Sağlık
Burun Kanamasını Durdurma Yöntemleri 08.06.2017

Burnunuzun içinden gelen kanamalarınız olduğunda çoğu zaman, kan yalnızca bir burun deliğinden çıkar, ancak bazen her ikisinden de  kan gelebilir. Kuru burunda hava nedeniyle burun kanaması özellikle yaygındır.  

Burnun işi, nefes aldığımız havayı ısıtmak ve nemlendirmektir. Çoğu zaman, soğuktan, alerjenlerden hapşırmadan veya aniden damlayan kanlardan arındırılmadıkça temizlenemez , burnumuzun işlevi hakkında genel olarak  bilgi sahibi değiliz. Burun deliklerimizdeki  bir burun tıkanıklığı rahatsız edici olabilir, özellikle de daha önce hiç karşılaşmadıysanız.

Burun kanamaları çok zararlı değildir. Ancak hoş karşılanmazlar Bu yüzden, onları nasıl kontrol altına alacağınızı bilmek çok yararlı olabilir.  Bir burun kanamasının olası nedenlerini göz önüne almak ve özellikle de düzenli olarak burun kanamalarına maruz kaldıysanız, daha ciddi bir altta yatan kaygının bulunmamasını sağlamak da önemlidir.

Genelde burun kanaması, burundan kanama atağı olarak tanımlanır. Burunlarımızın içlerinde çok sayıda minik kan damarı bulunan bir astar bulunur. Bu kan damarları, hasar oluşmasını kolaylaştıran astarın yüzeyine yakındır. Bu kaplamada herhangi bir nedenle hasar meydana geldiğinde burun deliklerinden, başka şekilde burun kanaması olarak bilinen kanamalar görülebilir.

Burun kanamaları gerçekte iki tipe ayrılabilir: ön burun kanamaları ve posterior burun kanamaları olarak. Burun önünde kan damarları yırtılıp kan çıktığı zaman bu duruma ön burun kanaması denir. Ön burucu kanamalar, burun kanamalarının en sık görülen tipidir ve genellikle  ayakta veya otururken birdenbire burun deliğinden çıkan kanla başlar.

Buna karşılık, aynı zamanda burnunuzda arka arkaya burun kanaması olabilir ki bu posterior burun kanaması olarak bilinir. Bu tür burun   kökleri burun içinde yüksek ve derindir, bu yüzden posterior burun kanından gelen kan ağzının ve boğazının arkasına akar ve hatta oturur veya ayakta olsanız bile bu tadı hissedersiniz.  Ön burun kanamasından gelen kan, yatarken de boğazın altından akabilir. Bir ön ve arka burun kanaması arasındaki farkı anlatmanın yolu, dik konumda olduğunuzda kan akışının nasıl olduğu ile ilgilidir.

Burun Kanaması Sebepleri

Burun kanamasının en yaygın iki nedeni kuru hava ve burun toplayıcıdır.

Burun kanamalarının en yaygın nedenlerinden bazıları:



  • Kuru, ısıtılmış iç hava nazal zarları kurutabilir, burun zarlarını kurutabilir, (özellikle kış aylarında)  kanamaya meyilli olur


  • Mukoza zarlarını kurutabilen kuru, sıcak ve düşük nem ortamında yaşamak.


  • Sert burun çekme veya burnu hınkırma


  • Üst solunum yolu enfeksiyonları (soğuk gibi) ve sinüzit, özellikle tekrarlanan hapşırmalar, öksürük ve burnu hınkırmayı içeren enfeksiyonlar.


  • Burun içine yabancı cisim sokmak


  • Burun  veya yüz yaralanması


  • Allerjik ve alerjik olmayan rinit (burun astarındaki iltihaplanma)


  • Alerjileri tedavi etmek için kullanılan burun spreyleri, sıklıkla kullanılıyorsa


  • Kan inceltici ilaçların kullanımı (aspirin ve NSAID'ler gibi)


  • Kimyasal tahriş edici maddeler (amonyak veya endüstriyel kimyasallar gibi)


  • Kokain kullanımı


  • Sapmış septum (burun iki yanını ayıran yapının anormal bir şekli)

Aşağıdaki durumlarda burun kanamalarına yol açabilir ;



  • Alkol kullanımı


  • Burun tümörü


  • Burun polipleri


  • Hemorajik telenjiektazi gibi kalıtsal kanama bozuklukları


  • İdyopatik trombositopenik purpura (ITP)


  • Yüz veya burun cerrahisi


  • Lösemi


  • İkinci trimester gebelik

Genel burun kanaması  risk faktörleri söz konusu olduğunda, burun kanaması  , iki ila 10 yaş arasındaki çocuklarda ve 50 ila 80 yaş arasındaki yetişkinlerde  yaygındır. Bununla birlikte, burun zarları sorunları her yaşta mümkündür. Posterior burun kanamaları için başlıca risk faktörleri yaşlı olmak, yüksek tansiyon sahibi olmak  veya burunda veya yüzde yaralanma yaşanmasıdır.

Burun Kanamasına Konvansiyonel Tedavi

Burun kanamalarını  nasıl durdurulacağı konusunda;  Doğal burun kanamalarının konvansiyonel ve doğal tedavisi arasında bir miktar örtüşme vardır. Ön burun kanaması varsa, evde bakım genellikle yeterlidir. Bununla birlikte, burun kanamasını durduramıyorsanız, burnunuzun içine sıkışmış yabancı bir cisim olabilir eğer bu varsa , tıbbi müdahale gereklidir

Burun spreyleri, burun kanamalarının bilinen bir geleneksel tedavisidir. Bir burun kanaması için bir doktora görünürseniz,  kanamayı durdurmak için koterizasyon kullanabilirsiniz. Koterizasyon ,  kanama durdurmak için kan damarlarını yakmak için gümüş nitrat veya bir ısıtma aleti kullandığında oluşur. Doktorunuzun alabileceği bir diğer önlem , burun deliklerine pamuklu gazlı bezler doldurarak kanamanızı durdurmak için kan damarlarına baskı yapmaktır.

