulabilirsiniz. İçerisine bir parça limon katabilirsiniz ya da acımsı tadını almak için az miktar bal da ilave edebilirsiniz. Yatıştırıcı özelliği vardır.

Benzer Yazılar