Doğal Tedavi Yolları

Doğal olarak burun kanamalarının nasıl durdurulacağını merak ediyorsanız, bu doğal ilaçlar, burun  kanamasıyla ilgili ortak bir önlem almanıza yardımcı olabilir. Bunlar, evde bir burun kanamasını durdurmanın en iyi ve en kolay yollarından bazıları.

1. Sakin Olun

Nefes almaya devam edin ve sakin kalmaya  çalışın. Ani kanama her yaştan herhangi birine karşı çok endişe vericidir. Aniden burun deliklerinizden ve giysilerinizin önüne çıkan kanları görmek ve buna şahit olamk özellikle sinir bozucu olabilir. Şahsen burun tıkanıklığı yaşıyorsanız, sakin olun ve kendinize, burun tıkanıklarının çoğunun ciddi olmadığını ve muhtemelen çok yakında duracağını kendinize hatırlatın. Bir burun tıkanıklığı yaşayan biriyle birlikte iseniz, o kişi için yapabileceğiniz ilk ve en iyi şey , o kişinin rahat kalmasını sağlayın. Bir burun kanamasıyla uğraşmak aslında kanamayı daha da kötüleştirebilir.

2. Sıkıştırma

Sakin kalmak  burun kanamalarını durdurmanın önemli bir unsurudur, ancak sakin   kalmanın kanamayı durdurmaması. Bir burun kanamasının nasıl durdurulacağını merak ediyorsanız, konvansiyonel ve bütüncül sağlık bilgeliği bir sonraki birincil çözüm üzerinde anlaşmaya varıyor.

Birdenbire yaygın bir burun kanaması yaşadığınızda oturmanız gerekir, fakat uzanmayın. Otururken, kanın boğazına gelmesini önlemek için vücudunuzu biraz gerin. Burnundan çıkması hoş olmadığı bir gerçek , ama midenizi rahatsız etmesine neden olabileceğinden bu yol tercih edilir.

Oturduğunuz ve hafifçe öne eğildiğinizi varsayalım , burnunuzu kapatmak için işaret parmağınızı ve başparmağınızı kullanarak burnunuzun yumuşak orta bölgesini sıkıştırın. Bu alanı en az beş dakika, ideal olarak on ila on beş dakika boyunca sıkıştırmaya devam edin. Serbest bıraktığınızda  kan hala çıkıyorsa, tekrarlayın. Burun deliklerinizi sıkıştırırken açık ağızdan sakince solumayı unutmayın.

3. Soğuk Sıkıştırma

Hem konvansiyonel hem de doğal ilaçlar, burun kanamasına  uğramış bireyin kanamasını durdurmak için soğuk kompres önermektedir. Burnunuzdaki kanayan minik kan damarlarının daraltılmasına yardımcı olmak için burnunuza karşı birkaç dakika soğuk kompres uygulayabilirsiniz. Kompresin soğukluğu burun iç kan damarlarını daraltır ve kanamanın durdurulmasına yardımcı olur. Kısaca boynunuzun arkasına bir buz paketinin uygulanmasıda yardımcı olabilir.

4. Burun Deliklerinizi Doldurmayın

İnsanlar bir burun kanaması durdurmayı denemeye  çalıştıklarında, akıllarına ilk gelen cevaplardan biri genellikle burun deliğini bir şeyler ile doldurmaktır. Kesin sonuç alınması beklenerek yapılan bu hareket damarlarınıza zarar verebilir.  Bununla birlikte, yapılması gereken ilk şey olarak bilinir, burun deliklerinize herhangi bir şey yerleştirmek hiçbir zaman bilimsel açıdan mantıklı değildir.  Uzmanlara göre, burun deliklerini doku veya pamukla sıkıştırmak burun astarının üst katmanını kaldırabilir, bu da kanamayı daha da kolay hale getirir.

Bir kez burnunuzu kanamanızdan durdurmayı başardıysanız, bu işlemler kanamayı yeniden başlatabildiğinden burnunuzu hınkırmaktan veya önünüze  eğilmekten kaçının. Genel olarak, başınızı kalbinizden daha yüksek tutmaya çalışın. Ayrıca bir burun tıkanıklığı yaşadıktan sonra herhangi bir ağır kaldırma  önlemelisiniz.

5. Nemli Kalın 

Nemlendirici kullanın, özellikle de uyurken nazal pasajların kurumasına engel olun.

6. Sigarayı Bırakın

Eğer sigara içiyorsanız, burun sağlığınıza gerçekten de zarar verebilir, çünkü burun kanamalarına gelince, sigara içmek burun deliklerinizi kurutur ve tahriş eder.

7.  Parmaklarınızı Burun Deliklerinizden Uzak Tutun   

Parmaklarınız sadece temizlemenin yanı sıra burun deliklerinizi içeri soktuğunuzda kolayca tahriş edebilirler.

8. K vitamini

Diyetinizde yeterli miktarda K vitamini içeren zengin gıdalar aldığınızdan emin olun, burun kusurlarının önlenmesinde çok yardımcıdır çünkü K vitamini, insan vücudundaki doğru pıhtılaşma için gereklidir.

9. C vitamini

C vitamini açısından zengin gıdaları düzenli olarak almak, burun tıkanıklığını önlemeye gelince başka bir diyet tedavisidir. C vitamini burnundaki kan damarlarını daha güçlü hale getirir, böylece kopar ve burun tıkanıklığına neden olur.

Benzer Yazılar